Navigatie overslaan
Tuin / Shutterstock Alle berichten

Uw huis meer waard met een groene tuin

Geplaatst op 20 juli 2020

‘Gegarandeerd jonge koolmezen’ of ‘grote bonte specht dagelijks op de appelboom’, is dat geen briljante tekst voor de verkoopadvertentie van een huis? Vast staat dat huizen met een groene tuin (al dan niet met vogels) sneller en vaak voor een betere prijs verkopen. Makelaar Mark Renkema legt uit waarom.
Mark Renkema Portret Mark Renkema Portret

Op en top makelaar, met knisperend wit overhemd, suède schoenen, een stralende lach en naar eigen zeggen denkt hij puur commercieel: Mark Renkema (Renkema & Jansen beëdigd makelaars). Hij is al 25 jaar makelaar en weet hoe je een huis verkoopt.

Mark helpt ons meteen uit een droom. “Het interesseert mensen bij de aankoop geen lor of de tuin vogelvriendelijk is of niet, dat regelen ze zelf wel. Mocht iemand dat willen.” Tóch is het volgens hem slim om een tegeltuin groener te maken, is het niet voor de natuur en de vogels of uw eigen plezier, dan toch voor de betere verkoop.

Mijn tip: maak een stenen tuin altijd groener voor de verkoop.

Spreeuw / Ida Bek Fotogalerij Met een groene tuin verkoopt het huis sneller en vaak voor een betere prijs. Spreeuw / Ida Bek Fotogalerij

Is een huis met een groene tuin echt meer waard dan een huis met een tegeltuin? Groen in de directe omgeving verhoogt de woningwaarde met 4% tot 15%, lezen we in Handleiding De Levende Tuin van Branchevereniging VHG. Klopt dat?

“Een tuin is inderdaad belangrijk. Het is de meest waarde bepalende factor voor een woning (naast locatie en woningkwaliteit). Een groene tuin verkoopt beter dan een betonplaat achter in de tuin, dat is een feit. Een stoeltje tussen de bloemen spreekt namelijk tot de verbeelding.”

“Ik neem als voorbeeld voor de niet-tuinliefhebber altijd een auto. Bijvoorbeeld een standaard Volkswagen Golf. Als je die opleukt met velgen en een spoiler, vinden mensen hem ineens bijzonder, ook al is het dezelfde auto. Zo is het ook met huizen. Je kan een rijtje huizen hebben met hetzelfde bouwjaar en oppervlak, maar als één ervan een gezellige tuin heeft met bloemen, een houthok en een vijvertje, dan weet je: die wordt als eerste verkocht en waarschijnlijk voor een hogere prijs. Mensen zien zichzelf daar gelukkig zitten zijn en laten alle ratio varen, want ze willen dat geluk, in die tuin. Een huis kopen is 90% emotie en 10% verstand. Het gevoel is de belangrijkste raadgever, speel daar op in.”

Tuin jeugd / Fred van Diem Mensen willen dat geluk, in díe tuin, en laten alle ratio varen. Tuin jeugd / Fred van Diem

“Als je het aan 100 mensen vraagt, zullen er 90 kiezen voor het huis met de groene tuin. Studenten niet, maar zodra mensen gaan werken, wordt de tuin belangrijk. Ze willen tot rust komen. Als er kinderen komen, is het zogenaamde ‘grote mensen huis’ niet compleet zonder tuin.”

“Toch vind ik het moeilijk om er een percentage of prijs op te plakken. Want ook al staat er geen sprietje groen in de achtertuin, dan is dat met 10.000,- euro op te lossen. Je laat gewoon een nieuwe tuin aanleggen, dat is niet onoverkomelijk.”

Een beetje groen is al goed, je hoeft niet eindeloos te investeren. Het kan simpel met wat bloeiende planten, maar er móet iets leven in een tuin.

Daktuin / Hans Peeters Dat een groen dak leuk is voor natuur en vogels is mooi, maar het is ook goed voor de portemonnee. Daktuin / Hans Peeters

Groene gevels en daken helpen huizen beter isoleren en besparen kosten voor airco of verwarming. Zorgen dat soort maatregelen voor waardevermeerdering van een huis?

“Als ik voor een betere verkoop  5000,- euro mag investeren in groen, dan ga ik voor de tuin en niet voor een sedumdak of groene gevel.”

“Maar, ik zie groene daken wel belangrijker worden. In Vinex-wijken staan namelijk geen struiken en bomen, omdat het opgespoten weilanden zijn waar een woonwijk uit de grond is gestampt. Daar zie je dat mensen groen missen, omdat ze nu eenmaal behoefte hebben aan groen, bewust of onbewust. In dat soort wijken zijn sedumdaken op schuurtjes een trend.”

“Mensen zijn voordeel zoekende wezens. Dat het leuk is voor de bijtjes en de natuur en de vogels is mooi, maar vaak wordt eerst naar de eigen portemonnee gekeken. Wat kost het en heb ik er profijt van? Als ik het doe maar de buren niet, zit ik dan nog steeds tegen een zwart dak te kijken? Het is grappig dat het bij mensen die voor sedum kiezen vaak andersom is. Ze doen wat voor insecten en dat het geld bespaart, is voor hen bijvangst.”

Groen voelt goed, en een huis dat goed voelt verkoopt.

Heb jij zelf een groene of zelfs een vogelvriendelijke tuin?

“Zeker, toen ik drie jaar geleden in Driebergen kwam wonen was de tuin een grote zandvlakte, maar nu is het helemaal groen. Niet voor de natuur, maar gewoon omdat ik het zelf lekker vindt! In mijn tuin maak ik echt de seizoenen mee. En het kost niet veel tijd. Ik heb wel iets met vogels hoor! Altijd gehad. Vroeger ging ik speciaal het veld in.”

“Maar mijn fotograaf, dat is pas een échte natuurliefhebber. Dat zie je in zijn foto’s, hij fotografeert áltijd iets groens, als is het maar een pot basilicum of een paar bramen. Dan kan je denken wat heeft dat nou met het huis te maken? Niets, maar wel met het gevoel dat je erbij krijgt en dat is de kern van dit hele verhaal: groen voelt goed en wat goed voelt verkoopt.”

Citroenvlinder / Elwin van der Kolk Citroenvlinder / Elwin van der Kolk

Zo maakt u een stenen tuin groener voor de verkoop

Gaat u uw huis verkopen? Bak niet alleen een appeltaart zodat het lekker ruikt voor kijkers, maar ga daarnaast voor groen in de tuin. Het oog wil tenslotte ook wat. Tuintips vindt u hier. Komt u er niet zelf uit, schakel dan voor een klein bedrag (30,- euro voor leden, 47,50 euro voor niet-leden) een Tuinvogelconsulent in van Vogelbescherming.

Bekijk hier de Handleiding de Levende Tuin van branchevereniging VHG.

Metalbird: ook in jouw tuin?

Met de Metalbird mus versier je je tuin in een handomdraai met een stelletje huismussen. Het speciale corten staal zorgt voor een mooi en stijlvol roestlaagje. Niet schadelijk voor de boom. Met je aankoop steun je het werk van Vogelbescherming.

Bestel metalbird

Mijn tuin een vogelparadijs

Word jij ook zo blij van vogels in je tuin of op je balkon? Hang je wel eens een vetbolletje voor ze op? Je kunt nog meer doen. Doe de gratis Postcode Vogelcheck en ontdek welke vogels in jouw buurt leven en hoe je deze vogels kunt helpen.

Postcode Vogelcheck