Navigatie overslaan
Haringvlietsluizen - Tij / Shutterstock Alle berichten
Haringvlietsluizen - Tij / Shutterstock Logo podcast vogelspotcast

Door Arjan Dwarshuis
De Vogelspotcast

Haringvliet

Geplaatst op 1 november 2023

Ooit was het Haringvliet onderdeel van een dynamisch getijdengebied. Een oer-Hollands Deltalandschap met droogvallende zandplaten waar duizenden steltlopers en zeehonden konden rusten en trekvissen als zalm en steur stroomopwaarts konden paaien. Dit veranderde in 1971, toen de Haringvlietdam als onderdeel van de Deltawerken door Koningin Juliana werd geopend. In één klap werd het Haringvliet geamputeerd van de Noordzee. Aan de eb-en-vloedwerking kwam een einde en door aanvoer van rivierwater veranderde het gebied van een zout- in een zoetwatermilieu. De Deltawerken moesten ons behoeden voor een volgende Watersnoodramp, maar voor ontelbare dieren was dit juist een ramp van ongekende proporties.

Recentelijk hebben Vogelbescherming en vijf partnerorganisaties de handen ineengeslagen en is een eerste stap gezet naar herstel van de unieke deltanatuur die het Haringvliet ooit rijk was. Sinds 2018 worden de Haringvlietsluizen regelmatig op een kier gezet, waardoor er na precies 47 jaar weer een verbinding tussen de grote Europese rivieren Rijn en Maas en de Noordzee is. Dit is een belangrijke stap voor de natuur en het herstel van een dynamische delta met internationale impact. Met rust- en broedplekken voor vogels, paaigronden voor vissen en volop mogelijkheden voor mensen om ervan te genieten.

Hoog tijd dat we met de Vogelspotcast eens een keer een kijkje gingen nemen in dit unieke gebied!

Podcastserie: De Vogelspotcast

De eerste afleveringen van de Vogelspotcast zorgde er voor dat Nederland wat vaker omhoogkijkt. Wereldrecordhouder vogelspotten Arjan Dwarshuis (37) neemt zijn jeugdvriend Gisbert van Baalen (35) mee op vogelexcursie om zijn passie voor vogels en de prachtige Nederlandse natuur over te brengen. Zij bereikten hoge noteringen in de podcasthitlijsten en veel nieuwe vogelaars! In elk seizoen kun je, zoals je van Arjan en Gisbert gewend bent, elke week nieuwe vogels leren kennen, terwijl Arjan en Gisbert op nieuwe plekken naar prachtige vogels op zoek gaan.

Vogels kijken: spanning én ontspanning

Buiten zijn en genieten van je omgeving, de schoonheid van vogels en het bijzondere van hun gedrag gecombineerd met onverwachte natuurmomenten en de vraag of het lukt om een favoriete soort te ontdekken.

Lees meer

Podcasts van Vogelbescherming

Vogels kijken doe je ook met je oren! Vogelbescherming heeft een paar mooie podcastseries gemaakt. Luister bijvoorbeeld naar Uitgevogeld, Dwaalgasten of Van glas tot gras.

Naar de podcasts