Navigatie overslaan
Strandplevier / Shutterstock Alle berichten

Vogelwachters op het strand gezocht!

Geplaatst op 15 maart 2019

Help de strandplevier aan een plekje op het strand en word vogelwachter! Voor iedereen heeft het strand wel iets te bieden, maar de strandplevier zit in de knel. De goed gecamoufleerde eieren en jongen worden op een druk strand snel kapot getrapt. Dat kan anders en daar kan de strandplevier alle hulp bij gebruiken. Help mee!

De strandplevier is een vogel die leeft op en rond het strand. De aantallen van dit bijzondere vogeltje hollen in rap tempo achteruit. Broedden er pakweg 50 jaar geleden nog zo’n 900 paartjes in Nederland, nu zijn het er zo’n 140. De bulk daarvan (90%) leeft op de stranden in Zeeland en Zuid-Holland, maar daar hebben ze te weinig ruimte. De eieren en jongen zijn zo goed gecamoufleerd, dat het risico op vertrappen groot is. Om de nesten en kuikens te beschermen worden daarom in het broedseizoen stukken van het strand afgezet.

Eieren strandplevier / Koos Dansen De eieren van de strandplevier zijn heel goed gecamoufleerd. Eieren strandplevier / Koos Dansen

Deel het strand

Gaat u naar het strand en ziet u een afzetting? Blijf er dan buiten zodat u niet per ongeluk op de nesten stapt. Zorg dat uw hond ook de afzetting niet binnen gaat en houdt hem aan de lijn waar dat staat aangegeven. En ziet u een vrijwillige vogelwacht, maak dan eens een praatje. Onder het motto ‘Deel het strand!’ geven zij tekst en uitleg aan strandbezoekers, om mensen daarmee bewust en enthousiast te maken. Tegelijkertijd houden de vogelwachten de vogels in de gaten en volgen ze hoe het broeden verloopt. Met een beetje geluk kunnen ze u broedende vogels laten zien door de verrekijker of telescoop. 

Vrijwillige vogelwachters gezocht!

Heeft u zelf een hart voor natuur en wilt u meehelpen om vogels op het strand te beschermen? Voor verschillende locaties zoeken we nog vogelwachten. Dit project is een samenwerking van vijf verschillende natuurorganisaties en vier lokale vogelwerkgroepen. Neem contact op met Vogelbescherming Nederland of kijk op vogelbescherming.nl/vogelwacht-strandbroeders.