Navigatie overslaan
Kijkersvoorkijkers Alle berichten

Vogelbescherming krijgt 1000e verrekijker voor hergebruik

Geplaatst op 29 september 2016

Vogelbescherming Nederland verzamelt tweedehands verrekijkers en telescopen om ze op te knappen en te schenken aan natuurorganisaties in ontwikkelingslanden. De 1000e verrekijker voor de actie Kijkers voor Kijkers kreeg Vogelbescherming van de 91-jarige heer Nuijen en zijn vrouw, vogelaars in hart en nieren. Meneer Nuijen fietste er speciaal voor van Hilversum naar de winkel van Vogelbescherming in Zeist.

Actie Kijkers voor Kijkers

Sinds april 2015 loopt de actie Kijkers voor Kijkers van Vogelbescherming. Iedereen die nog een verrekijker of telescoop ongebruikt in de kast heeft liggen, kan deze een tweede leven geven. Een team van technische vrijwilligers bij Vogelbescherming controleert en repareert de kijkers om ze vervolgens gereed te maken voor natuurbeschermingsprojecten van BirdLife International in onder meer Burkina Faso, Marokko, Senegal, Ghana en Indonesië.

Verrekijkers zijn onmisbaar bij bescherming

Verrekijkers en telescopen zijn cruciaal voor het verzamelen van vogelgegevens in de hele wereld. Alleen goed uitgeruste vogeltellers kunnen de juiste gegevens verzamelen over hoe het gaat met vogels en hun leefgebied. In veel landen schort het aan zulke optiek.

Kijkers voor Kijkers speelt óók in op de groeiende behoefte aan educatie- en onderzoeksmaterialen voor natuurbescherming in ontwikkelingslanden. Op scholen is vaak geen geld voor verrekijkers, terwijl dat de plek is om liefde voor en kennis van de natuur over te dragen. Met deze optiek veranderen stipjes in vogels met prachtige kleuren en bijzonder gedrag.

91-jarige bracht per fiets de 1000e actiekijker in

Meneer Nuijen uit Hilversum sprong twee weken vóór zijn 91e verjaardag op de fiets en peddelde naar Zeist. Op het kantoor van Vogelbescherming overhandigde hij vrijwilliger Rob Kempers de kijker die zijn echtgenote jarenlang heeft gebruikt. Kempers knapt de kijker op en die krijgt dan een tweede leven in Afrika. Meneer en mevrouw Nuijen zijn vogelaars in hart en nieren. Een halve eeuw terug leerden ze elkaar kennen tijdens een vogelexcursie en zo lang zijn ze ook al samen.

Meer weten?

Iedereen die een ongebruikte kijker of telescoop wil doneren aan Vogelbescherming, kan op www.kijkersvoorkijkers.nl meer informatie vinden.

Vogels Dichterbij

Leer tuinvogels beter kennen, handige voedertips, tuinadvies, verrekijkers uitgelicht en de allerleukste vogelcadeaus! Kortom, een heerlijk blad om te bewaren en te delen. Bestel hier kosteloos het magazine Vogels dichterbij van Vogelbescherming Nederland. Haal de natuur in huis met dit prachtige magazine!

Aanvraag Vogels Dichterbij

Service en reperatie

Voor een deskundig en persoonlijk advies én uitstekende service is de winkel van Vogelbescherming in Zeist de plek. Is uw verrekijker of telescoop stuk? Geen nood! Onze vakkundig winkelpersoneel heeft voor u de oplossing.

Lees meer