Beleef de Lente

Honderdduizenden mensen kijken jaarlijks gedurende de lentemaanden via de webcams van Beleef de Lente naar de avonturen van de broedende vogels. Ook veel leerkrachten van het basisonderwijs kijken samen met de klas naar de broedende vogels. Speciaal voor hen hebben we een Beleef de Lente in de klas webpagina ingericht.

Op websitepagina’s kunnen de Beleef de Lente fans niet alleen de livebeelden van de webcams bekijken, maar ook filmpjes van de bijzondere momenten terugkijken, vragen stellen en met elkaar chatten over wat er te zien is voor de webcams. Leerkrachten krijgen lestips aanbevolen op de Beleef de Lente in de klas pagina. Vrijwilligers spelen hierbij een onmisbare rol.

Daarom zoekt Vogelbescherming Nederland vrijwilligers die helpen Beleef de Lente tot een succes te maken. Uiteraard is affiniteit met vogels en Vogelbescherming belangrijk!

Doel

Je helpt mee om van Beleef de Lente en Beleef de Lente In de klas een succes te maken.

Profiel Beleef de Lente vrijwilliger

 • Je vindt het leuk om mensen te enthousiasmeren voor vogels en het werk van Vogelbescherming.
 • Je bent handig met de computer (je moet kunnen werken in het Content Management Systeem van Beleef de Lente).
 • Je hebt (enige) kennis van/ affiniteit met vogels.

Functies

Weblogger/ vlogger

Bij elke vogelsoort schijft een team van 2 tot 4 webloggers over die soort en over wat we voor de webcams bij die soort zien gebeuren. De leden van het team schrijven over hoe dat wat we zien past bij het gedrag en de leefwijze van de vogels, waarom de vogels dit gedrag vertonen en over andere (algemene) wetenswaardige feiten van de soort.
Het overbrengen van deze informatie kan ook via vlogs in plaats van blogs. Vogelbescherming wil daar graag mee experimenteren en ruimte geven aan vloggers. De vorm van de vlogs staan vrij: een interview met een vogelexpert, of zelf wat vertellen voor de  camera, of misschien een andere vorm?
Als weblogger/ vlogger zorg je ervoor, samen met de andere webloghouders van je team, dat er per week minimaal 1, maar regelmatig meer (3 of 4), weblogberichten per week geplaatst worden op de site.
Functie-eisen: Je vindt het leuk om te schrijven en kan vlot (en liefst ook foutloos) schrijven. Veel kennis van vogels (en 1 van de Beleef de Lente soorten) is een pre, maar niet perse noodzakelijk als je dat compenseert door zelf informatie te zoeken en (onze) vogelexperts te raadplegen.
Tijdsinspanning: enkele uren gedurende minimaal een dag per week, in overleg.

Clipmaker (video-editor) soortclips

Je maakt filmclips. Voor elke vogelsoort worden dagelijks korte filmclips gemaakt van 1 a 2 minuten, van interessante, grappige, bijzondere gebeurtenissen, daarbij geholpen door tips van kijkers. De filmclips plaats je met een omschrijving op de website.
Functie-eisen: handig met video-software knippen en plakken van filmfragmenten, toevoegen van standaard (af)titelblad en ondertiteling (je krijgt hiervoor formats aangeleverd). 
Tijdsinspanning: meerdere uren gedurende minimaal enkele dagen per week, in overleg.

Clipmaker social media

Je maakt filmclips die we kunnen gebruiken voor social media (Facebook, Twitter, YouTube). Je verzamelt geschikte filmfragmenten van meerdere/alle soorten om daarmee filmpjes te maken die geschikt zijn voor social media. Daarbij sluit je aan op actualiteit, op trending topics, gebruik je humor, vertel je een kort verhaal.
Functie-eisen: handig met video-software (knippen en plakken van filmfragmenten, toevoegen van ondertiteling (je krijgt hiervoor formats aangeleverd). Social media fan, goed gevoel voor humor en trending topics.
Tijdsinspanning: meerdere uren gedurende minimaal enkele dagen per week, in overleg.

Moderator

De moderatoren zorgen voor een veilige, enthousiaste en sociale sfeer in de chatrooms (clubhuizen) van Beleef de Lente. Dat doen ze door gebruikers als dat nodig is op de regels te wijzen. In het uiterste geval, bij aanhoudende klachten over een gebruiker, kunnen zij gebruikers blokkeren/bannen. Ook zorgen de moderatoren ervoor dat vragen beantwoord worden, door zelf op vragen te reageren of deze onder de aandacht te brengen van experts (de webloggers of een expert van Vogelbescherming) als zij het antwoord niet weten. Bij bijzondere gebeurtenissen (eileg, uitkomen ei, dood jong etc.) wordt het op prijs gesteld als een moderator wat van zich laat horen in de chatrooms, empathie toont en eventueel extra uitleg/duiding geeft. Het komt de sfeer doorgaans zeer ten goede.
Functie-eisen: plezier in online communicatie, humor, incasseringsvermogen en tact.
Tijdsinspanning: meerdere uren gedurende minimaal enkele dagen per week, in overleg.

