Navigatie overslaan
Roodborst op krentenboompje / Shutterstock Alle berichten
Roodborst op krentenboompje / Shutterstock Jeanet van Zoelen

Door Jeanet van Zoelen
Medewerker Vogelbescherming

4x plezier met een Amelanchier

Geplaatst op 14 september 2022

U gooit uw jas uit, het lage zonnetje warm op uw gezicht en een zingende roodborst in uw oor. Herfstwandelen is heerlijk, maar wist u dat dit ook een super seizoen is om een struik te planten? Kies een krentenboompje (of Amelanchier), dan hebben u én de vogels volgend jaar veel plezier.

Begint u ook altijd pas in de lente met tuinieren? Begrijpelijk, maar toch een gemiste kans. Plant bomen, struiken, of planten juist in de herfst. Nu dus. De grond is warm en vochtig zodat graven goed gaat en wortels zich degelijk kunnen ontwikkelen. Dat zorgt voor een groeivoorsprong in de lente. Verder raakt de plant nu al in rust voor de winter, waardoor overzetten geen problemen oplevert.

Kramsvogel / Peter Boers Fotogalerij Slaat u bij het tuinieren de herfst over? Begrijpelijk, maar toch een gemiste kans. Poot struiken juist nu!

Krentenboompje of Amelanchier

Een aanrader voor iedere grote of kleine tuin is een krentenboompje of Amelanchier. Boom is namelijk een nogal overdreven woord voor de ‘krent’. Hij kan zeker ettelijke meters hoog en breed worden, maar laat zich ook moeiteloos in toom houden, tot aan bonsai-formaat toe. Hij verdraagt volle zon, maar is ook blij met een koele plek in de halfschaduw en groeit in alle grond als het maar niet te drassig is.

Als u er nú een in de tuin zet, kunt u volgend jaar drie keer genieten: van de bloesem, de krenten en de kleuren. En er komen ook nog vrachten vogels op af. Da’s dus eigenlijk vier keer genieten.

Pimpelmees krentenboompje / Shutterstock Een aanrader voor iedere tuin is een krentenboompje of Amelanchier: vanaf maart een suikerspin van bloempjes.

Een suikerspin van fijne bloempjes

De charme van het krentenboompje of -struikje (net hoe u snoeit) is allereerst de vroege bloei in maart of april. Het is dan net een suikerspin van fijne bloempjes. Die trekken de vroege, kleine insecten aan en daar zijn mussen als de kippen bij.

Krentenboom / Pixabay Mensen, vogels, insecten, eigenlijk iedereen kan de krenten van het krentenboompje eten.

Krenten en kleuren

Direct na de bloei ziet u vruchtjes vormen: de krenten. Ze kleuren snel van groen naar karmijnrood naar blauwzwart. De besjes zijn eetbaar voor zowel mensen als vogels: zoet maar een tikje melig. De naam is ontstaan doordat de bessen vroeger werden gedroogd en in plaats van krenten in gebak verwerkt.

Eet ze dus gerust op, maar laat er ook een boel hangen voor de vogels, die ze trouwens al groen en wel naar binnen schrokken, lang voordat ze rijp zijn. Met mezen of spreeuwen in de buurt, wordt het geheid dringen in de struik. Als alle krenten zijn geroofd, verkleurt vroeg in het najaar het blad naar goudgeel en koperrood. Kijk nu maar eens rond of u er één kunt ontdekken in andermans tuin.

Pestvogel krentenboom / Shutterstock Laat een boel krenten hangen, want daar komen vrachten vogels op af.

Ook nog makkelijk te snoeien

‘Officieel’ mag snoeien pas als al dat prachtig verkleurde blad is afgevallen, maar stiekem maalt de krent nergens om. Maak daarvan gebruik en snoei vlak na de bloei (Let op dat er geen vogels broeden!! Anders is het toch wachten geblazen.) Het voordeel daarvan is dat zich onder de wond direct nieuwe loten vormen, die het volgende voorjaar al bloesem geven. Wacht u netjes tot de winter met snoeien, dan vormen zich de nieuwe loten in het voorjaar, maar die bloeien pas het jaar daarop.

Krentenboom / Pixabay 'Officieel’ mag u pas snoeien als al dat koperrode blad is afgevallen, maar stiekem maalt de krent nergens om.

Vogelvriendelijke planten en struiken

Vogelbescherming Nederland verkoopt via de webshop vogelvriendelijke planten. Het krentenboompje niet, maar misschien zit er wat anders moois bij voor uw tuin. U helpt er hoe dan ook de vogels mee. Het krentenboompje koopt u bij een tuincentrum in de buurt.

Mijn tuin een vogelparadijs

Wordt u ook zo blij van vogels in uw tuin of op uw balkon? Hangt u wel eens een vetbolletje voor ze op? U kunt nog meer doen. Doe de gratis Postcode Vogelcheck en ontdek welke vogels in uw buurt leven en hoe u deze vogels kunt helpen.

Postcode Vogelcheck

Vogelvriendelijke beplanting

Voor vogels is het vooral belangrijk welke planten er in de tuin staan. Kies voor planten, bomen en struiken waar ze voedsel kunnen vinden en nestelen en schuilen. In onze webwinkel kunt u diverse vogelvriendelijke planten kopen.

Kijk voor vogelvriendelijke planten