Navigatie overslaan
Vogelobservatorium Tij / Katja Effting Alle berichten

Tij in de race voor architectuurprijs

Geplaatst op 5 februari 2020

Het vogelobservatorium Tij bij Stellendam staat op de longlist voor de Building of the Year Award van ArchDaily; de best bezochte architectuursite wereldwijd. Vogelbescherming nam in samenwerking met Natuurmonumenten het initiatief voor deze unieke vogelkijkplek aan het Haringvliet. Tot 10 februari kunt u uw stem uitbrengen op het bijzondere ontwerp.
Visdief / Elwin van der Kolk Visdief / Elwin van der Kolk

Het vogelobservatorium Tij is ontworpen in de vorm van een ei van de grote stern en biedt een fantastisch uitzicht op de deltanatuur van het Haringvliet. Het ontwerp is van RAU architecten in samenwerking met Ro&Ad Architecten en gebouwd door Van Hese Infra. Vanuit Tij hebben bezoekers in het voorjaar uitzicht op onder andere duizenden grote sterns op eilandjes voor de kust van Scheelhoek. De bouw van Tij is mogelijk gemaakt door de Nationale Postcode Loterij, de provincie Zuid-Holland en BPD Cultuurfonds. Bekijk hier een filmpje hoe Tij werd gemaakt.

Marijke van de Staak, projectleider bij Vogelbescherming Nederland: “Ons doel met Tij was een vogelkijkplek te realiseren van internationale allure, waar niet alleen vogelaars op af komen, maar juist ook nieuwe doelgroepen de natuur ontdekken. We wilden tegelijk laten zien hoe je verantwoord, natuurinclusief en toekomstbestendig kan bouwen. Nog geen jaar na de oplevering kunnen we niet anders zeggen dan dat onze missie is geslaagd. We zien zoveel mensen genieten van deze mooie plek! En om dan ook nog eens in de race te zijn voor zo’n belangrijke internationale architectuurprijs is een kroon op ons werk. Gefeliciteerd en hulde aan de architecten die in onze zoektocht met dit bijzondere ontwerp kwamen.”

De bouw van Tij maakte onderdeel uit van het Droomfondsproject Haringvliet waarin zes natuurorganisaties en vele partners hebben gewerkt aan natuurherstel van het Haringvliet én betere mogelijkheden om van de natuur te genieten.

Zelf een kijkje nemen?

Houd daarvoor navigatieadres Deltahaven 61 in Stellendam aan. Vanaf de parkeerplaats bij de jachthaven Marina Stellendam loopt een mooie wandelroute naar Tij. Laarzen mee als het heeft geregend.

Blijf op de hoogte

Lees nieuws en de mooiste artikelen op onze site. En ontvang maandelijks een selectie van de beste artikelen in je mail.

Aanmelden Vogelnieuws

Nationale Kijkerweek

Begin het buitenseizoen goed! Tijdens de Nationale Kijkerweek krijg je op alle optiek van ons eigen merk 10% korting. Leden van Vogelbescherming krijgen korting bovenop de ledenkorting. Hét moment om een verrekijker aan te schaffen.

Bekijk de aanbiedingen