Navigatie overslaan
Roodborst / Peter Liebe - Fotogalerij Alle berichten
Roodborst / Peter Liebe - Fotogalerij Jeanet van Zoelen

Door Jeanet van Zoelen
Medewerker Vogelbescherming

Geef vogels extra water tijdens warme dagen

Geplaatst op 12 juni 2023

Met de huidige hoge temperaturen kunnen vogels extra water goed gebruiken. Houd er wel rekening mee dat tuinvogels bang zijn voor diep water en dat sommige plekken geschikter zijn voor een waterschaal dan andere.

Net als mensen moeten vogels op warme dagen extra drinken om niet uit te drogen. Tijdens hete zomers drogen poeltjes en plassen echter uit en wordt het moeilijker voor ze om schoon water te vinden. U helpt de vogels dan met vers water in uw tuin. Ze gebruiken het ook om te badderen en af te koelen.

Huismus / Anne Slagman-Heiligers - Fotogalerij Huismus / Anne Slagman-Heiligers - Fotogalerij

Bang voor diep water

Vogels zijn bang voor diep water, dus houd daar rekening mee. Ze drinken en poedelen het liefst in een badje dat lijkt op een regenplas. Neem daarom een platte schaal, diep bord, koekenpan, bloempot-onderzetter of nog iets anders met lage zijkanten, dat in het midden niet dieper is dan vijf centimeter.

Wil je zeker weten dat je goed zit, koop dan een waterschaal voor de vogels. Dat kan onder meer via onze webshop.

Voor vijverbezitters is het zaak een schuin aflopend, ondiep deel te maken dat volstaat als vogelbad. Gebruik daarvoor bijvoorbeeld een platte steen of grind.

Belangrijk: een veilige plek

Zoek vervolgens een goede plek uit. Plaats de schaal zo dat katten er niet gemakkelijk bij kunnen -bijvoorbeeld op een verhoging. En zet de schaal het liefst in de buurt van een struik, pol bloemen of laag boompje, zodat de vogels kunnen vluchten bij gevaar. Ze zijn namelijk extra kwetsbaar als ze nat zijn, omdat ze dan niet snel kunnen opvliegen.

Huismus / Pixabay Huismus / Pixabay

Een bad, ik moet een bad!

Niet alleen drinken, maar ook badderen is absoluut onmisbaar voor vogels. Ze maken hun veren dan niet alleen schoon, maar smeren er ook een laagje vet over. Dat vet is afkomstig van hun stuitklier - net boven de staart - en lijkt makkelijker te verspreiden over natte veren. Het vet verzorgt ze, maakt ze waterafstotend en beter isolerend. Als vogel overleef je gewoonweg niet zonder.

Verversen

Voorkom dat u last krijgt van extra muggen door het water regelmatig te verversen. Spuit even met de tuinslang door de schaal en alle muggenlarven zijn er weer uit. Op deze manier voorkomt u ook dat vogels ziektes oplopen of elkaar besmetten bij de drinkplaats. Zo blijft het voor iedereen leuk, dat badderen en plonsen!

Hitteplan voor vogels in de tuin

Je kan nog meer in je tuin doen waar vogels van profiteren in geval van een hittegolf.

 

 

Webshop Vogelbescherming

In onze webshop vind je alles voor en over vogels. Van vogelgidsen en verrekijkers tot nestkasten en vogelvoer. Met elke aankoop steun je ons werk en help je kwetsbare vogels beschermen.

Ga naar de webshop

Mijn tuin een vogelparadijs

Word jij ook zo blij van vogels in je tuin of op je balkon? Hang je wel eens een vetbolletje voor ze op? Je kunt nog meer doen. Doe de gratis Postcode Vogelcheck en ontdek welke vogels in jouw buurt leven en hoe je deze vogels kunt helpen.

Postcode Vogelcheck