Navigatie overslaan
Grauwe gans / A.J. van Bommel - Fotogalerij Alle berichten

Volg tijdens de Euro Birdwatch op 2 oktober een van de gratis excursies

Geplaatst op 27 september 2021

Op zaterdag 2 oktober is het weer zover: duizenden vogelaars in heel Europa tellen op deze dag de trekvogels die naar het zuiden vliegen. Een spectaculair fenomeen: miljoenen vogels die over ons heen naar hun overwinteringsgebieden vliegen. Deze Euro Birdwatch, in Nederland georganiseerd door Vogelbescherming, vindt voor de 26e keer plaats in samenwerking met www.trektellen.nl. Dit jaar zijn er op en rond de telposten gratis excursies om zelf de trekvogels te ontdekken. Hier vindt u een overzicht van de excursies.

De eerste zaterdag van oktober is geen zaterdag zoals alle anderen. Al jarenlang trekken vogelaars in Europa die ochtend voor dag en dauw naar buiten om de vogeltrek te aanschouwen en te tellen. Het najaar is namelijk dé tijd van het jaar om recordaantallen vogels te zien. Veel vogels die in Nederland hebben gebroed trekken nu naar het warmere zuiden. Vanuit het hoge noorden en het oosten komen vogels hier overwinteren of ze trekken door ons land heen. Bij helder weer zie je ze letterlijk vliegen, vaak in grote groepen.

Vogels kijken / Gerrit de Heus Vogels kijken / Gerrit de Heus

Excursies door het hele land

Om iedereen van de vogeltrek te laten genieten organiseert Vogelbescherming dit najaar excursies door het hele land. Zo zijn er zeil- en wandelexcursies en verwelkomen diverse trekposten door het hele land bezoekers om de vogeltrek te beleven. Inschrijven kan via de site van Vogelbescherming

De Euro Birdwatch is een initiatief van BirdLife International, Vogelbescherming Nederland organiseert de telling in ons land. De Birdwatch vestigt de aandacht op trekvogels en de gebieden die ze in Europa nodig hebben om uit te rusten tijdens hun reis. Op zaterdag 2 oktober houdt Vogelbescherming via een overzicht op de site bij welke vogels in welke aantallen geteld zijn. Aan het eind van de dag publiceert Vogelbescherming de top 10.

Online vogelgids

Ontdek meer dan driehonderd vogelsoorten in één online vogelgids met: vogelgeluiden, tekeningen, foto's, vogelaantallen en meer. In de online vogelgids van Vogelbescherming vind je vogels die in Nederland voorkomen.  

naar de vogelgids

Partner van BirdLife International

Wereldwijd wordt de natuur in hoog tempo vernietigd. Om dat te stoppen zijn er in alle landen sterke natuurorganisaties nodig. Vogelbescherming draagt daaraan bij als Partner van BirdLife International en ondersteunt een aantal partners bij hun ontwikkeling.

Bekijk de video over BirdLife International