Navigatie overslaan
Blauwe reiger / Hans Peeters Alle berichten

Fotohut van de maand Drunen

Geplaatst op 3 december 2018

Hans Peeters en Rob Kempers zijn op zoek naar de beste vogelfotohut van Nederland en België. Vogelhutten zijn bedoeld om dicht bij vogels te komen zonder ze te verstoren. Deze – laatste – keer bezoeken ze de hut bij Drunen van Gerwin Kieboom.
Pimpelmees / Rob Kempers Pimpelmees / Rob Kempers Pimpelmees / Rob Kempers

Een hut tot afscheid

We zitten hier met een dubbel gevoel. Ruim twee jaar lang bezochten we voor dit blog elke maand een fotohut in Nederland of België. We beleefden veel mooie momenten, zaten soms ook uren zonder dat er iets te beleven viel. Toch gingen we elke keer voldaan naar huis. Het geluk om vaak zo dichtbij fraaie, schuwe of interessante vogels te zijn, maakt ons tot echte bofkonten. Maar aan alles komt een eind. Met ons bezoek aan Drunen sluiten we dit blog af. Begin vorig jaar waren we hier ook te gast, de herinneringen zijn ons nog steeds dierbaar.

Appelvink / Rob Kempers Appelvink / Rob Kempers Appelvink / Rob Kempers

Kleurrijke omgeving

Deze fotohut biedt een comfortabele plek voor twee personen, voor een deel ingegraven in de grond zodat een mooi laag standpunt gewaarborgd is. We kijken uit over een plas waar vogels drinken en badderen. Normaal levert dit fraaie spiegelbeelden op, maar door het blad dat afgelopen dagen massaal van de bomen is gevallen, is dat nu minder. Met een schepnet verwijderen we de meeste bladeren van het wateroppervlak. Er blijkt geen beginnen aan, we geven het al snel op. De struiken aan het eind van de plas houden hun bladeren nog fanatiek vast. Dit levert een mooi kleurrijk decor op.

Keep / Hans Peeters Keep / Hans Peeters Keep / Hans Peeters

Kepeninvasie

In de bosrijke omgeving aan de rand van de Loonse en Drunense duinen mag je bosvogelsoorten verwachten zoals kool- en pimpelmees, grote bonte specht, roodborst, vink en boomklever. Ook in Drunen zien we veel kepen, er is dit jaar een invasie aan de gang. De prachtige oranjekleurige vogels komen regelmatig drinken aan de rand van de plas. Soms komen ze zo dichtbij, dat ze amper in de zoeker van de camera passen.

Barmsijs / Rob Kempers Barmsijs / Rob Kempers Barmsijs / Rob Kempers

Verrassingen

Het leuke van vogelhutfotografie is dat je tevoren nooit weet wat je gaat zien of beleven. Dat maakt het spannend en houd je scherp. Ook vandaag. Uit het niets landt er een mannetje appelvink in een struik naast de hut. Prachtige vogel! Van de struik hopt hij naar de waterplas en gunt zich even tijd om te drinken. Twee minuten laten is hij verdwenen en komt niet meer terug. Maar het bliksembezoek van zo’n iconische soort maakt onze hele dag goed.

Als later een groep sijzen neerstrijkt – ook twee minuten – ontdekken we in hun gezelschap twee barmsijzen. Ook een invasievogel en vandaag lastig te fotograferen.

Sijs / Hans Peeters Sijs / Hans Peeters Sijs / Hans Peeters

Ben ik in beeld?

We worden getrakteerd op een komen en gaan van bosvogels. Groot is onze verrassing als met wild vleugelgeklapper een blauwe reiger neerstrijkt. Door het gedrag denken we dat hij vaker op bezoek komt. Rustig stapt hij door het ondiepe water, speurend naar visjes of een verborgen kikker. De vogel komt steeds dichterbij, totdat hij uiteindelijk pal voor ons staat. Wat zijn ze groot! Met een indringende blik kijkt hij onze richting op, zou hij ons zien? We durven nauwelijks adem te halen, maar de camera’s ratelen als mitrailleurs.

Blauwe reiger / Rob Kempers Blauwe reiger / Rob Kempers Blauwe reiger / Rob Kempers

Beste vogelfotohut

De hutten van Gerwin Kieboom zijn degelijk en comfortabel. Ook hier in Drunen. We fotograferen door spiegelend glas heen, zodat wij de vogels wel en zij ons niet kunnen zien (denken we). Er is een kacheltje voor koude dagen. Met spiegelglas loop je de kans dat de ruiten op een gegeven moment beslaan. Om dit te voorkomen zijn twee ventilatoren geïnstalleerd die de condens wegblazen.

Om te fotograferen kun je gebruik maken van een robuust sledesysteem, waar je je eigen statiefkop opschroeft. Daardoor heb je een stabiele ondergrond en ben je flexibel.

Op deze hut van Gerwin valt weinig af te dingen, maar of het dé beste hut van Nederland is? Daar durven we geen uitspraak over te doen, want we hebben afgelopen jaren heel veel schitterende hutten en locaties bezocht.

Mede dankzij de ventilatoren op de ruiten krijgt de hut in Drunen van ons ***** op een schaal van vijf!

Fotohut Drunen / Hans Peeters Fotohut Drunen / Hans Peeters Fotohut Drunen / Hans Peeters

Uitgerust op pad

 • Neem je eigen statief(schommel)kop mee
 • Telelens vanaf 150 mm tot 500 mm (vogels zitten ook erg dichtbij)
 • Volle camera-accu’s
 • Voldoende geheugen
 • Eten en drinken
 • Donkere kleding

Fotograferen in een fotohut

 • Draag donkere onopvallende kleding
 • Zet een pet of hoed op als je hoogblond of verblindend grijs bent
 • Praat niet te luid met elkaar
 • Voer niet teveel
 • Neem zelf meegebrachte takken of decoraties weer mee naar huis

Te Huur

Deze hut is te boeken via www.schuilhut.nu. De eigenaar heeft ook nog fotohutten in Oosterhout en Rucphen.

Meer over verantwoord vogels fotograferen

Nationale Kijkerweek

Begin het buitenseizoen goed! Tijdens de Nationale Kijkerweek krijg je op alle optiek van ons eigen merk 10% korting. Leden van Vogelbescherming krijgen korting bovenop de ledenkorting. Hét moment om een verrekijker aan te schaffen.

Bekijk de aanbiedingen

Vogelboeken en -gidsen

Ben je op zoek naar een goed boek over vogels of de natuur? Vogelbescherming heeft een uitgebreid en gevarieerd aanbod in onze winkel en onze webshop. 

Bestel en help de vogels