Navigatie overslaan
Houtsnip / Shutterstock Alle berichten

Houtsnip op de stoep?

Geplaatst op 20 oktober 2022

In deze tijd van het jaar is de kans groter dan ooit dat u een houtsnip ziet. Dat is natuurlijk bijzonder, maar soms ook droevig, want houtsnippen kunnen behoorlijk onhandig doen als ze onderweg zijn.

U herkent een houtsnip, ook als u er nog nooit van heeft gehoord. Want deze vogel is anders dan alles wat u ooit in de tuin heeft gehad. Zo groot als een duif, helemaal bruin, met korte poten, een dikke buik en een erg lange snavel. Zoals de foto boven dit artikel eigenlijk.

Onzichtbare vogel

De houtsnip is doorgaans onzichtbaar. Hij is herfstblaadjes-bruin en drukt zich bij gevaar op de grond en blijft daar, tot u er bijna op staat. O, hij is ook nog ’s nachts en in de schemering actief. Zo moeilijk te vinden is de houtsnip, dat zelfs de professionele tellers in het duister tasten als het gaat om hoeveel er precies zijn in Nederland.

Houtsnip / Birdphoto Houtsnippen vertrouwen op hun fantastische schutkleur. Houtsnip / Birdphoto

Botsing of pitstop

Zo half oktober verandert dat helemaal: tienduizenden houtsnippen vliegen dan door Nederland. Afkomstig uit het koude noordoosten van Europa op weg naar het warme zuidwesten. Ze moeten wel, want het is moeilijk om die lange snavel in een bevroren bodem te rammen op zoek naar wormen.

Dat is de ook de periode dat Vogelbescherming wordt platgebeld door mensen die ineens een houtsnip op de stoep hebben. Soms is zo’n dier tegen het raam gevlogen en ligt dood op de grond, of zit versuft te kijken. Soms maken ze gewoon een pitstop in de tuin. Dat kan ook midden in de stad zijn.

Houtsnip / Jan Samsom Bijzonder: je trek je gordijn open en staat oog in oog met een houtsnip! Het overkwam Jan Samsom. Houtsnip / Jan Samsom

Wat te doen bij een raamslachtoffer?

Een gebotste, suffe houtsnip trekt vaak vanzelf weer bij. Geef hem een uurtje de rust. Zet er eventueel een kartonnen doos overheen voor de veiligheid en controleer af en toe hoe hij eraan toe is. Als het niet beter wordt, bel dan de dierenambulance.

Als het dier dood is, kunt u dit doorgeven op de website van Sovon vogelonderzoek. De vogel zelf kunt u in een zakje in de container leggen, of eventueel begraven.

Houtsnip / Remon Hofman Fotogalerij Houtsnip op de stoep bij Remon Hofman Houtsnip / Remon Hofman Fotogalerij

Waarom vaak botsen?

Waarom houtsnippen vaak botsen? De houtsnip ziet een gebouw wel, maar kan beroerd slecht inschatten hoe dichtbij het is en vliegt er dan tegenaan. Dat klinkt superonhandig voor een vogel die trekt, maar er staat een voordeel tegenover.

Omdat de ogen van een houtsnip aan de zijkant van z’n hoofd staan (zoals bij veel vogels), kan hij voor, opzij én achter kijken en dus vijanden uit alle hoeken zien komen. Dat is blijkbaar al miljoenen jaren waardevoller voor de houtsnip - en vele voorvaderen - dan diepte inschatten. Vandaar dat gebrek. En die hoge gebouwen zijn er eigenlijk pas recent, als u het zo bekijkt.

Houtsnip / Elwin van der Kolk Houtsnip / Elwin van der Kolk

Houtsnippen eten?

In Aalten staat de houtsnip op het menu van een restaurant, zo kwam onlangs in de media. Is dat toegestaan? Houtsnippen mogen in Nederland niet worden bejaagd en ze mogen ook niet worden gedood in het kader van schadebestrijding. En dus ook niet in een restaurant op het menu staan. Alleen als deze houtsnip legaal in het buitenland is gedood (in sommige andere EU-lidstaten mag er wel op worden gejaagd) en is geïmporteerd naar Nederland, dan is consumptie niet verboden. Dat was hier het geval. 

Online cursus Vogels van Nederland

In deze gratis vogelcursus voor beginners leer je in 10 vogellessen veel bekende vogels en hun geluiden herkennen. Met handige tips, filmpjes en ezelsbruggetjes. Je ontvangt direct de eerste vogelles per mail.

Inschrijven gratis cursus

Mijn tuin een vogelparadijs

Word jij ook zo blij van vogels in je tuin of op je balkon? Hang je wel eens een vetbolletje voor ze op? Je kunt nog meer doen. Doe de gratis Postcode Vogelcheck en ontdek welke vogels in jouw buurt leven en hoe je deze vogels kunt helpen.

Postcode Vogelcheck