Beleef de Lente

Ongeveer een miljoen mensen kijken jaarlijks gedurende de lentemaanden via de webcams van Beleef de Lente naar de avonturen van de broedende vogels. Sinds 2011 heeft Beleef de Lente ook een klein zusje: Beleef de Lente Junior, speciaal voor kinderen in het basisonderwijs en hun leerkrachten.

Voor beide websites zoekt Vogelbescherming Nederland vrijwilligers om dit te ondersteunen. Uiteraard is affiniteit met vogels en Vogelbescherming belangrijk!

Doel

Je helpt mee om van Beleef de Lente en Beleef de Lente Junior een succes te maken.

Functies

Voor Beleef de Lente én Beleef de Lente Junior:

Clipmaker

Je maakt filmclips. Voor elke vogelsoort worden dagelijks korte filmclips gemaakt van 1 a 2 minuten, van interessante, grappige, bijzondere gebeurtenissen, daarbij geholpen door tips van kijkers. Voor Beleef de Lente en Beleef de Lente Junior gaan we in 2016 aparte clips maken.
Functie-eisen: handig met video-software (knippen en plakken van filmbeelden). Voor Beleef de Lente Junior clipmaker bij voorkeur ook enige didactische kwaliteiten.
Tijdsinspanning: meerdere uren gedurende minimaal enkele dagen per week, in overleg.

Moderator

De moderatoren zorgen voor een veilige, enthousiaste en sociale sfeer op de websites. Dat doen ze door enerzijds op vragen te reageren (of deze onder de aandacht te brengen van experts als zij het antwoord niet weten) en anderzijds door gebruikers op de regels te wijzen. In het uiterste geval kunnen zij bij klachten gebruikers blokkeren.
Functie-eisen: plezier in online communicatie, humor, incasseringsvermogen en tact.
Tijdsinspanning: meerdere uren gedurende minimaal enkele dagen per week, in overleg.

Redacteur Beleef de Lente

Je schrijft teksten en neemt interviewtjes af voor de digitale Beleef de Lente nieuwsbrief.
Functie-eisen: goede redactionele vaardigheden
Tijdsinspanning: enkele uren per week

Camjo/ filmer / vlogger

Je maakt filmpjes/ vlogs van 2 a 3 minuten over diverse onderwerpen, zoals: the making of Beleef de Lente, beelden van het ringen van de vogels op locatie, interviews met mensen achter de schermen, tips voor het inrichten van een vogelvriendelijke tuin.
Functie-eisen: beschikken over eigen filmapparatuur, handig met video-software (knippen en plakken van filmbeelden), bereidheid om te reizen naar de webcamlocaties.
Tijdsinspanning: één dag per week/ maand, in overleg.

Voor Beleef de Lente Junior:

Schrijver teksten voor leerkrachten en kinderen

Je schrijft korte informatieve en eduactieve teksten over de webcamvogels. Je schrijft over wat er gebeurd is bij die vogel en legt daarbij e.e.a. uit.
Functie-eisen: bij voorkeur enige kennis over één van de webcam vogels, goede redactionele vaardigheden, bij voorkeur didactische kwaliteiten (je kan teksten schrijven die aansluiten op het niveau van kinderen van de basisschool).
Tijdsinspanning: ongeveer 1 uur per dag.

Expert

Je kan dagboekschrijvers, clipmakers en cliptoelichters bijstaan met je kennis over (een van) de vogels van Beleef de Lente (Junior). Je geeft dagboekschrijvers tips, biedt leuke weetjes over de vogels en vertelt over de vogels, en helpt vragen doe door kijkers gesteld worden te beantwoorden.
Functie-eisen: je weet veel van vogels en m.n. de vogels die we in Beleef de Lente volgen.
Tijdsinspanning: ca. 1 uur per dag

Facebook redacteur

Je bent een echte facebook crack en bedenkt – in teamverband – items (nieuwsberichten, prijsvragen, doe-opdrachtjes e.d.), schrijft teksten en plaatst beeld en filmpjes op de Facebookpagina van Beleef de Lente Junior, gericht op leerkrachten en ouders.
Functie-eisen: goede redactionele vaardigheden, kennis en ervaring met Facebook
Tijdsinspanning: enkele uren per week.

Waar

Je werkt vanuit huis op je eigen computer met internetverbinding.

Wanneer

Voor alle vrijwilligers geldt dat zij in de periode half februari/ begin maart tot en met juni (soms juli) (grotendeels) beschikbaar moeten zijn.
In januari, voorafgaand aan het Beleef de Lenteseizoen, zal een bijeenkomst voor de vrijwilligers van Beleef de Lente georganiseerd worden.

Wat biedt Vogelbescherming

  • begeleiding van de werkzaamheden
  • een startbijeenkomst waarbij je de mensen achter de schermen en je collega’s ontmoet
  • onkostenvergoeding voor het reizen naar de startbijeenkomst
  • vrijwilligersdag
  • eindejaarsgeschenk
  • kortingen in onze winkel!
  • vrijwilligers worden op de hoogte gehouden van het werk van Vogelbescherming en de resultaten van Beleef de Lente (Junior)
  • waardering van het Beleef-de-Lente publiek!

Vogelbescherming zorgt er voor dat alle randvoorwaarden aanwezig zijn om het werk goed en gemotiveerd uit te kunnen voeren.

Interesse?

Neem dan contact op met het Mariska van der Leij.
"Zonder vrijwilligers geen Beleef de Lente. Een groot aantal vrijwillige clipmakers, bloggers en moderatoren maken Beleef de Lente elk jaar weer tot een succes!"

Mariska van der Leij, Vogelbescherming Nederland
030 - 69 37 766
Neem contact met mij op