Navigatie overslaan
De Boeren van Amstel presenteren hun melk op de Dam.  Alle berichten
De Boeren van Amstel presenteren hun melk op de Dam.

Amsterdam drinkt vanaf nu melk uit eigen achtertuin

Geplaatst op 9 mei 2019

Amsterdammers kunnen vanaf vandaag melk uit hun eigen achtertuin drinken. Deze melk is afkomstig van koeien die grazen in het Amstelland, een van de weinige plekken in ons land waar het met de weidevogels nog goed gaat. De betrokken boeren, verenigd in de Boeren van Amstel, houden bij hun melkveehouderij rekening met de natuur in hun gebied. Om de melk zo duurzaam mogelijk te kunnen produceren hebben ze zelfs hun eigen melkfabriek opgericht, onder de rook van Amsterdam. Het eerste glaasje melk is zojuist aangeboden aan wethouder Ivens.

Vrijwel overal in Nederland verdwijnen de weidevogels. Maar onder de rook van Amsterdam ligt een uniek gebied waar boeren en weidevogels nog wel samen gaan: Amstelland. Dankzij de inspanningen van veel boeren in dit gebied hoor je hier nog de grutto, kievit en tureluur. Dat gaat niet vanzelf. De boeren maaien grote delen van het land pas na het broedseizoen en de waterstand is er hoog.

Boeren van Amstel

Om het weidevogelbeheer ook in de toekomst goed te kunnen blijven doen, en zelfs nog te verbeteren, zijn de boeren op zoek gegaan naar een alternatief verdienmodel, en zo is Boeren van Amstel ontstaan. De Boeren van Amstel leveren hun melk, aan de door hun opgerichte melkfabriek in Ouderkerk aan de Amstel. Daar wordt de melk verwerkt tot verschillende zuivelproducten. Eerst alleen melk en al snel zullen yoghurt en kwark volgen.

Boeren van Amstel De Boeren van Amstel houden bij hun melkveehouderij rekening met de weidevogels en natuur in hun gebied. Boeren van Amstel

Melk zoals melk bedoeld is

Bijna alle melk die je in de winkel of groothandel kunt kopen volgt dezelfde regels van vol en halfvol. Maar een koe geeft geen halfvolle melk en ook geen volle melk. Standaardisatie doet inbreuk op de natuur. De Boeren van Amstel omarmen die natuur. De melk van de Boeren van Amstel is melk zoals koeien die geven. En weet je wat nou zo mooi is: dat is ook nog eens de lekkerste melk, vol en romig van smaak. Heerlijk om mee te koken en het is de perfecte basis voor een mooi schuimende cappuccino of latte.

Kievit / Elwin van der Kolk Kievit / Elwin van der Kolk

Het eerste pak melk is vandaag aangeboden aan wethouder Ivens: “Het is bijzonder om melk te drinken, dat op nog geen 10 kilometer van Amsterdam gemaakt is. Geen import, maar gewoon melk van hier om de hoek.” 

Amsterdammers kunnen vanaf nu deze bijzondere zuivel kopen in winkels, koffiebars en restaurants, gemaakt op nog geen 10 km van de Dam. Vanaf eind mei is de melk ook te koop bij de vestigingen van Marqt. Duurzamer en natuurvriendelijker kun je je melk in Amsterdam niet drinken! 

Vogelbescherming en Wij.land

De Boeren van Amstel werken in dit project onder meer samen met Vogelbescherming Nederland en Wij.land. Vogelbescherming helpt mee met de financiering, het stellen van natuurdoelen en de communicatie. Ook Wij-land draagt bij aan de financiering van de fabriek en het opzetten van een bedrijfsstructuur.