Navigatie overslaan
Gaai / Jelle de Jong Alle berichten

Je tuin als voorraadkast

Geplaatst op 16 november 2023

Je tuinvogels en andere tuindieren hebben al helemaal de winter in hun hoofd. Het is nu nog zacht en herfstig, maar dat is juíst het moment dat ze hard aan de slag moeten. Opvetten, voorraden aanleggen. Ieder op zijn eigen manier.

Al vanaf oktober zien we langzaam maar zeker een verschuiving van diersoorten in de tuin. Waar er nog af en toe een wesp te zien is, zullen de meeste van hen in het najaar sterven, met uitzondering van de jonge bevruchte koninginnen. Ook lieveheersbeestjes zien we steeds minder; zij zoeken een veilig onderkomen voor de winter, vaak in groepjes binnenshuis. Veel slakken verzamelen zich straks om zich te ruste te leggen onder stukken hout en bladeren tegen de naderende kou en egels zijn zo zoetjes aan begonnen aan hun winterslaap. Kortom; de jaarlijkse kentering in het tuinleven is aanstaande.

Gaai met eikel / Jelle de Jong Gaai met eikel / Jelle de Jong

Slapen of verzamelen

Dat betekent niet dat daarmee een saaie en rustige periode aanbreekt in de tuin. Integendeel: voor veel dieren is de winter op zijn zachtst gezegd een uitdaging. Zeker wanneer het een ouderwets strenge winter wordt, waarvoor de schaatsen uit het vet mogen en sneeuwpoppen kunnen worden gebouwd.

Vooral sneeuw maakt het moeilijk om voldoende voedsel te vinden en het is zaak om dan ook goed voorbereid te zijn. Dat geldt zeker voor een aantal alledaagse vogels (en enkele zoogdier) die je tuin graag als voorraadkast willen gebruiken.

Tel herfstgasten in je tuin

Welke herfstgasten maken gebruik van jouw tuin? En hoeveel en wanneer? Doe mee met de herfstgastentelling op 18 en 19 november. Tel herfstgasten als koperwiek, kramsvogel, vink, keep, gaai en staartmees een half uur in je tuin en geef de resultaten door via tuintelling.nl.

Hamsterende vogels

De bekendste hamsteraar moet wel de gaai zijn. Ze leggen vooral graag voorraden eikels aan. Als je een gaai in het najaar steeds dezelfde route heen en weer ziet vliegen dan is het zover. Ze kunnen daarbij tot wel acht eikels in één keer vervoeren. Deze verstoppen ze in wat rommelige hoekjes in tuinen of in gaten in de grond, die ze dan zorgvuldig afdekken. Ze hebben een enorm goed geheugen en weten vele eikels in de loop van de winter feilloos terug te vinden. Maar dat lukt niet altijd en zo helpen deze prachtige vogels met de verspreiding van eiken.

Ook de boomklever staat bekend als een fervent sprokkelaar. En behalve bijvoorbeeld hazelnoten en beukennootjes verzamelen ze ook graag zonnebloempitten en andere zaden die ze op je voedertafel vinden. Klevende aan bomen, verstopt hij deze voorzichtig achter loszittende stukjes boomschors, in boomholten of in de oksel van een tak. Ook grote bonte spechten vertonen dit gedrag. En vervolgens hebben ze er een winter lang plezier van.

Zwarte mees / Jelle de Jong Zwarte mees / Jelle de Jong

Vergeetachtig…

Ook meerdere soorten mezen slaan aan het hamsteren. De ene soort – zoals glanskop, kuifmees en zwarte mees – is er echter meer bedreven in dan de ander. Maar ‘jouw’ koolmezen en pimpelmezen hebben daar iets op gevonden. Zij houden hun bruinere familiegenoten in de gaten en plunderen de aangelegde voorraden zodra ze de kans krijgen.

In tegenstelling tot de gaai vergeten eerstgenoemde mezen en boomklevers vaak waar ze hun nootjes en zaden hebben verstopt. Maar ze verbergen hun voorraden op plaatsen die ze toch al regelmatig bezoeken tijdens het voedsel zoeken en daardoor wordt voorraad bijna altijd ‘toevallig’ teruggevonden.

Eekhoorn / Jelle de Jong Eekhoorn / Jelle de Jong

Andere verzamelaars

Ook eekhoorns dragen bij aan de verspreiding van eiken, hazelaars en beuken door af en toe een verstopplek te vergeten. Die verstopplekken legt de eekhoorn trouwens vaak op een behoorlijke afstand van elkaar. Als er dan een ontdekt wordt door een indringer, is ie in ieder geval niet zijn hele wintervoorraad in een keer kwijt.

Minder populaire tuingasten als mollen tonen zich ook ware hamsteraars. Hoewel ze ook ’s winters het liefst op zoek gaan naar verse wormen, die naarmate het kouder wordt steeds dieper ondergronds gaan, leggen ze daarnaast een voorraad aan. Een tamelijk lugubere voorraad, die bestaat uit een bal van wormen die per stuk een verlammende knauw hebben gekregen. Zo blijven ze vers, maar kunnen ze niet wegkomen.

Ook jouw tuin als voorraadkast

Hoe groener de tuin, hoe beter vogels en andere dieren er de winter doorkomen. Door niet iedere vierkante centimeter aan te harken, niet alle bladafval op te ruimen en vogels bij te voeren kun je ze daar bij helpen. De inrichting van de tuin is belangrijk. Zorg bijvoorbeeld voor besdragende bomen en struiken en laat uitgebloeide bloemen staan (want deze leveren zaden voor vogels).
Daarnaast kunnen onze vrijwillige Tuinvogelconsulenten helpen met het geven van een vogelvriendelijk Tuinadvies.

En is je tuin al een voorraadkast? Geef door welke vogels en andere dieren er komen eten op tuintelling.nl.

Persoonlijk tuinadvies

Maak eens een afspraak met een Tuinvogelconsulent van Vogelbescherming. Die geeft persoonlijk advies op maat over hoe je je tuin of balkon inricht. Leden van Vogelbescherming krijgen korting.

zoek een tuinvogelconsulent in jouw buurt

Mijn tuin een vogelparadijs

Word jij ook zo blij van vogels in je tuin of op je balkon? Hang je wel eens een vetbolletje voor ze op? Je kunt nog meer doen. Doe de gratis Postcode Vogelcheck en ontdek welke vogels in jouw buurt leven en hoe je deze vogels kunt helpen.

Postcode Vogelcheck