Navigatie overslaan
Koeien van Lenno en Marielle Hoogerbrugge / Fred van Diem Toon alles in de buurt
Koeien van Lenno en Marielle Hoogerbrugge / Fred van Diem Lenno en Marielle Hoogerbrugge / Fred van Diem

Door Lenno en Marielle Hoogerbrugge
Gangbaar veebedrijf

Lenno en Marielle Hoogerbrugge

De boerderij van Lenno en Marielle Hoogerbrugge ligt in de polder Schieveen in Rotterdam. Het is een van de laatste nog functionerende boerderijen binnen de stadsgrens. Maar, tussen de groene weilanden en om de hoek van de rivier de Delftse Schie, krijg je als bezoeker niet bepaald het idee in de stad te zijn. Toch liggen de weilanden echt op Rotterdamse grond.

Werkgebied

Rotterdam, Zuid-Holland

Lenno en Marielle Hoogerbrugge:

“Veel Rotterdammers hebben het idee dat de stad na de landingsbaan van Rotterdam Airport ophoudt. Daarom nodigen we hen graag hier uit. Maak je handen eens vies. Voel dat de mest echt warm is. Gewoon doen. Maar die Rotterdammers knijpen dan hun neus dicht.”

Lenno en Marielle Hoogerbrugge / Fred van Diem

Ik ben een weidevogelboer

Aantal hectaren: 60

70

Bezoek mijn website

Lenno is de vierde generatie Hoogerbrugges op deze plek. ‘Natuurlijk Boeren’ is zijn manier van leven, het zit bij hem in het bloed. Sinds 1999 houdt hij op diervriendelijke wijze Limousin koeien. Het vlees daarvan verkopen zij vanuit de boerderij direct aan mensen uit de buurt. Zijn vrouw Marielle helpt mee en organiseert ook excursies naar de boerderij voor basisschoolleerlingen uit de stad. Zij ervaart dat het moeilijk is om de echte stedelingen bewust te maken.

Limousin

Limousin koeien zijn een sober en sterk ras met goede moedereigenschappen. Ze kalven op natuurlijke wijze en de kalfjes zogen tien maanden bij hun moeder. Ze krijgen geen onnodige medicatie. Lenno en Marielle laten hun koeien in alle rust het grootste gedeelte van het jaar buiten in polder Schieveen, waar ze natuurlijk gevarieerd ruwvoer eten. Ze beheren hun graslanden extensief, zonder gebruik van kunstmest. Zo dragen ze bij aan de instandhouding, de variatie en het onderhoud van de Schieveense polder en aan leefomgeving van de weidevogels.

Pension en wol

Lenno en Marielle runnen ook een kleinschalige pensionstal voor paarden. Daarnaast hebben ze een vilterij waar ze workshops en creatieve avonden organiseren. Zo dragen ze de oude technieken van vilten, spinnen en breien over op de liefhebbers.

De boerderij is regelmatig open, bijvoorbeeld op de verkoopdagen van het Limousin vlees.

Boerenlandvogels bij deze boerderij