Navigatie overslaan
Dennenappel pindakaas / vivara.nl Alle berichten
Dennenappel pindakaas / vivara.nl Jeanet van Zoelen

Door Jeanet van Zoelen
Medewerker Vogelbescherming

Maak je eigen pindakaaszaadbol in 4 stappen

Geplaatst op 20 december 2022

Boomklevers en allerhande mezen likken er hun pootjes bij af: een pindakaaszaadbol. Misschien raakt zelfs de grote bonte specht enthousiast. Een knutselwerkje om samen met de (klein)kinderen te maken.

Een pindakaaszaadbol is zo gemaakt en iedereen wordt blij van dit decoratieve knutselwerkje: de (klein)kinderen, de vogels en jij! Dit heb je nodig:

  • Dennenappels (ga samen op zoek in park of bos)
  • Ongezouten pindakaas
  • Vogelzaad
  • Spijkers en een hamer
  • Touw
  • Een theelepeltje

Waarschijnlijk vind je alle materialen wel in of rond het huis. Mocht je geen vogelzaad of vogelpindakaas in huis hebben, is het snel besteld. Gebruik geen gewone 'mensen'-pindakaas, want het zout dat erin zit is ontzettend ongezond voor vogels. 

Grote bonte specht / Pixabay Ook grote bonte spechten zijn gek op allerlei soorten vet voer. Voor vogels wél gezond! Grote bonte specht / Pixabay

Aan de slag

Als jullie alles hebben gevonden, leg dan een oude krant op de (buiten)tafel en ga aan de slag. Sla aan de onderkant van de dennenappels een spijker. Knoop hier het touw aan vast en maak eventueel een lusje aan het uiteinde. Daar hang je ze later mee op.

Smeer dan met het theelepeltje de pindakaas tussen de schubben van de dennenappels. Het mag lekker dik, zodat het er een beetje uitpuilt. Stooi daarna wat vogelzaad op tafel en rol de dennenappels er doorheen. De bollen zijn nu al klaar! 

Pimpelmees / Elwin van der Kolk Pimpelmees / Elwin van der Kolk

In de tuin

Hang de pindakaaszaadbollen verspreid door te tuin: aan boomtakken, aan de schutting, aan een hangplant, bij de voersilo, tegen een boomstam aan enzovoort. Kijk op welke plek er de meeste vogels op afkomen en welke soorten op welke plek komen. Daar hang je er dan nog een paar. 

Natuurlijk voedsel in de tuin

Bedenk bij het vogels voeren altijd dat ze het meest gebaat zijn bij een groene tuin, waar ze veel natuurlijk voedsel vinden. Hier lees je wat dat dan is en doe je misschien nog wat inspiratie op!

Is de tuin op orde? Dan zijn vogels blij met wat extra voer en het is voor kinderen fascinerend om te zien dat de vogels eropaf komen. Een eerste kennismaking met de schoonheid van de natuur, die toch altijd zo dichtbij is, overal om ons heen.

Even geen tijd of zin om pindakaaszaadbol te maken? Ze zijn ook kant en klaar te koop in de webwinkel van onze leverancier Vivara