Navigatie overslaan
Lachstern / Shutterstock Alle berichten

Expositie de Stern in Zuidwest Friesland

Geplaatst op 4 april 2023

De reizende expositie van Vogelbescherming over de natuur in en rond het IJsselmeer is nu te zien in bezoekerscentrum Mar & Klif in Oudemirdum. Een prachtige locatie midden in het oude dorp, en vlak bij het IJsselmeer. Je kunt expositie de Stern tot eind september bezoeken.

Bijzondere IJsselmeernatuur

Het IJsselmeergebied is een belangrijke plek voor honderdduizenden vogels om te rusten, voedsel te zoeken en/of te broeden. Een heel bijzonder natuurgebied dat meer aandacht en betere bescherming verdient. Met de expositie over de visdief, reuzenstern, dwergstern, lachstern en zwarte stern vraagt Vogelbescherming aandacht voor dit ondergewaardeerde gebied.

De expositie, eerder te zien op Pampus, in het Afsluitdijk Waddencenter en bij een Noord-Hollandse kaasboerderij, laat veelbelovende natuurontwikkelingen in het IJsselmeergebied zien en toont waar kansen liggen. Bezoekers kunnen er een interactief spel over het IJsselmeer spelen, 3D-tekeningen van de vijf sterns bekijken, luisteren naar mini podcasts van wereldrecordvogelaar Arjan Dwarshuis of een (droge) duik onder water nemen!

Buiten vogels ontdekken

Een bezoekje aan De Stern wordt compleet door na de beleving binnen, buiten op ontdekkingstocht te gaan met de gratis vogelkaart. De vogelkaart is speciaal gemaakt voor het gebied en helpt bezoekers de vogels langs de IJsselmeerkust te herkennen. Leuk detail: de kaart bevat zowel de Fryske als de Nederlandse vogelnamen. Je kunt bij Mar & Klif een verrekijker lenen om de vogels goed te kunnen bewonderen.

Bezoekerscentrum Mar & Klif is in maart geopend op zaterdag van 11:00 – 16:00 uur en op zondag van 13:00 – 16:00 uur. Vanaf 1 april is het bezoekerscentrum geopend op dinsdag t/m zaterdag van 10:00 – 17:00 uur en op zondag van 13:00 – 17:00 uur. Het adres van bezoekerscentrum Mar & Klif is De Brink 4 in Oudemirdum.

De Stern is een expositie van Vogelbescherming Nederland en mede mogelijk gemaakt dankzij de Nationale Postcode Loterij, provincie Noord-Holland, autobedrijf Stern, Prins Bernhard Cultuurfonds en Sportvisserij Nederland. Meerdere organisaties hebben inhoudelijk bijgedragen aan de expositie: Coalitie Blauwe Hart Natuurlijk, It Fryske Gea, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, Sportvisserij Nederland, Rijkswaterstaat en de Waddenvereniging.

Beleef de Lente

De camera’s van Beleef de Lente zijn vanaf begin maart tot eind juli aan bij verschillende vogelsoorten zoals de visarend, oehoe, steenuil, ooievaar, bosuil en nog veel meer.

Kijk de clipjes en lees de blogs

Online vogelgids

Ontdek meer dan driehonderd vogelsoorten in één online vogelgids met: vogelgeluiden, tekeningen, foto's, vogelaantallen en meer. In de online vogelgids van Vogelbescherming vind je vogels die in Nederland voorkomen.  

naar de vogelgids