Navigatie overslaan
Vreugderijkerwaard / Hans Peeters Alle berichten

Fotohut van de maand Vreugderijkerwaard

Geplaatst op 29 juli 2016

Een zoektocht naar de beste vogelobservatiehut van Nederland – die taak heeft Hans Peeters op zich genomen. Elke maand bezoek hij een hut en brengt er als amateurfotograaf uren in door. Het is steeds weer spannend wat er voor de lens komt. Deze maand de Vreugderijkerwaard bij Zwolle.

Openbare hut

Ruime, vrij toegankelijke hut met 360° uitzicht over de uiterwaarden en nieuw natuurontwikkelingsgebied. Zitbanken ontbreken, evenals toegangsdeur en afsluitbare kijkgaten. In herfst en winter kan het er erg winderig en koud zijn. Het prachtige uitzicht richting Zalk en de aanwezige vogels maken veel goed. Eigendom Natuurmonumenten.

Vreugderijkerwaard / Hans Peeters Vreugderijkerwaard / Hans Peeters

Ligging en bereikbaarheid

Ten zuidwesten van Zwolle. Parkeren bij schapenmelkerij en horecagelegenheid De Vreugdehoeve, Zalkerveerweg 20, 8042 PL Zwolle. Loop de dijk op en houd links aan, over het fietspad, brug over en rechts voor u bevindt zich de hut. Vanaf de parkeerplaats ongeveer 10 minuten lopen. In de toekomst ook voor rolstoelgebruikers toegankelijk. Tot eind 2016 vinden hier werkzaamheden ten behoeve van natuurontwikkeling plaats.

De Vreugdehoeve

Voor de lens

Van eind juli tot half augustus verzamelen zich hier lepelaars met bedelende jongen (maximaal 40 ), ter voorbereiding op hun vertrek naar Afrika. Andere vogels op doortrek: ooievaar, visdief, grutto, oeverloper, kievit, witte kwikstaart. Het gehele jaar aanwezig: aalscholver, knobbelzwaan, grauwe gans, brandgans, meerkoet, kuifeend, fuut, grote zilverreiger, kokmeeuw.

Lepelaar / Rob Kempers Lepelaar / Rob Kempers

Uitgerust op pad

Zorg dat uw fotoruitrusting in orde is. Neem niet teveel aan spullen mee (u moet het allemaal dragen), maar zeker ook niet te weinig. Het is toch sneu als u er ter plaatse achter komt, dat u ook met de groothoeklens leuke dingen had kunnen doen.

Wat gaat er mee naar de Vreugderijkerwaard:

  • Camerabody + standaard- of groothoeklens
  • Telelens minimaal 300 mm, maar 500 mm is beter
  • Statief
  • Voldoende geheugen
  • Met fel zonlicht op het water kan een polarisatiefilter van pas komen
  • Verrekijker om omgeving af te speuren

Video in nieuw venster openen

Verantwoord fotograferen

Tijdens het fotograferen vanuit de hut in de Lepelaarplassen is er weinig kans om de vogels te verstoren. Zorg dat je sowieso altijd op verantwoorde wijze met je fotohobby bezig bent.

Meer informatie

Met drie benen op de grond

Voor het maken van een geslaagde foto is het belangrijk dat je camera en lens zo stil mogelijk houdt. Een goed statief biedt uitkomst. In onze winkel in Zeist vind je een groot assortiment aan statieven. Kom langs
of bezoek onze webshop.

Naar de webshop