Navigatie overslaan
Drieteenspecht / Shutterstock Alle berichten

Vogelbescherming roept Polen op te stoppen met kappen oerbos

Geplaatst op 4 juli 2017

Vogelbescherming heeft een brandbrief gestuurd aan de Poolse regering met de oproep onmiddellijk te stoppen met het kappen van de bossen van Białowieża. Vogelbescherming ondersteunt daarmee de actie van de Poolse BirdLife partner OTOP. De Poolse vogelbeschermers doen er alles aan om de verwoesting van deze beroemde bossen te stoppen, nu de regering de houtkap nog verder wil opschroeven.

Het woud van Bialowieza is ongeveer even groot als de provincie Utrecht. Iets meer dan de helft ligt in Wit-Rusland, de rest in Polen. Alleen hier is iets overgebleven van het bos dat oorspronkelijk de hele Europese laagvlakte bedekte, vandaar dat dit bos ook bekend is als het laatste oerbos van Europa.

In Bialowieza wordt al flink gekapt, maar de Poolse regering wil dit nog verder opvoeren. De letterzetter, een kevertje dat kruipt in de bast van sparrenbomen, wordt als reden aangehaald. “Een excuus”, zegt OTOP. “Ook meer dan 100 jaar oude kerngezonde eiken en beuken worden gekapt. De uitbraak van letterzetters zal waarschijnlijk in 1 à 2 jaar voorbij zijn. Bovendien is de letterzetter de architect van het bos, zij maken letterlijk ruimte voor soorten als de drieteenspecht.”

Lees hier ook het blog van René de Vos over het oerbos.

Stoppen met kappen! Onderteken de petitie

Vogelbescherming heeft als BirdLife partner een brandbrief gestuurd naar de Poolse regering. We roepen in de brief op onmiddelijk te stoppen met kappen, Europese natuurwetten en de UNESCO-status te respecteren. Ook andere Europese BirdLife partners hebben de Poolse regering een brandbrief gestuurd. U kunt de Poolse vogelbeschermers helpen door de petitie te ondertekenen.

Dus, steun het protest van OTOP en onderteken de petitie!