Navigatie overslaan
Dennenappel pindakaas / vivara.nl Alle berichten

Maak je eigen pindakaaszaadbol in 4 stappen

Geplaatst op 4 februari 2014

Boomklevers en allerhande mezen likken er hun pootjes bij af: een pindakaaszaadbol. Misschien raakt de bonte specht zelfs enthousiast. Een klein knutselwerkje om samen met de (klein)kinderen te maken.

Een pindakaaszaadbol is zo gemaakt en iedereen wordt blij van dit decoratieve knutselwerkje: de (klein)kinderen, de vogels en u! Dit heeft u nodig:

  • Dennenappels (ga samen op zoek in park of bos)
  • Ongezouten pindakaas
  • Vogelzaad
  • Spijkers en een hamer
  • Touw
  • Een theelepeltje

Waarschijnlijk vindt u alle materialen wel in of rond het huis. Mocht u geen vogelzaad of vogelpindakaas in huis hebben, is het snel besteld. Gebruik geen gewone 'mensen'-pindakaas, want het zout dat erin zit is ontzettend ongezond voor vogels. 

Aan de slag

Als jullie alles hebben gevonden, leg dan een oude krant op de (buiten)tafel en ga aan de slag. Sla aan de onderkant van de dennenappels een spijker. Knoop hier het touw aan vast en maak eventueel een lusje aan het uiteinde. Daar hangt u ze later mee op.

Smeer dan met het theelepeltje de pindakaas tussen de schubben van de dennenappels. Het mag lekker dik, zodat het er een beetje uitpuilt. Stooi daarna wat vogelzaad op tafel en rol de dennenappels er doorheen. De bollen zijn nu al klaar! 

In de tuin

Hang de pindakaaszaadbollen verspreid door te tuin: aan boomtakken, aan de schutting, aan een hangplant, bij de voersilo, tegen een boomstam aan enzovoort. Kijk op welke plek er de meeste vogels op afkomen en welke soorten op welke plek komen. Daar hangt u er dan nog een paar. 

Dennenappels met pindakaas kopen

Even geen tijd of zin om pindakaaszaadbol te maken? Ze zijn ook kant en klaar te koop in de webwinkel van onze leverancier Vivara