naar vogelbescherming.nl Vogelbescherming Nederland - Samen voor vogels en natuur

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Huiszwaluw

Uitgevlogen

Slechtvalk

Uitgevlogen

Ooievaar

Uitgevlogen

Kauw

Uitgevlogen

Lepelaar

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Voedertafel

Geen broedsel

Havik

Alle Beleef de Lente camera's gaan op 29 september definitief uit.   *   Helaas heeft nog een jong kerkuiltje het niet gered   *   Onraad bij de kerkuil   *   Schoon en fris   *   Drukte op de tak

Kerkuil

Samenvatting kerkuil, derde leg

In totaal hebben man en vrouw kerkuil dit seizoen 9 kuikens groot gebracht.

Bekijk de clip

Wordt vervolgd in 2020...

Mary Mombarg, Kerkuilenwerkgroep Nederland

27.09.19 Graag praat ik de kijkers van BdL bij over het verloop van dit bijzondere kerkuilennest van It Fryske Gea. Op het moment dat ik dit blog schrijf, verblijf ik in Falsterbo Zweden. Ook dit geeft voor mij aan hoe bijzonder deze editie van BdL is. Uiteraard hoop ik dat de kerkuil er weer bij is in 2020.

Lees meer

Naar alle blogs & vlogs kerkuil

Bedankt!

Genoten van Beleef de Lente?
Sms dan BEDANKT naar 4333
en doneer eenmalig €3,-

Even een vraag over de stuitklier heel mooi te zien bij V toen ze zich net aan het poetsen was zag je dat witte bolletje niet is dat vet ook wel eens op? Om het zo maar te zeggen

Een interessante vraag, de stuitklier is voor de wetenschap een vrij nieuw onderwerp. Echter waren mensen vroeger al erg geinterreseerd in de functie van de stuitklier. Ik heb geprobeerd hier informatie over te zoeken, echter is er maar weinig literatuur over dit onderwerp beschreven. 

De stuitklier is een orgaan dat vetachtige substanties afscheidt, de vogel kunnen met behulp van hun snavel de veren daarmee insmeren. Deze vettige substantie heeft meerdere functies, waaronder het soepel houden van de veren en ze waterafstotend houden.

De productie van deze vettige substantie wordt gestimuleerd doordat de vogel er met zijn snavel over wrijft. Dus hoe vaker hij met zijn snavel eroverheen wrijft, hoe meer vettige substanties er worden geproduceert.

Hiermee regelt de vogel zelf hoeveel hij nodig heeft, in periodes van balts is het erg belangrijk dat het verenkleed er het mooiste bij staat. In die periodes wordt dus veel meer geproduceert dan in bijvoorbeeld de winter. Maar de stuitklier zal nooit 'op' raken, tenzij het dier ziek is oid.

Deze vraag is gesteld door uiltje.

Veelgestelde vragen over de kerkuil

In het donker actief

Kerkuilen leiden een teruggetrokken leven en worden als het donker is actief om in het open veld te jagen op vooral veldmuizen. Hij vestigt zich graag in gebouwen zoals schuren of kerktorens.

Lees meer

Broedt vaak in nestkasten

Dankzij vele vrijwilligers gaat het beter met de kerkuil in Nederland, een Rode Lijst-soort. Zij zijn 35 jaar geleden begonnen met ophangen en controleren van nestkasten waar de soort graag in broedt.

Lees meer

Muizen op één!

Hoofdzakelijk veldmuizen, ook spitsmuizen en woelmuizen. Vogels, amfibieën en allerlei ongewervelde diertjes maken slechts ongeveer 2% van het voedsel uit.

Lees meer

Kerkuilkast in Friesland

Bij het bedrijfsgebouw van natuurorganisatie It Fryske Gea woont een paartje kerkuilen. Elk jaar broeden ze hier in één van de mooiste natuurgebieden van Friesland,

Lees meer

Samen onderzoeken

Observeer samen met andere bezoekers de gedragingen van de kerkuilen. Leuk en leerzaam! Bekijk hier hoe het werkt.

Doe mee

OP JEUGDEXCURSIE IN LEEFGEBIED KERKUIL

Wil je meer weten over het leven van de kerkuil in Nationaal Park de Alde Feanen? Geef je op voor een jeugdexcursie van It Fryske Gea, zoals uilenballenpluizen of roofvogels spotten.

Meld je snel aan!

Stille vlieger

Een kerkuil maakt bijna geen geluid als hij vliegt. Dat komt door de aerodynamisch gevormde vleugels. En door de franjes aan de buitenste veren van zijn vleugels. Daardoor is er weinig turbulentie (werveling van de lucht) achter zijn veren.

Ontdek meer

Mijn tuin een vogelparadijs

Doe de gratis Postcode Vogelcheck en ontdek welke tuinvogels in de buurt leven. Ontvang dan makkelijke en praktische tuintips voor die vogels.

Doe de Postcode Vogelcheck