Navigatie overslaan
Zwartkop in olijfboom / Shutterstock Alle berichten

Succes in Portugal en Spanje: olijfolie nu vogelvriendelijk

Geplaatst op 21 oktober 2020

Wat we eten heeft impact op het milieu en de natuur – en dus ook op vogels. Olijfolie is niet weg te denken uit de keuken (en uit cosmetica), maar er kleefde tot voorkort een bittere bijsmaak aan. Vogels die overnachten in Zuid-Europese olijfboomgaarden werden massaal slachtoffer van de machinale oogst. Dankzij BirdLife: wérden. Want door acties van vogelbeschermers is Europese olijfolie nu vogelvriendelijk.
Olijfoogst in de nacht Olijfoogst in de nacht

Hoe vogels in de olijfboomgaarden werden gered, vertelt Iván Ramírez, hoofd Natuurbescherming bij de Spaanse vogelbescherming SEO. “Europa produceert 70 procent van de wereld-opbrengst aan olijfolie. Het is in zuidelijke landen onderdeel van de cultuur en het landschap. Het stroomt hier nog nét niet letterlijk door onze aderen. Denk je aan olijfolie, dan denk je aan warme zonsondergangen, zonovergoten hellingen met het geluid van schapen of geiten. Vogelaars denken wellicht aan een grijze wouw of keizerarend. Helaas moest dat romantische beeld plaats maken voor nieuwe feiten.”

“Uit onderzoek bleek dat meer dan 100 vogels per hectare werden gedood bij het nachtelijk oogsten van olijven met de machines, die als een handendroger op een openbare wc, de olijven van de boom blazen. De aantallen waren allesbehalve triviaal: het ging om 2,6 miljoen vogels in Andalusië alleen al.”

Intensieve olijfplantage / Carlos Ruiz Intensieve olijfplantage / Carlos Ruiz

Stoppen met nachtelijk oogsten

De Spaanse en Portugese vogelbeschermings-organisaties SEO en SPEA werkten samen om in gesprek te treden met de machtige olijfolie-industrie en de overheden van beide landen. In maart 2020 werd door de overheid én met medewerking vanuit de sector besloten om te stoppen met de nachtelijke machinale olijfoogst.

Dat is een geweldig succes voor de mensen die zich inzetten voor gezonder én verantwoordelijker geproduceerd voedsel én voor vogelbeschermers, voor BirdLife.

“Ik ben bioloog én liefhebber van olijfolie. En ik ben ontzettend blij om te kunnen melden dat je weer zonder schaamte of onzekerheid over het lot van vogels, kan genieten van onze olijfolie”- vertelt Ramírez. En dat is ook goed nieuws voor elke kookgek én vogelliefhebber in Nederland.

Blijf op de hoogte

Lees nieuws en de mooiste artikelen op onze site. En ontvang maandelijks een selectie van de beste artikelen in je mail.

Aanmelden Vogelnieuws

Partner van BirdLife International

Wereldwijd wordt de natuur in hoog tempo vernietigd. Om dat te stoppen zijn er in alle landen sterke natuurorganisaties nodig. Vogelbescherming draagt daaraan bij als Partner van BirdLife International en ondersteunt een aantal partners bij hun ontwikkeling.

Bekijk de video over BirdLife International