Navigatie overslaan
Beleef de lente - Steenuil / NiS Alle berichten

De camera's van Beleef de Lente gaan weer aan

Geplaatst op 21 februari 2024

De camera’s van Beleef de Lente van Vogelbescherming Nederland gaan zondag 25 februari weer aan tijdens de radio-uitzending van Vroege Vogels! Vanaf deze dag kan iedereen meekijken bij de bosuil die sinds kort op haar twee eieren zit. Ook diverse andere vogels zijn dan live te volgen via www.beleefdelente.nl. De camera’s blijven aan tot eind juli. Van de meest bijzondere momenten worden clipjes gemaakt, zodat niemand iets hoeft te missen.

Beleef de Lente van Vogelbescherming is al jaren een groot succes. Afgelopen seizoen volgden 1,2 miljoen mensen de broedende vogels, een groot deel deed dat zelfs dagelijks. Vanaf 25 februari kan iedereen weer meegenieten van een nieuw broedseizoen. Traditiegetrouw zit de bosuil van Beleef de Lente al te broeden: ze heeft al twee eieren in haar nest en er is zelfs goede hoop op een derde ei. De bosuil is een zogenaamde vroege broeder. Door vroeg te beginnen verlaten de jonge bosuilen het nest op het moment dat kleine vogels aan de jongen beginnen. Zo is voedsel voor de jonge uilen binnen handbereik.

Bosuil Beleef de Lente Bosuil Beleef de Lente

Andere nesten

Naast de bosuil, zijn ook de kerkuil en steenuil druk bezig in het nest en worden binnenkort ook hier eieren verwacht. De kleine steenuil broedt vaak op boerenerven als deze voldoende natuurlijke variatie bieden. De steenuil kan op een klein oppervlak alles vinden wat hij nodig heeft. Ook de enorme zeearenden bouwen weer aan hun prachtige grote nest en het is bijna klaar voor het legsel. Volgende maand komen de camera’s bij de andere soorten online, zoals bij een populaire tuinvogel als de koolmees.

De laatste jaren is er steeds minder ruimte gekomen voor vogels om te broeden. Vogelbescherming maakt zich hard om leefomgeving voor vogels te optimaliseren door bijvoorbeeld mensen bewust te maken van het belang van een groene tuin en het ophangen van nestkastjes.

Timo Roeke van Vogelbescherming
Steenuil Beleef de Lente Steenuil Beleef de Lente

Dagelijkse clipjes om niets te missen

Behalve de live-beelden zijn op www.beleefdelente.nl dagelijks korte filmpjes met hoogtepunten te zien. Per vogel is er een heel team actief om deze clipjes te maken en bloggen deskundigen om uit te leggen wat er gebeurt. Ook is er een forum waar kijkers met elkaar kunnen praten over de vogels en hun vragen kunnen stellen aan de deskundigen.

Lesmateriaal voor scholen

Speciaal voor de basisscholen zijn er lesmaterialen ontwikkeld bij de livebeelden. Zo zijn er lessen over versieren, leren vliegen en het leggen van eieren of is er een bouwplaat van een kerkuil te downloaden. En leren kinderen wat de beste plek is voor een nestkast. Kijk op het kanaal van Vogelbescherming bij LessonUp voor het totale aanbod of kijk op Beleef de lente in de klas.

Over Beleef de lente

Beleef de Lente is sinds 2007 de website van Vogelbescherming Nederland waar iedereen tussen eind februari/ begin maart en eind juli via webcams live kan kijken naar vogels in hun nest. Miljoenen bezoekers over de hele wereld hebben zo de afgelopen jaren de spectaculaire en verborgen gebeurtenissen van de broedvogels gevolgd. Beleef de Lente is te vinden via vogelbescherming.nl/beleefdelente.

MijnVogelvinder.nl

Met MijnVogelvinder.nl in de hand herken je vogels door het hele land! Ontdek welke soorten je tijdens het wandelen of fietsen kunt tegenkomen en waar je op moet letten om ze daadwerkelijk te zien.

Meer over MijnVogelvinder

Cursus Uilen in Nederland

In de cursus Uilen in Nederland maak je kennis met de zes uilen die in ons land broeden. Hoe herken je ze? Waar leven ze? Wat eten ze? Hoe vinden ze een partner en voeden ze hun jongen op? Je leert het in
deze online cursus. 
Prijs voor leden € 20, anders € 25. 

Meer over deze cursus