Navigatie overslaan
Kinderen jutten op het strand / Shutterstock Alle berichten
Kinderen jutten op het strand / Shutterstock Jeanet van Zoelen

Door Jeanet van Zoelen
Medewerker Vogelbescherming

Strandjutten of schatzoeken

Geplaatst op 8 juli 2024

Mocht je op vakantie met de (klein)kinderen in de buurt komen van de zee, ga dan eens samen actief jutten. De mogelijkheid een schat te vinden is echt onweerstaanbaar. Misschien ligt daar een fossiel? Of een haaientand? Neem meteen een zak mee voor afval en voorkom dat vogels of andere zeedieren er dood aan gaan.
Kind krab strand / Janko van Beek Soms ligt er een levende krab. Kind krab strand / Janko van Beek

Op ieder strand zijn natuurschatten te vinden: mooie schelpen, schilden en poten van krabben, roggen- of zeeslakkeneieren, ei-kapsels of tanden van haaien, zo’n wit soort skelet van een inktvis, of zelfs fossielen of (pre)historische voorwerpen en botten. Kinderen vinden die gedachte onweerstaanbaar en voor je het weet, zit je er zelf ook helemaal in.

Twee katoenen tassen

Ga bij eb vroeg op pad om andere jutters voor te zijn en neem twee katoenen tassen mee, die in de wasmachine kunnen, want ze gaan vies worden en stinken. Vondsten uit de zee zitten onder het zeewater en zand en ruiken niet altijd even fris.

De tweede tas dient voor afval dat jullie onverhoopt tegenkomen. Is het strand weer wat schoner. Zo helpen jullie ook nog voorkomen dat vogels en andere zeedieren in afval verstrikt raken of het eten en er dood aan gaan.

Spoor van zeewier

Jullie zien op het strand vanzelf een spoor van zeewier en andere rommeltjes langs de vloedlijn, soms twee. Volg het ene spoor heen en het andere terug, want lichte dingen worden vaak verder meegenomen door de zee. Ga langzaam en kijk zorgvuldig, vaak zitten de mooiste schatten verstrikt tussen het wier.

Strandvondsten / Jeanet van Zoelen Natuurvondsten staan mooi in een vitrinekastje: iedere vakantie een uitdaging om wat nieuws te vinden. Strandvondsten / Jeanet van Zoelen

Tentoonstelling of knutselwerk

Spoel alles goed af als je thuiskomt en leg het te drogen op de verwarming. Niet het afval natuurlijk, dat gaat in afvalbakken voor gescheiden inzameling.

Daarna is het leuk om de mooie vondsten (tijdelijk) tentoon te stellen op een plank, vensterbank of in een vitrinekastje. Hebben jullie alleen maar 1000 kokkels in dezelfde kleur gevonden? Ga er dan lekker mee knutselen. Verf ze met plakkaatverf en plak ze met een lijmpistool op een kartonnen doosje, fotolijstje of langs de rand van een bloempot. Een mooie vakantieherinnering.

Zilvermeeuw / Shutterstock Neem een aparte tas mee voor plastic afval, om slachtoffers te voorkomen. Zilvermeeuw / Shutterstock

Een keur aan nestkasten

Veel vogels kun je helpen met een nestkast. Elke soort heeft eigen woonwensen. Waar en hoe je de nestkast ophangt, is belangrijk, net als het type kast. Koop 'm bij Vogelbescherming, dan steun je ook ons werk.

naar de webshop

Vogels Junior speciaal voor jou

Vogels Junior gaat over beesten, buiten en beschermen en is speciaal bedoeld voor jou! Je vindt er de mooiste foto’s, posters, gekke weetjes en nuttige informatie over dieren en het beschermen van natuur. 

Lees meer