Navigatie overslaan
Kleine zwaan / Ruwan Aluvihare Alle berichten

Zwanendans in de Natte Graslanden

Geplaatst op 30 november 2023

De Natte Graslanden zijn onderdeel van de Lepelaarplassen, dat samen met de Oostvaardersplassen en de Marker Wadden Nationaal Park Nieuw Land vormt. Zoals de naam al doet vermoeden bestaat het gebied uit grasland dat ’s winters en in het vroege voorjaar deels onderwater komt te staan. Hierdoor is het een waar paradijs voor eenden, ganzen, steltlopers en zwanen. Dat komt goed uit want Gisbert heeft nog nooit kleine en wilde zwanen gezien en daar moet verandering in komen. Daarnaast is het winter dus tijd voor eendjes. Tussen honderden wintertalingen, kuifeenden en toppers kunnen ook hele zeldzame dwaalgasten zitten. Wat zou het een feest zijn als we een Amerikaanse Wintertaling er tussenuit kunnen pikken of een kleine topper... Arjan droomt al weg bij het idee. Hoe dan ook is het eindelijk een mooie dag om te vogelen en dat is ook niet vanzelfsprekend in deze natte maanden...

Podcastserie: De Vogelspotcast

De eerste afleveringen van de Vogelspotcast zorgde er voor dat Nederland wat vaker omhoogkijkt. Wereldrecordhouder vogelspotten Arjan Dwarshuis (37) neemt zijn jeugdvriend Gisbert van Baalen (35) mee op vogelexcursie om zijn passie voor vogels en de prachtige Nederlandse natuur over te brengen. Zij bereikten hoge noteringen in de podcasthitlijsten en veel nieuwe vogelaars! In elk seizoen kun je, zoals je van Arjan en Gisbert gewend bent, elke week nieuwe vogels leren kennen, terwijl Arjan en Gisbert op nieuwe plekken naar prachtige vogels op zoek gaan.

Online vogelgids

Ontdek meer dan driehonderd vogelsoorten in één online vogelgids met: vogelgeluiden, tekeningen, foto's, vogelaantallen en meer. In de online vogelgids van Vogelbescherming vind je vogels die in Nederland voorkomen.  

naar de vogelgids

Podcasts van Vogelbescherming

Vogels kijken doe je ook met je oren! Vogelbescherming heeft een paar mooie podcastseries gemaakt. Luister bijvoorbeeld naar Uitgevogeld, Dwaalgasten of Van glas tot gras.

Naar de podcasts