Navigatie overslaan
Wadlopers Alle berichten

Documentaire Wij & het Wad in première

Geplaatst op 6 september 2021

Na het succes van de natuurfilm WAD komt Ruben Smit Productions in opdracht van Vogelbescherming Nederland met een aanvullende opiniërende korte documentaire Wij & het WAD. Zoals de titel al doet vermoeden staat de mens deze keer centraal. Wij & het Wad is een bloemlezing van de vele visies waarin de wadvogels centraal staan. Negen visies op hoe de mens en de bewoners van het Wad zich tot elkaar verhouden. Waar het wringt en wat we daaraan kunnen doen. Wij & het WAD gaat op 18 september 2021 om 15 uur in première in Forum Groningen.

Waddencafe

Wij & het Wad is een documentaire van 20 minuten. Deze wordt vooralsnog exclusief vertoond als Waddencafé; een totaalpakket van circa 60 minuten met een tentoonstelling, de documentaire én een discussie van circa 30 minuten. Het doel van de Waddencafés is om waddenliefhebbers te inspireren en te laten reflecteren op hun eigen handelen. Ruben Smit Productions maakte deze documentaire in opdracht van Vogelbescherming Nederland. Via deze link kunt u zich aanmelden voor de première op 18 september in Forum Groningen: 

Een veelheid aan visies

Negen waddenprominenten vertellen over hoe het wad hen raakt. Welke vogels waardevol zijn en hoe het wad hun leven veranderde. Over hoe ze hebben leren kijken met andere ogen. Over de natuurlijke processen op het wad. Waarom het zo bijzonder is, hoe essentieel het is voor de vogels als kruispunt en rustplek in de internationale vliegroutes. Over vroeger en over nu. Over hoe mensen op de wadden bewegen; van festivals tot wandelend buiten de paden. En over hoe dat soms misgaat met loslopende honden of al wadlopend over een hoogwatervluchtplaats. Over de grote ontwikkelingen zoals klimaatverandering, gasboringen, stikstof tot zinkende containerschepen vol nutteloze plastic rommel. En vooral: over wat wij zelf kunnen doen voor het wad en de wadvogels.

Ruben Smit: “Na de natuurdocu WAD werd mij steeds gevraagd, waar is de mens in dit verhaal...? In de documentaire Wij & het Wad gaan we zelfs verder, we kijken naar de mens en vragen iedereen mee te denken over ‘onze rol’ daarin.”

Poster Wij&hetWad / Vogelbescherming Poster Wij&hetWad / Vogelbescherming

Première en daarna

Het Waddencafé gaat in première op 18 september in Forum Groningen. Daarna reist het café langs bijzondere plekken zowel op de wadden als op de wal. De locaties worden op WADfilm.nl gepubliceerd. Voor deze documentaire interviewde de crew van Ruben Smit, Arjan Dijkstra (beheerder Waddenunit), Camilla Dreef (ambassadeur Vogelbescherming Nederland), Cinto Prosperori (directeur VVV Ameland), Ger van Langen (directeur Wagenborg), Ineke van Gent (burgemeester van Schiermonnikoog), Jaap Kloosterhuis (beheerder Staatsbosbeheer), Marin de Boer (Oerol), Richard Kiewiet (voormalig beheerder/ jachtopzichter Ameland) en Teun Talsma (boer/ recreatieondernemer en kooier Schiermonnikoog).

Voorproefje Wij & het Wad

Video in nieuw venster openen

Wij & Wadvogels

De waddencafés zijn een productie van Ruben Smit Productions in opdracht van Vogelbescherming Nederland. Het is een activiteit van ‘Wij & Wadvogels’. In het meerjarige samenwerkingsprogramma ‘Wij & Wadvogels’ werken Het Groninger Landschap, It Fryske Gea, Landschap Noord-Holland, Natuurmonumenten, Rijksuniversiteit Groningen, Staatsbosbeheer, The Fieldwork Company, Vogelbescherming Nederland en de Waddenvereniging aan het herstel van gezonde vogelpopulaties in het Waddengebied. ‘Wij & Wadvogels’ wordt mogelijk gemaakt door het Waddenfonds, het ministerie van LNV en de drie Waddenprovincies.

Blijf op de hoogte

Lees nieuws en de mooiste artikelen op onze site. En ontvang maandelijks een selectie van de beste artikelen in je mail.

Aanmelden Vogelnieuws

MijnVogelvinder.nl

Met MijnVogelvinder.nl in de hand herken je vogels door het hele land! Ontdek welke soorten je tijdens het wandelen of fietsen kunt tegenkomen en waar je op moet letten om ze daadwerkelijk te zien.

Meer over MijnVogelvinder