Navigatie overslaan
Spreeuwen / Shutterstock Alle berichten

Honderdduizenden spreeuwen trekken over ons land tijdens jubileum-telling

Geplaatst op 5 oktober 2020

Op ruim 140 telposten verspreid over ons land zijn afgelopen zaterdag tijdens de internationale vogelteldag de Euro Birdwatch honderdduizenden spreeuwen, vinken en graspiepers geteld. De spreeuw eindigde niet geheel onverwacht op de eerste plaats, met ruim 380-duizend getelde exemplaren. Alleen in 2014 werden er meer spreeuwen geteld. Het is de 25e keer dat Vogelbescherming de Birdwatch in Nederland af, een jubileum. In heel Europa gingen vandaag vogelaars naar buiten om de najaarstrek in kaart te brengen. Vogelbescherming Nederland verzamelt samen met trektellen.nl de gegevens voor ons land. 

Oktober=vogeltrekmaand

In oktober komt de vogeltrek altijd goed op gang. Vogels uit het noorden en oosten van Europa reizen af naar ons land, Frankrijk en zuidelijker. Vogels trekken voornamelijk vlak na zonsopgang, een deel trekt zelfs ’s nachts. De regen viel vandaag in de ochtend reuze mee, waardoor er op de meeste telposten veel vogels gezien werden. Met maar liefst 721.574 vogels eindigt deze Birdwatch dan ook in de top 5 van de beste dagen ooit.

Wolken spreeuwen

De spreeuw eindigde opnieuw op de eerste plaats, zoals vaak in de afgelopen 25 jaar. In totaal werden 380.676 spreeuwen geteld, alleen in 2014 werden er meer gezien. De spreeuw is nu al massaal op trek, op sommige telposten werden er duizenden tegelijk geteld. De piek van de spreeuwentrek is doorgaans eind oktober, als vele honderdduizenden spreeuwen per dag over ons land trekken. Dat is ook de tijd van het jaar dat de spreeuwenwolken in de schemering te bewonderen zijn. Het hoogtepunt van de spreeuwentrek moet nog komen.

Veel boerenzwaluwen

Opvallend dit jaar is ook het aantal boerenzwaluwen dat geteld werd, dat kwam de afgelopen 25 jaar maar drie keer eerder voor. Vermoedelijk hebben de boerenzwaluwen een lang broedseizoen gehad, met meerdere legsels, waardoor de trek laat op gang is gekomen. Boerenzwaluwen brengen de wintermaanden door in zuidelijk Afrika. 

De top 10 van dit jaar (stand maandag 5 oktober, 9.30 uur)

1. spreeuw 380.676
2. vink 163.590
3. graspieper 31.937
4. kievit 18.428
5. kokmeeuw 14.139
6. aalscholver 12.849
7. boerenzwaluw 9.017
8. grauwe gans 8.689
9. stormmeeuw 7.004
10. zanglijster 6.181

Ook dit jaar werden er weer veel bijzondere soorten gezien. Zo zijn er 32 rode wouwen, drie zwarte wouwen een slangenarend, twee kuifaalscholvers, een steppekiekendief, twee koereigers, acht bladkoningen, acht roodkeelpiepers en twee dwerggorzen waargenomen. Kijk hier voor de einduitslag.

(inter)nationale happening

In totaal werd op 165 plekken in ons land geteld. De gegevens zijn verzameld in samenwerking met www.trektellen.nl. Dit jaar deden er 24.000 tellers in 36  Europese landen mee. Die telden samen bijna 6 miljoen vogels! ‘Winnaar’ was Finland met ruim 2,5 miljoen getelde vogels.

Nationaal Vogeltrekweekend

Dit jaar organiseerde Vogelbescherming ook tientallen excursies voor liefhebbers, om ze zo kennis te laten maken met de najaarstrek. Ook diverse telposten verwelkomden, uiteraard corona-proof, belangstellenden. Het weer zat hier niet altijd mee, maar veel mensen gingen tevreden naar huis na een leuke vogeltrek-excursie.

Blijf op de hoogte

Lees nieuws en de mooiste artikelen op onze site. En ontvang maandelijks een selectie van de beste artikelen in je mail.

Aanmelden Vogelnieuws

MijnVogelvinder.nl

Met MijnVogelvinder.nl in de hand herken je vogels door het hele land! Ontdek welke soorten je tijdens het wandelen of fietsen kunt tegenkomen en waar je op moet letten om ze daadwerkelijk te zien.

Meer over MijnVogelvinder