Alle activiteiten

Door Charlotte Matthijsse
Vogelwerkgroep Teylingen, Vogelgroep Merenwijk

Weidevogelexcursie in de polders van Warmond

Het gaat niet goed met de weidevogels in Nederland, maar hier, in de polders van Warmond, zijn ze nog volop aanwezig. Op de Lakenvelder Boerderij Boterhuispolder doen ze er alles aan om dat zo te houden. Wij nodigen u uit om deze ochtend met ons naar de weidevogels en erfvogels te komen kijken. Het is een excursie voor volwassenen, ook geschikt voor kinderen. Er zijn ervaren vogelaars als gids.

De boerderij ligt niet ver buiten Leiden in buurtschap Zijleinde, midden in het open land. We kunnen hier zowel de Boterhuispolder als de Zweilanderpolder overzien. Er is grote kans op de soorten grutto, kievit, scholekster, tureluur, bergeend, wilde eend, krakeend, slobeend, en meerdere ganzensoorten. Er kunnen roofvogels langskomen, zoals torenvalk, sperwer, buizerd, havik en bruine kiekendief. Mogelijk ook lepelaars. In de buurtschap leven ook allerlei soorten erfvogels zoals witte kwikstaart, putter, boerenzwaluw en huiszwaluw. Er zijn in dit buurtschap twee bloeiende huiszwaluwkolonies, op dit tijdstip in vol bedrijf.

Het is een inloopochtend. Als u bijvoorbeeld gebruik wilt maken van het pontje over de Zijl bij de Merenwijk, dan kunt u na tienen komen. Aan het eind eerder weggaan is ook mogelijk; u blijft dicht bij uw vervoermiddel.
De boer en de gids geven aan het begin een korte inleiding over het bedrijf en de weidevogels. Dit kan eventueel halverwege de ochtend herhaald worden, ca 10.45.

Aanmelden

Details

Activiteit

Overig

Organisatie

Vogelwerkgroep Teylingen, Vogelgroep Merenwijk, Lakenvelder Boerderij

Onderwerp

weidevogels en erfvogels

Doelgroep

Volwassenen

Startpunt

Zijldijk 8a Teylingen
De boerderij is vanuit Leiden/Leiderdorp met de auto te bereiken. Er is parkeergelegenheid. Met de fiets is het een half uur vanaf het centrum van Leiden. De route gaat over de Zijldijk. Let op, als u uit het oosten komt, kunt u met de auto geen gebruik maken van de Nieuweweg, maar moet u via Leiderdorp rijden.

Duur

2.5 uur

Bijzonderheden

Er wordt bij deze excursie weinig gelopen. We splitsen op in groepjes en blijven op het erf van de boerderij, de dijk ernaast, het weggetje er naartoe. Bij een bui trekken we ons terug in de stal. Afhankelijk van de situatie kunnen we ook een stukje de polder inlopen. Als u een kijker hebt, neem hem dan vooral mee. Er zijn enkele leenkijkers en de gidsen hebben telescopen. Koffie en thee zijn gratis, maar een vrijwillige financiële bijdrage is van harte welkom. Er is ook gelegenheid om Lakenveldervlees te kopen.

Kosten

Nee

Aanmelden
Uw gegevens
Controleer svp goed of uw e-mailadres correct is. U krijgt alle benodigde informatie over uw activiteit per e-mail. U kunt uw e-mailadres niet achteraf corrigeren. Wilt u meedoen maar woont u in het buitenland? Stuur svp een e-mail aan info@vogelbescherming.nl.
Kijk hier hoe Vogelbescherming omgaat met uw persoonlijke gegevens.

Toon alle activiteiten

In de omgeving