Redacteur Beleef de Lente

Je schrijft teksten en neemt interviewtjes af voor de digitale Beleef de Lente nieuwsbrief.
Functie-eisen: goede redactionele vaardigheden
Tijdsinspanning: in overleg.

Functies Beleef de Lente in de Klas

Beleef de lente  wordt in het onderwijs ook veel gebruikt. Ook specifiek voor deze doelgroep zijn we op zoek naar vrijwilligers die ons willen helpen met de website (Beleef de lente in de klas) en de Facebook-pagina Vogels in de klas.

Draag je het onderwijs een warm hart toe en zie je het zitten om leerkrachten steeds te voorzien van relevante vogelweetjes (zelf bedenken), tippen over geschikt lesmateriaal (beschikbaar) en nieuws van Vogelbescherming? Dan zouden we jouw hulp goed kunnen gebruiken. Op de site kunnen de spullen klaargezet worden. Op Facebook vindt meer een dialoog plaats en kun je ook reageren op de berichten van anderen, naast het plaatsen van materiaal.

Beleef de Lente In de Klas vrijwilliger

Je selecteert filmclips, vraag- en antwoord en lestips die uitgelicht worden op de In de Klas pagina. Soms pas je de toelichtingen bij die filmclips en de antwoorden op de vragen enigszins aan zodat ze geschikt(er) zijn voor leerkrachten.
Functie-eisen: handig met computers en affiniteit met de doelgroep leerkrachten PO. Bij voorkeur enige didactische kennis en ervaring en goede redactionele vaardigheden.
Tijdsinspanning: één à enkele uren per week.
Deze functie is goed te combineren met de functie In de Klas Facebook redacteur.

In de klas Facebook redacteur

Je bent een echte facebook crack en bedenkt – in teamverband – items (nieuwsberichten, weetjes, prijsvragen, doe-opdrachtjes e.d.) voor de doelgroep leerkrachten PO. Je schrijft teksten en plaatst beeld en filmpjes op de Facebookpagina van Vogels in de Klas.
Functie-eisen: goede redactionele vaardigheden, kennis en ervaring met Facebook
Tijdsinspanning: enkele uren per week.

Gastleerkracht basisonderwijs

Je vindt het leuk om zelfstandig op basisscholen gastlessen te verzorgen over vogels voor groepen 4 tot en met 8. Hiervoor benader je zelf basisscholen en leerkrachten in je omgeving. Je gebruikt voor je lessen de handleiding van Vogelbescherming, die uit gaat van een korte introductie van het onderwerp vogels in de klas gevolgd door diverse activiteiten buiten in de directe omgeving van de school (zoals het luisteren naar vogels, het zoeken naar sporen en het zoeken naar vogelvoedsel).
Functie-eisen: Enige didactische kennis en vaardigheden en goede communicatieve vaardigheden.

Waar

Je werkt vanuit huis op je eigen computer met internetverbinding.

Wanneer

Voor alle vrijwilligers geldt dat zij in de periode half februari tot en met eind juni (soms eind juli) (grotendeels) beschikbaar moeten zijn.

In februari, voorafgaand aan het Beleef de Lenteseizoen, zullen een startbijeenkomst en korte trainingen voor de vrijwilligers van Beleef de Lente georganiseerd worden.

Wat biedt Vogelbescherming

 • begeleiding van de werkzaamheden
 • een startbijeenkomst waarbij je de mensen achter de schermen en je collega’s ontmoet
 • onkostenvergoeding voor het reizen naar de startbijeenkomst
 • vrijwilligersdag
 • eindejaarsgeschenk
 • kortingen in onze winkel!
 • vrijwilligers worden op de hoogte gehouden van het werk van Vogelbescherming en de resultaten van Beleef de Lente (In de klas)
 • waardering van het Beleef-de-Lente publiek!

Vogelbescherming zorgt er voor dat alle randvoorwaarden aanwezig zijn om het werk goed en gemotiveerd uit te kunnen voeren.

Interesse?

Neem dan contact op met het Mariska van der Leij.
"Zonder vrijwilligers geen Beleef de Lente. Een groot aantal vrijwillige clipmakers, bloggers en moderatoren maken Beleef de Lente elk jaar weer tot een succes!"

Mariska van der Leij, Vogelbescherming Nederland
0306937766 of 0621819427
Neem contact met mij op