Navigatie overslaan
Gaai /  Shutterstock Alle berichten

Tel mee: herfstgasten in uw tuin

Geplaatst op 31 oktober 2022

In het najaar komen verschillende soorten vogels uit het noorden en oosten van Europa naar Nederland om hier te overwinteren. Veel van hen maken graag gebruik van het voedsel dat in tuinen te vinden is. Daarnaast trekken sommige van onze ‘eigen’ broedvogels naar de tuinen als het voedsel in het buitengebied schaars wordt. Welke herfstgasten maken gebruik van uw tuin? En hoeveel en wanneer? Deze vragen hopen we te beantwoorden tijdens onze nieuwe herfstgastentelling.

Herfstgasten

Uw ‘eigen’ tuinvogels krijgen de komende maanden bezoek van soortgenoten en andere vogels van verder weg. Met name een aantal lijsters en mezen weten goed geoutilleerde tuinen te waarderen en komen graag langs voor bessen, vetbollen en andere versnaperingen die er te vinden zijn. Denk hierbij aan koperwiek en kramsvogel. Maar ook koolmezen, pimpelmezen en zwarte mezen zijn trekvogels. Niet zozeer onze Nederlandse vogels, maar in Noord- en Oost-Europa. En uit de bossen van eigen land komen soms glanskop of kuifmees tevoorschijn op voedertafels en – silo’s.

Dat laatste geldt ook voor vinken en kepen (en houtduiven). Als de voorraden beukennootjes dit najaar beginnen op te drogen dan zoeken ze vaak tuinen op. Andere typische herfstgasten die we kunnen tellen zijn gaai, staartmees en roodborst. Stuk voor stuk vogels waarvan uw vertrouwde tuinvogels in dit seizoen soortgenoten van elders over de vloer kunnen krijgen.

Kuifmees / Mike Seuters Fotogalerij Kuifmees / Mike Seuters Fotogalerij
Koolmees / Elwin van der Kolk Koolmees / Elwin van der Kolk

Tel mee!

De vogelsoorten die we tellen zijn: koperwiek, kramsvogel, vink, keep, gaai, staartmees, houtduif, pimpelmees, koolmees , glanskop, kuifmees, zwarte mees en roodborst. Welke van deze herfstgasten maken gebruik van de tuinen? En hoeveel zijn dat er? Dat willen we onderzoeken. Uw deelname aan deze telling wordt zeer gewaardeerd! De telling is van 12 november tot 4 december. U kunt zich alvast aanmelden op Tuintelling, dan geven we u een seintje als de telling van start gaat.

Meer herfstgasten naar uw tuin lokken?

U kunt deze herfstgasten in uw tuin lokken door planten aan te bieden met voedsel en beschutting. Plant bijvoorbeeld de bessenstruiken van de bessenkalender. Bessen zijn voor veel vogels – en ook de meeste herfstgasten - een belangrijke natuurlijke voedselbron in het najaar. En door eventueel bij te voeren kunt u de vogels goed bekijken – en tellen! - en helpt u ze meteen ook een handje. Voor tips over een vogelvriendelijke tuininrichting: neem eens een kijkje op MijnVogeltuin.

Resultaten

De belangrijkste resultaten publiceren we na de telling op deze pagina. Heeft u meegeteld? Dan ontvangt u via e-mail een seintje als de resultaten klaar staan. Ook gaan we deze telling jaarlijks herhalen zodat we een beter beeld krijg van het belang van de Nederlandse tuinen voor onze herfstgasten. Voor meer informatie over de herfstgastentelling zie Tuintelling.

Nóg meer tuinvogels tellen?

Heeft u de smaak te pakken en wilt u vaker vogels tellen in uw tuin? Dan is de Nationale Tuinvogeltelling in het laatste weekend van januari iets voor u. Zet 27, 28 en 29 januari alvast in uw agenda!

Seizoensnieuwsbrief

Ontvang gratis vijf keer per jaar leuke informatie over vogels in je tuin en daarbuiten. Met o.a. filmpjes en tips voor de tuin, tips om vogels te herkennen, aanbiedingen en acties.

Ja, ik meld me aan

Mijn tuin een vogelparadijs

Word jij ook zo blij van vogels in je tuin of op je balkon? Hang je wel eens een vetbolletje voor ze op? Je kunt nog meer doen. Doe de gratis Postcode Vogelcheck en ontdek welke vogels in jouw buurt leven en hoe je deze vogels kunt helpen.

Postcode Vogelcheck