Navigatie overslaan
Hackfort Vorden / Shutterstock Alle berichten

Veertien ‘rode-lijsters’ in één wandeling

Geplaatst op 13 maart 2018

Veertien keer kans op genieten van bijzondere, helaas steeds zeldzamere vogels als ringmus, wielewaal, spotvogel en huiszwaluw. Het kan! Op Hackfort, een landgoed in de buurt van Vorden tref je veel vogels die op de Rode Lijst van Nederlandse broedvogels staan.

Genoegens van de parkeerplaats

Hackfort is opgericht als nutslandgoed en moest niet alleen ‘vermaken’, maar ook geld opbrengen. En dus kwamen er weides voor het vee, akkers en bossen. Die zijn er nog steeds, grotendeels prima beheerd door Natuurmonumenten. Mooi gevarieerde natuur, en ja, dat trekt een keur aan vogels.

Dat begint al bij de parkeerplaats waar de lach van de groene specht te horen is en de steenuil jaagt. Bij de watermolen zijn de blauwe rug van de ijsvogel te ontdekken en de grote gele kwikstaart.

Wielewaal / Birdphoto Wielewaal / Birdphoto

Wielewaal

Eenmaal op pad brengen de eerste bosjes al meteen een kakafonie van mezen inclusief het tjii tjii tjii van de matkop. De grote bonte, middelste en kleine bonte specht roffelen elk in hun eigen ritme en daar waar de bomen ‘tot in de hemel reiken’ is de wielewaal te horen maar, ondanks zijn felgele kleur moeilijk te vinden. De ransuil is evenmin zichtbaar; luid piepende jongen verraden echter zijn aanwezigheid.

Een lentegevoel dringt zich op, zeker als je de boeren- en huiszwaluw modder ziet happen, bestemd voor het nest in aanbouw.

Lekker banjerend en genietend van het schitterende landschap zijn er de spreeuwen die emelten zoeken op de graslanden en vanuit de bomen hartstochtelijk andere vogels imiterend vrouwen proberen te lokken. Een koekoek vliegt over.

Spotvogel / Shutterstock Spotvogel / Shutterstock

Spotvogel

Wat een rijkdom, in één wandeling vervat! Een wandeling die ook ruigte biedt, compleet met ‘geelgeborste’ zingende spotvogels – een zang vol imitaties en glèh, glèh - en bosrietzangers met hun gevarieerde zang vol ratels en fluittonen.

De tijd verglijdt ongemerkt. Gelukkig, want ook de schemer is ‘top’ met roepende bos-, steen- en kerkuilen. En als dan ook nog en passant een boomvalk langs scheert, is het voorjaar compleet en het hart vervuld.

Hoe er te komen

Vanuit Hackfort zijn er twee wandelroutes (de rode van 3,5 km en de groene  van 4,7 km) waarop heel veel (rode-lijst) vogels zijn te zien. Beide starten bij de parkeerplaats van de Keuken van Hackfort aan de Baakseweg 5 in Vorden.

Naar Hackfort

Met openbaar vervoer: vanaf NS Vorden of Zutphen buurtbus 193 naar kasteel Hackfort. Met de auto: vanuit Zutphen N319 (richting Winterswijk). Op rotonde RA en na 1,5 km tegenover de ingang van het kasteel aan linkerhand parkeerplaats.

Meer weten? Kijk dan hier.

Aanrader: de Keuken van Hackfort, restaurant bij het kasteel. (Ouderwetse) groenten uit eigen moestuin plus streekproducten.

Blijf op de hoogte

Lees nieuws en de mooiste artikelen op onze site. En ontvang maandelijks een selectie van de beste artikelen in je mail.

Aanmelden Vogelnieuws

Vogelboeken en -gidsen

Ben je op zoek naar een goed boek over vogels of de natuur? Vogelbescherming heeft een uitgebreid en gevarieerd aanbod in onze winkel en onze webshop. 

Bestel en help de vogels