Navigatie overslaan
Bosuil / Hille de Bruin Alle berichten

Ontbossing: er is hoop

Geplaatst op 29 september 2020

Ontbossing klinkt soms ver weg, maar verziekt ook ons leven hier in Nederland. De 120 organisaties van BirdLife International (waaronder Vogelbescherming) verenigen daarom 50 landen op 4 continenten om samen ontbossing tegen te gaan. Een concreet doel, dat echt een slok op een borrel zou schelen en waarbij u kunt helpen, is een krachtige EU-bossenwet. De Europese Commissie vraagt nu ieders mening over deze wet, dus: laat uw stem horen!

Eet u wel eens een koekje? Vaak zit er palmolie in en zo draagt u zonder het te weten bij aan de wereldwijde ontbossing. Slik. Ook veel van onze koeien krijgen soja te eten waarvoor tropisch bos verdwijnt en zelfs voor een deel van onze bio-brandstof wordt oud bos gekapt. Als u de koekjes en andere producten die dankzij ontbossing te koop zijn in de ban doet, is dat een signaal, want consumenten hebben macht. Maar, nog beter is het als er een EU-bossenwet komt, die ervoor zorgt dat er een Europees importverbod komt op artikelen die bijdragen aan ontbossing.

Zwarte specht / Koos Dansen Laat uw stem horen vóór een EU-bossenwet, dus voor een importverbod op alles wat bijdraagt aan ontbossing. Zwarte specht / Koos Dansen

Bent u tegen ontbossing? Laat uw stem horen!

Wereldwijd verdwijnen in hoog tempo bossen voor de productie van hout, soja, pellets voor biobrandstof en palmolie. Maar liefst 1/3 van deze producten gaat naar de Europese Unie. Dat moet stoppen vinden 50 natuur- en mensenrechten organisaties, waaronder Vogelbescherming. Wij starten daarom de campagne #Together4Forests. Het doel is een Europese bossenwet die een einde maakt aan de import van de producten die bijdragen aan ontbossing.

De Europese Commissie vraagt nu uw mening over deze wetgeving via een publieksconsultatie, dus: laat uw stem horen en deel de oproep met #Together4forests!

Hier kunt u deze consultatie invullen door middel van een voorbeeldtekst, via de website van onze BirdLife International. Dank u wel!

Ontbossing / Pixabay Ontbossing levert een gigantische bijdrage aan de opwarming van de aarde. Ontbossing / Pixabay

Ieder jaar verdwijnt bos ter grootte van Griekenland

Ieder jaar verliezen we wereldwijd een oppervlakte aan bos ter grootte van Griekenland. Als er niets verandert, zullen we amper nog tropisch regenwoud hebben aan het eind van de 21e eeuw. (Kent u kinderen? Hun kinderen zullen dat meemaken.) Door ontbossing komt meer koolstofdioxide vrij dan in de gehele Europese Unie en, levert een gigantische bijdrage aan de opwarming van de aarde. Als de opwarming zo doorgaat, is het maar de vraag hoe het leven in Nederland er tegen die tijd uit ziet en wát er dan nog leeft.

Goed, schouders eronder dus, maar hoe pakken we dit immense probleem in vredesnaam aan? Door samen te werken met natuurorganisaties over de hele wereld en te laten zien dat het anders kan. Dat een duurzame omgang met grondstoffen en een duurzame manier van voedsel produceren mogelijk is. BirdLife International is hiermee een heel eind op de goede weg.

Boshut Clinge uitzicht / Hans Peeters Door samen te werken met natuurorganisaties over de hele wereld laten we zien dat het anders kan. Boshut Clinge uitzicht / Hans Peeters

Vie Bie eN is lid van BirdLife International

BirdLife International is ’s wereld grootste natuurbeschermingsorganisatie, met ruim 120 aangesloten Partners op alle continenten, waaronder Vogelbescherming Nederland. (De buitenlandse collega’s zeggen Vie Bie eN, onze afkorting VBN, want ze kunnen de 'sch' natuurlijk niet uitspreken.) BirdLife verbindt ons. We leren van elkaar door ervaringen uit te wisselen, we steunen elkaar financieel als een land het moeilijk heeft en we werken samen bij problemen die groter zijn, veel groter dan wat één land met één Vogelbescherming kan oplossen.

Bossen van hoop

Forests of Hope (Bossen van Hoop) heet de aanpak van BirdLife. Met partners in 50 landen op vier continenten zet Birdlife trajecten in gang om bossen te behouden en herstellen door ze te kopen, leasen, of laten beheren. BirdLife blijft zolang betrokken als nodig is (soms 20 jaar) om een stabiele situatie te creëren. Het gaat vooralsnog om de belangrijkst bosgebieden voor biodiversiteit en de voordelen die mensen halen uit de natuur (ecosysteemdiensten). Hierbij is de leeftijd van de bomen van belang. Oudere bossen hebben namelijk meer biodiversiteit en oude bomen vangen veel meer CO2 op dan jongere bomen. Maar de hoop is deze gebieden uit te breiden.

Bosuil / Koos Dansen Het gaat vooralsnog om de belangrijkste bosgebieden voor biodiversiteit en ecosysteemdiensten. Bosuil / Koos Dansen

Ecosysteemdiensten meten

BirdLife heeft een toolkit ontwikkeld, om deze ecosysteemdiensten van verschillende bossen concreet te maken. Dit helpt om de waarde van bosgebieden te schatten. Van het voedsel, de materialen en de medicijnen die ze leveren aan de lokale bevolking, de regulering van de watervoorziening in een veel groter gebied, tot het helpen stabiliseren van de klimaat door koolstofdioxide vast te leggen en op te slaan. Gratis beschikbaar.

Ontbossing / Pixabay Wordt u onderdeel van de grote BirdLife familie? Ontbossing / Pixabay
Ontbossing / Pixabay Zodat we samen ontbossing tegen kunnen gaan? Ontbossing / Pixabay

Lokale bevolking

Belangrijk voor BirdLife is de samenwerking met de lokale natuurbeschermingsgroepen en bevolking, want zij moeten het behoud van de bossen ondersteunen en ervan profiteren om de bescherming te garanderen. BirdLife zoekt daarom ook naar financieringsmechanismen, bijvoorbeeld afzetmarkten voor duurzame producten uit de bossen.

Europese bossenwet

Verder lobbyt BirdLife natuurlijk op nationaal en internationaal niveau om de onderliggende oorzaken van ontbossing aan te pakken. Een concreet doel op dit moment is een Europese bossenwet die een einde maakt aan de import van de producten in Europa, die bijdragen aan ontbossing.

Samen met 50 andere natuur- en mensenrechtenorganisaties roepen wij u op om ons daarbij te helpen en uw stem te laten horen. Dat kan via de publieksconsultatie van de Europese Commissie. Om het gemakkelijk te maken hebben we al een suggestie gedaan voor een tekst.

Hier kunt u reageren.

Partner van BirdLife International

Wereldwijd wordt de natuur in hoog tempo vernietigd. Om dat te stoppen zijn er in alle landen sterke natuurorganisaties nodig. Vogelbescherming draagt daaraan bij als Partner van BirdLife International en ondersteunt een aantal partners bij hun ontwikkeling.

Bekijk de video over BirdLife International

Blijf op de hoogte

Lees nieuws en de mooiste artikelen op onze site. En ontvang maandelijks een selectie van de beste artikelen in je mail.

Aanmelden Vogelnieuws