Alle berichten

Door Jeanet van Zoelen
Medewerker Vogelbescherming

Zijn er weinig vogels in uw tuin?

Geplaatst op 14 augustus 2017

In veel tuinen zijn nu minder vogels te zien en soms lijken ze ongezond. Geen zorgen! Het is normaal voor de nazomer, vogels hebben dan hun eigen redenen om zich te verstoppen. En, ze komen op hun eigen tijd weer tevoorschijn.

Vogels verstoppen zich nu, want je wordt als vogel sneller opgegeten als je je laat zien. Vogels zijn in het broedseizoen best gemotiveerd om dat risico te nemen anders krijgen ze nooit nageslacht, maar waarom zou je nog aandacht trekken als je jongen zijn uitgevlogen? Dan is druk doen minder veilig en dient geen doel meer.

Minder veren, moeilijk vliegen

Verder vallen de oude veren van vogels uit in augustus of september en groeien er nieuwe aan. Dat heet ‘in de rui gaan’. Met minder veren is het moeilijk vliegen, dus dan word je nog eens extra snel opgegeten als je opvalt. De oplossing: verstoppen. Ruien kost bovendien veel energie, dus je gedeisd houden is handig.

Hele kale kop en nek

De enkele vogel die u wel ziet heeft soms een hele kale kop en nek. Het verenkleed is vaal, er steken her en der (gebroken) veren uit en de vogel heeft kale plekken. Hij lijkt ziek, maar is het niet! Zo ongezond kunnen vogels er nu eenmaal uitzien tijdens de rui. Maar na de rui zijn ze weer als herboren. Spik en span en klaar voor de winter, of om naar een ander continent te vliegen.

Ekster in de rui / Adri de Groot - www.vogeldagboek.nl

Versleten vogels

Vogels zijn dus moe als ze ruien en worden sneller gepakt door een roofdier. Dat klinkt niet goed. Waarom gebeurt het dan toch ieder jaar bij alle vogels? Ook dat is simpel: hun verenkleed verslijt in een jaar. Het verslijt zo erg, dat ze niet goed meer kunnen vliegen, op temperatuur blijven of voedsel zoeken. Dat klinkt ook niet goed, dan toch maar vervangen die veren.

Niet alles valt in één dag uit

Bij zangvogels vallen niet alle veren tegelijk uit. Ze ruien geleidelijk, waardoor ze nog wel een beetje kunnen vliegen. Eenden en ganzen daarentegen ruien heel snel. Natuurlijk valt ook niet alles op één dag uit, maar wel in een periode van een paar weken. Ze kunnen dan nauwelijks of zelfs helemaal niet vliegen! Ze blijven daarom in rustige gebieden met open water, want op het water zijn ze relatief veilig.

Wanneer komen de vogels weer terug?

Als de vogels een nieuwe verenkleed hebben en het buiten koud wordt, laten ze zich weer rond het huis zien, zeker als u wat bijvoert. Tot die tijd blijft het waarschijnlijk rustig in de tuin, vooral als er veel voedsel in de natuur te vinden is. Een beetje saai, maar niet zorgelijk. De oplossing: lekker eropuit, op zoek naar vogels in de natuur, buiten zijn en genieten van de omgeving. Bekijk ook heel veel tips voor de (beginnende) vogelaar!

Persoonlijk tuinadvies

Maak eens een afspraak met een Tuinvogelconsulent van Vogelbescherming. Die geeft persoonlijk advies op maat over hoe u uw tuin of balkon inricht. Leden van Vogelbescherming krijgen korting.

zoek een tuinvogelconsulent in uw buurt

Gratis magazine Vogels dichterbij

Maak van uw tuin een vogelparadijs. Dit magazine staat boordevol mooie foto’s over vogels kijken en met veel praktische tips over vogels voeren, nestkastjes en vogelvriendelijke tuinen.

Bestel Vogels dichterbij

Meer over

tuinvogels rui jeanetvanzoelen zomer vogeltuin

Deel dit bericht

Gerelateerde items

Populair