Navigatie overslaan
Alle berichten

Verzameltijd!

Geplaatst op 23 september 2015

Het is een fantastisch eikeljaar! De bossen liggen binnenkort vol. Allerlei dieren verzamelen ze als wintervoorraad; een gaai verstopt er wel zo’n 8000! Maar ook voor kinderen is verzamelen leuk. Om bij warme chocolademelk thuis aan de slag te gaan met je verzameling!

Niet alleen eikels zijn mooi spul om iets mee te knutselen. Ook afgevallen kastanjes, mooie gekleurde bladeren, stokjes, bessen, stenen, zaadbollen, ingedroogde bloemen uit de tuin en alle mooie vormen en kleuren die je verder maar kunt vinden (schelpen!). Let wel op dat er niks giftigs wordt verzameld.

Enkele knutselklassiekers:

Stempelen met herfstbladeren

Neem verschillende herfstbladeren met duidelijke, hoge nerven. Bestrijk de achterkant met waterverf en duw goed stevig op een vel wit papier. Simpel en prachtig, ook voor de hele kleintjes.

Kastanjediertjes

Maak gaatjes in kastanjes en eikels met een oude blikopener met punt of dunne schroevendraaier. Lucifers of cocktailprikkers doen dienst als nek, armen, benen en staart. Esdoornzaadjes worden vogelvleugeltjes of konijnenoren en oogjes maak je met een watervaste stift. Maak ook een egel (een kastanje vol prikkers) en een rups (een sliertje kastanjes met korte tussenstukjes). Je uitleven met lijm, restjes wol en verf is ook zeker aan te raden!

Herfstig plakwerkje

Droogbloemen, bladeren, boomvruchten en zo kun je verder drogen en plat maken tussen keukenpapier in een dik boek of met een bloemenpers. Na een week of twee kun je ze op (gekleurd) papier plakken: een mooie herfstcollage of leuke figuurtjes.

Mobiel met dennenappels

Neem ook een wat grotere tak mee. Bind er een stuk of vijf touwtjes aan en knoop daar mooie dingetjes aan zoals blaadjes, takjes en gedroogde bloemen of zaadbollen. Maak aan de onderkant een (geschilderde) dennenappel vast of steen waar een gek gat in zit. Staat leuk voor het raam!

Schatkistje

Beplak een klein kartonnen doosje met egaal, zelfklevend papier. Plak er vervolgens met knutsellijm de wat lichtere objecten uit de verzameling op, zoals zaadjes, dopjes van eikeltjes of hazelnoten, boomschors en gedroogde bloemen en blaadjes. Ook mooi om de rest van de verzameling in te bewaren of tentoon te stellen.

 

Meer over

educatie

Deel dit bericht