Navigatie overslaan
Huismus / Shutterstock Alle berichten

Meer ruimte voor vogels en vleermuizen in Tilburg

Geplaatst op 9 februari 2017

In onze huizen is steeds minder plek voor vogels en vleermuizen. Dat is niet nodig, zo laten voorbeeldprojecten van Vogelbescherming en de Zoogdierenvereniging in Tilburg zien. Wethouder Mario Jacobs gaf het startsein voor een zaal met 50 medewerkers van bouwbedrijven, woningcorporaties, projectontwikkelaars en architecten.

Gemeente Tilburg geeft het goed voorbeeld

“Wij willen in Tilburg een voorbeeld zijn voor het natuurinclusief bouwen in Nederland, om zo vogels en vleermuizen meer ruimte te geven”, zei wethouder Mario Jacobs (natuur en ruimtelijke ordening). “Want ik ben voor groen, maar ook voor het ontwikkelen van de stad. En dat kan heel goed samen, pak die kans!”

Samen met Vogelbescherming en de Zoogdiervereniging is Tilburg een project gestart om goede voorbeelden te laten zien. En zo ook direct de Tilburgse huismussen, gierzwaluwen, huiszwaluwen en vleermuizen te helpen. 

Huizen van nu te netjes

Extra hulp voor vogels en vleermuizen is belangrijk, want de meeste huizen van nu zijn te netjes gebouwd. Begrijpelijk als je het bekijkt vanuit het wooncomfort, maar een groot probleem voor vogels en vleermuizen die afhankelijk zijn van gebouwen om jongen groot te brengen. Die tegenstelling hoeft tegenwoordig geen probleem meer te zijn. Er bestaan meerdere mogelijkheden om de vogels en vleermuizen te helpen. De kosten daarvan zijn verwaarloosbaar als je de maatregelen toepast bij renovatie of nieuwbouw.

Wij willen in Tilburg een voorbeeld zijn voor het natuurinclusief bouwen in Nederland, om zo vogels en vleermuizen meer ruimte te geven.

Stimuleren bouwbedrijven, ontwikkelaars, architecten en corporaties

Gemeente Tilburg geeft nu zelf het goede voorbeeld door in eigen bouwprojecten vogels en vleermuizen bewust plek te bieden aan. In een aantal expertmeetings worden ook andere partijen – van bouwbedrijven en woningcorporaties tot projectontwikkelaars en architecten – gestimuleerd om mee te doen. Vogelbescherming en de Zoogdiervereniging geven advies en kunnen materialen beschikbaar stellen door financiering van de provincie Noord-Brabant.

Huiszwaluw / Jouke Altenburg Huiszwaluw / Jouke Altenburg

Eerste resultaten

De eerste concrete projecten zijn intussen al in beeld als gevolg van dit beleid. Komende zomer realiseert Honk Vastgoedontwikkeling bijvoorbeeld het project The Commons in Tilburg Reeshof. De toekomstige bewoners daarvan zijn enthousiast en willen de natuur graag een handje helpen. Op dit moment wordt geïnventariseerd hoe vogels en vleermuizen het best een plekje kunnen krijgen in de gevels.

En er komt nog veel meer!

Neem contact op

Heeft u vragen of wilt u meer informatie over dit project dan staat onze medewerker Stefan Vreugdenhil u graag te woord.
Stefan Vreugdenhil

Stefan Vreugdenhil, Medewerker Vogelbescherming
030 - 69 37 720
Neem contact met mij op