Navigatie overslaan
Goudhaan / Mandy van Sighem Alle berichten
Goudhaan / Mandy van Sighem Ellis Samsom

Door Ellis Samsom
Medewerker Vogelbescherming

“Herstel van biodiversiteit is urgent”

Geplaatst op 23 april 2021

Leden van Vogelbescherming kunnen dit voorjaar van 22 april tot 15 mei hun vertegenwoordiger in de Ledenraad kiezen. We vroegen huidige Ledenraadsleden waarom zij zich op deze manier inzetten voor Vogelbescherming en waarom uw stem belangrijk is. Deze keer: Paul Schaap.

Stem voor de nieuwe Ledenraad

Elke lente kunnen de leden van Vogelbescherming hun vertegenwoordigers kiezen voor de Ledenraad. Herkiesbare leden kunnen herkozen worden en nieuwe leden gekozen.
Bent u lid? Dan kunt u hier stemmen. Met uw stem geeft u de Ledenraad mandaat om u te vertegenwoordigen.

Paul Schaap Paul Schaap

Paul Schaap

Leeftijd: 69 jaar

In Ledenraad sinds: 2017, nu herkiesbaar

Beroep: landbouwkundige (gepensioneerd)

Waarom zet jij je in voor de bescherming vogels?

“Vogels geven mij veel plezier, ik laat me graag verrassen in bos, moeras, of mijn eigen tuin. Maar helaas gaat het niet best met de natuur, en met de vogels. Vogels zijn goede indicatoren voor de toestand van de natuur. Herstel van de biodiversiteit is urgent en van levensbelang, evenals de aanpak van het klimaatprobleem. Gelukkig zijn er toch nog veel plekken te vinden waar je kunt genieten van vogels.”

Wat is jouw mooiste vogelervaring?

“Ik ben niet zo van hitlijsten. Mijn eerste ijsvogel was adembenemend, maar de vele goudhaantjes die ik dit jaar zag waren ook prachtig. De laatste jaren ben ik vaak op Texel en geniet van de rijke vogelgebieden die er de laatste jaren zijn beschermd en ontwikkeld. Echt een groot succes. Met deskundige inzet valt er dus veel te winnen.”

Wat spreekt jou aan in de Ledenraad van Vogelbescherming?

“Vogelbescherming heeft een landelijk bureau met deskundige medewerkers. In de Ledenraad denken we mee over het beleid, hoe de deskundigheid en beschikbare middelen het beste kunnen worden ingezet. We discussiëren bijvoorbeeld over hoe om te gaan met de landbouw; aanvallen of samenwerken. Of allebei? Ikzelf vind de samenwerking met andere natuurorganisaties een belangrijk punt: ieder zijn eigen opdracht en stijl, maar samen kom je altijd verder.”

Waarom zouden leden volgens jou moeten stemmen voor kandidaten voor de Ledenraad?

“Vogelbescherming  is een belangrijke club. Ze is actief op vele niveaus, van de strijd tegen een gepland vliegveld in Portugal, midden in het gebied waar de grutto’s tijdens de trek op krachten moeten komen, tot het organiseren van de Tuinvogeltelling of Beleef de Lente, waar steeds meer mensen plezier aan beleven. Het is goed en noodzakelijk dat Vogelbescherming de kennis en ervaring van leden benut bij haar werk. Met de jaarlijkse verkiezingen blijft de Ledenraad scherp en actueel.”

Onze missie

Vogelbescherming Nederland komt op voor in het wild levende vogels en hun leefgebieden. In Nederland en wereldwijd. Samen met mensen die bescherming van vogels en natuur belangrijk vinden. Zo dragen we bij aan het behoud van de natuur en aan een leefbare wereld.

Bekijk hier onze missie en visie

Blijf op de hoogte

Lees nieuws en de mooiste artikelen op onze site. En ontvang maandelijks een selectie van de beste artikelen in je mail.

Aanmelden Vogelnieuws