Navigatie overslaan
Wulp / Shutterstock Alle berichten

Vogelliefhebbers welkom tijdens Wadden Vogel Festival

Geplaatst op 22 maart 2019

Op 11 en 12 mei zet Texel de deuren open voor de vogelliefhebbers van Nederland tijdens het Wadden Vogel Festival. Van beginnende vogelaar tot crack, voor iedereen is er wel iets te halen. De timing is alvast perfect: rond die dagen is de variatie in vogelsoorten op het eiland het grootst.

Zoveel mogelijk mensen laten kennismaken met de vogels op Texel – dat is het grote doel van Marc Plomp, eigenaar van het Vogelinformatiecentrum op Texel. Samen met Nationaal Park Duinen van Texel is hij de organisator van het jaarlijkse Wadden Vogel Festival, dat uit vier onderdelen bestaat.

Logo Texel Big Day Logo Texel Big Day

1. Texel Big Day: vogelrace voor het goede doel

De Texel Big Day vindt plaats tijdens het weekeind en vormt zo ook de aftrap van de Nationale Vogelweek van Vogelbescherming. Tijdens een Big Day strijden teams om de eer wie de meeste hoeveelheid vogelsoorten ziet in 24 uur. Op Texel tikt dat in mei heel erg aan: meer dan 150 soorten zien, is mogelijk. Omdat zoveel vogelaars dan actief zijn op het eiland, zitten daar ook vaak bijzondere soorten tussen die voor de nodige opwinding kunnen zorgen.

Met hun blauwe hesjes zijn de teams op hun fietsen – gesponsord door Van der Linde Fietsverhuur – goed zichtbaar op het eiland. Zij brengen met hun aanstekelijke enthousiasme het eiland in een vogelstemming. De deelnemende vogelaars zijn zeker niet alleen bezig met ‘eeuwige roem’ verwerven, zij halen ook geld op voor een goed doel. Daarin zijn ze vaak net zo fanatiek.

Kun je eenmaal een aantal soorten herkennen, dan raak je al gauw in de ban van vogels. Ik heb het al vaak zien gebeuren.

Marc Plomp

Duinbroeders

Dit jaar gaat het geld naar landschapsverbeteringen voor de wulp en de tapuit en andere vogels van de duinen op Texel. Daarmee krijgen die meer kans om een nest te maken. Marc: “Om de neergaande trends te keren is er natuurlijk veel meer nodig, maar zo leveren we een mooie bijdrage aan herstel op Texel. Mochten de teams veel geld bij elkaar verzamelen, dan storten we ook een deel van de opbrengst in het landelijke fonds voor de wulp, waarmee onderzoek wordt bekostigd naar de oorzaken van de achteruitgang van deze prachtige vogel.”

Met de keuze voor onder meer de wulp sluit de organisatie aan op het Jaar van de Wulp van Sovon en Vogelbescherming. Vorig jaar werd tijdens het Wadden Vogel Festival maar liefst 16.000 euro ingezameld voor de huiszwaluw. Daar worden kunstnesten van geplaatst bij de nieuwe gemalen op Texel, bij particulieren en er worden modderpoeltjes aangelegd, onmisbaar bij de nestbouw van huis- én boerenzwaluw. Meer over wat er allemaal al is gebeurd, leest u hier.

U kunt uw team voor de Texel Big Day nog inschrijven.

Ook kunt u nog sponsoren. Kies daarvoor hier een team uit.

Tapuit / Jelle de Jong Tapuit / Jelle de Jong

2. Vogelexcursies: genieten van vogels

Niet alleen via de vogelrace wordt geld ingezameld voor de wulp en andere duinbroeders, ook de mensen die deelnemen aan een van de vele vogelexcursies tijdens het Wadden Vogel Festival dragen bij aan het goede doel. Marc Plomp: “Ja, zo vullen we het bedrag nog extra aan. Dat doen we trouwens ook tijdens de rest van het jaar met een aantal excursies.”

Marc is ervan overtuigd dat in ieder mens een vogelaar schuilt gaat. Voelt u bij uzelf een spoortje vogelliefde, dan is het Wadden Vogel Festival een mooi moment dat tot volle bloei te laten komen! “Kun je eenmaal een aantal soorten herkennen, dan raak je al gauw in de ban van vogels. Ik heb het al vaak zien gebeuren.”

De vogelexcursies vertrekken vanaf het Vogel Informatie Centrum. U kunt ze rechtstreeks boeken.

3. Vogelaarsmarkt en verrekijkershow

De Cocksdorp in het Noorden van Texel wordt op 11 mei omgetoverd tot het vogelaarsdorp van Nederland. U vindt er demonstraties van alle belangrijke merken op het gebied van verrekijkers en telescopen, extra informatie over vogelreizen, vogelboeken, vogels op Texel, er is vogelkunst en nog veel meer. En het is er ook gezellig!

Optiek bekijken en testen kan overigens ook op 12 mei in het Vogelinformatiecentrum. Daar kunt u ook terecht voor een gratis servicebeurt of schoonmaakbeurt voor uw kijker.

Texel Utopia / Hans Peeters Texel Utopia / Hans Peeters

4. Vogelkijkpunten

Gaat u liever zelf kijken op de vele mooie plekken die Texel heeft voor vogels? Dat kan natuurlijk ook. Fiets bijvoorbeeld van de pont naar De Cocksdorp via de Waddenzee-kant en de ene na de andere parel komt voorbij. Als het hoog water is, ziet u binnendijks heel dichtbij de vogels zitten, op speciaal aangelegde schelpenstrandjes die dienen als ‘hoogwatervluchtplaats’ voor de vogels. Vooral de kolonies met grote sterns zijn spectaculair.

Maar langs de Noordzee-kant fietsen kan natuurlijk ook, te beginnen bij de spannende Horsmeertjes, waar de zangvogels u hun mooiste lied laten horen en bijvoorbeeld op weg naar De Slufter waar altijd wel iets te zien is – en wie weet zijn er wel zeldzaamheden bij De Tuintjes waar te nemen helemaal in het Noorden van Texel. Tip voor dit jaar is wel het nieuw ingerichte weidevogelgebied van Waal en Burg.

Op veel van die topplekken staan tijdens het Wadden Vogel Festival vrijwillige vogelenthousiastelingen met telescopen. Zij kunnen u meer vertellen over het gebied, welke vogels er zitten en hoe u ze gemakkelijk kunt herkennen.

Hier vindt u een overzicht van de vogelkijkpunten.

Vogelboeken en -gidsen

Ben je op zoek naar een goed boek over vogels of de natuur? Vogelbescherming heeft een uitgebreid en gevarieerd aanbod in onze winkel en onze webshop. 

Bestel en help de vogels

WAD is er aan de hand?

Het Waddengebied is één van de meest populaire vakantiebestemmingen van ons land. Het is ook het leefgebied van miljoenen vogels. Maar met veel wadvogels gaat het niet goed. Als Waddenliefhebbers maken we het de vogels, vaak onbedoeld, moeilijk.
Dat kan anders!

#WADdoejij?