Navigatie overslaan
Gaai/ Rob Kempers Alle berichten

Fotohut van de maand Lemelerberg

Geplaatst op 4 oktober 2016

Een zoektocht naar de beste vogelobservatiehutten van Nederland – die taak heeft Hans Peeters op zich genomen. Elke maand bezoekt hij samen met Rob Kempers een hut en brengen ze er als amateurfotografen uren in door. Je verstoppen in een hut om de vogels van dichtbij te observeren, zonder dat ze jou zien. Deze maand een van de hutten van Han Bouwmeester in het oosten van het land.

Hutje op de hei

Deze goed verstopte hut nabij Ommen bevindt zich midden op de heide van de Lemelerberg van Landschap Overijssel. Het is een van de zeven in Nederland te huren vogelfotohutten van Han Bouwmeester Natuurfotografie. Op ooghoogte kijk je uit over een ondiep plasje, waar bij warm weer vogels komen drinken en badderen. Fotografen mogen ook een beetje voeren, waardoor vogels op decoratieve takken en stronken de gewenste fotoposes innemen. De vogels bevinden zich op zo’n 3 tot 7 meter afstand. Alles is in het werk gesteld om het de fotograaf zo comfortabel mogelijk te maken. De hut biedt ruimte aan maximaal drie fotografen.

De hut is op afspraak te huur. Klik hier voor prijzen en reservering

fotohut Lemelerberg/ Hans Peeters fotohut Lemelerberg/ Hans Peeters

Kans op kruisbek en appelvink

Je kunt hier een grote variatie aan bos- en heidevogels verwachten. Het gehele jaar is de kans op kruisbek, appelvink- en goudvink reëel, terwijl je in de trektijd ook verrassingen zoals beflijster en draaihals kunt verwachten. Wij brachten half september een lange ochtend in de hut door. Het was die dag warm, zodat veel vogels meer interesse hadden in water dan in voer. Het was grappig om te zien dat elke vogelsoort zo zijn eigen baadgedrag heeft. De grote bonte specht stapt voorzichtig in het water en vindt pootje baden al nat genoeg. De koolmees daarentegen houdt van een koude douche en spartelt als een jonge hond. Heel voorzichtig waagt de gaai zich ook in het water, maar houdt de omgeving angstvallig in de gaten. 

Huttenfotografie

Het fotograferen van vogels vanuit speciale hutten wordt steeds populairder. Op tal van plaatsen worden tegenwoordig door particulieren en organisaties schuilhutten verhuurd aan natuurfotografen. Han Bouwmeester was enige jaren geleden de eerste die met het verhuren van fotohutten in Nederland en België begon. Een deel van de opbrengst doneert hij aan goede natuurdoelen.

In het algemeen bevinden de meeste hutten zich op afgesloten terreinen, zodat de kans klein is dat je verrast wordt door passerende wandelaars of nieuwsgierige ‘collega-fotografen’. Als vogelfotograaf moet je geduld hebben. Soms duurt het een poos voordat zich een vogel laat zien en het andere moment kom je ogen, handen en camera’s te kort want dan gebeurt er van alles tegelijkertijd. Het is altijd weer spannend wat er voor de lens komt.

grote bonte specht/ Hans Peeters grote bonte specht/ Hans Peeters

Uitgerust op pad

In deze hut kun je zowel vanaf statief als vanaf een rijstzak fotograferen. Statief moet je zelf meenemen, rijstzakken zijn aanwezig. Als je vanaf een rijstzak fotografeert ben je in het algemeen wat sneller om op onverwachte acties te reageren.

Wat mag je niet vergeten:

  • Eventueel statief dus
  • Telelens vanaf 300 mm
  • Volle accu’s
  • Voldoende geheugen
  • Voldoende eten en drinken
  • Plasfles. Om de vogels niet te verstoren is het beter in de hut te blijven, ook als je hoge nood hebt.

 

Koolmees en putter/ Rob Kempers Koolmees en putter/ Rob Kempers

Hoe voorkom ik verstoring?

Vogelfotografie is een boeiende tak van sport, en de grote kunst is om vogels op een natuurlijke manier vast te leggen. Maar hoe zit dat nu met verstoring? De meeste mensen denken dat een vogel wordt verstoord als hij wegvliegt. Maar verstoring gebeurt al eerder, en dat kun je ook in het veld waarnemen.

lees meer

Vogels herkennen

Op de Lemelerberg kun je een grote variatie aan vogelsoorten zien. Om ze te herkennen is een goede vogelgids onmisbaar. Bezoek onze webshop voor een grote variatie aan de beste vogelgidsen. 

kijk in onze webshop