Navigatie overslaan
Zilverplevier / Shutterstock Alle berichten

Vaar mee over de Waddenzee

Geplaatst op 9 maart 2018

Miljoenen vogels maken jaarlijks gebruik van onze Waddenzee. Hun aanwezigheid maakt het gebied tot Werelderfgoed. Waar kun je beter van de vogels genieten dan tijdens een heel ontspannen boottocht? Vogelbescherming organiseert voor het eerst zeiltochten over de Waddenzee onder begeleiding van een ervaren gids. De eerste vindt plaats op 29 april. Vaar met ons mee! Met uw deelname helpt u mee aan de bescherming van vogels.

Zeiltochten met de Confiance

We bieden vijf bijzondere zeiltochten over de Waddenzee aan. Een combinatie van ontspannen zeilen over de Waddenzee en genieten van vogels. Tijdens deze zeiltochten maakt u kennis met de ongekende aantallen en diversiteit van de wadvogels langs de kust en komt u meer te weten over het beschermingsproject van Vogelbescherming Rust voor Vogels, Ruimte voor Mensen. Een deskundige gids helpt u bij het determineren en ontdekken van de vogels.

We varen over de Waddenzee met de zeilboot de Confiance. Dat betekent een heerlijke rustgevende tocht en  genieten van het zeilen, de vogels, de prachtige natuur van het wad, de zee en de eilanden. En niet te vergeten, het lekkere eten aan boord. U reist bovendien in het gezelschap van gelijkgezinden.

Zeilschip Confiance Zeilschip Confiance

Reisroute en praktische informatie

We verzamelen op de zondag om 20.00 uur bij de Confiance in de haven van Harlingen waarna we de volgende ochtend de Waddenzee opvaren. Op de slikplaten in de Waddenzee zijn hopelijk hoge aantallen steltlopers te zien. De meest algemene zijn meestal bonte strandloper, tureluur en rosse grutto. In kleinere aantallen zijn zilverplevier, wulp, kanoet, scholekster en bontbekplevier aanwezig en soms ook krombek- en kleine strandloper.

Op zandplaten richting Vlieland kunnen we ook zeehonden zien liggen, zowel de grijze zeehond als de gewone zeehond. Vlieland is een ware magneet voor trekvogels. Tijdens onze tocht verkennen we het eiland, geliefd oord voor vogelaars. In de loop der jaren zijn er op het eiland al bijna 350 verschillende vogelsoorten waargenomen.

Na een bezoek aan dit eiland varen we verder over de Waddenzee in de richting van Ameland. Onderweg zien we soorten als eider en verschillende soorten meeuwen. Ook bij Ameland leggen we het schip aan. Door de noordelijke ligging staat het eiland onder vogelaars vooral bekend om de goede zeevogeltrek. Vanaf het eiland zijn vaak soorten als zwarte stern en dwergstern te zien. Voor andere trekvogels zoals zangvogels en steltlopers is Ameland een belangrijk foerageergebied. Met de fiets ontdekken we vele soorten op verschillende plekken.

Vanaf Ameland varen we vervolgens terug over de Waddenzee naar Harlingen waar we rond 4 uur in de middag zullen aanmeren. Hier stopt het vijfdaagse avontuur en nemen we afscheid van de Confiance en bemanning.

Meer informatie en opgeven

Dat kan via de website van BirdingBreaks, reispartner van Vogelbescherming. Klik hier.

Programma onder voorbehoud en afhankelijk van weersomstandigheden.

Vogelbescherming internationaal

Veel vogels zijn trekvogels. Om ze goed te kunnen beschermen zijn wereldwijd sterke natuurorganisaties nodig. Vogelbescherming werkt samen met BirdLife Partners langs de trekroute en ondersteunt ze waar nodig.

Ons internationale werk

Gratis app Wadvogels

Miljoenen vogels maken gebruik van het Waddengebied. Maar hoe weet je waar de vogels het best te zien zijn, wanneer het hoogwater is en hoe herken je ze? Onze gratis app Wadvogels lost die problemen in één keer op.

Meer informatie en downloaden