Navigatie overslaan
Natuurfotografie jeugd - Shutterstock Alle berichten
Natuurfotografie jeugd - Shutterstock Jeanet van Zoelen

Door Jeanet van Zoelen
Medewerker Vogelbescherming

Natuurfotografie voor kinderen

Geplaatst op 28 juni 2022

Laat uw (klein)kind in de zomervakantie eens experimenten met fotograferen op een oude telefoon. Dat kost niets en levert veel op. Samen buiten zijn, kijken naar natuur, creativiteit ontwikkelen en bovenal: pret.

Fotograferen is voor kinderen een soort toveren. Alle gave dingen die je onderweg ziet kun je bewaren in dat kleine kastje. Bloemen, kevers of paddenstoelen, details uit de natuur krijgen voor de camera een wonderlijk eigen leven. Gun uw (klein)kinderen die toverkracht en geef ze om te beginnen gewoon een oude telefoon die nog ergens in een laatje ligt te verstoffen. Al dan niet met simkaart, want ook zonder werkt de fotofunctie prima.

Natuurfotografie / Jeanet van Zoelen Zomer of herfst, ieder seizoen biedt nieuwe foto-kansen. Natuurfotografie / Jeanet van Zoelen

Creativiteit de vrije loop

Fanatieke fotograafjes die meer willen dan wat die telefoon kan, kunnen altijd nog een camera voor hun verjaardag vragen. Bij kinderen is het beleven echter vaak belangrijker dan de techniek. Geef ze dus niet te veel instructies bij het fotograferen en laat hun creativiteit de vrij loop. Beantwoord vragen, geef af en toe een tip, maar laat ze met hun eigen kijk op schoonheid hun gang gaan.

Beter leren kijken

Natuur fotograferen is ook een geweldige stimulans om samen te gaan wandelen en ontdekken. Ieder jaargetijde heeft zijn eigen charme, licht en levensvormen. Ook de winter: eendensporen in de sneeuw, een laag zonnetje op een bevroren grasspriet of vogels op de voertafel. Kinderen zien als ze fotograferen meer en leren beter kijken naar details die hen anders ontgaan.

Pimpelmees, zonnebloem, tuin / Imco Janssen - Fotogalerij Pimpelmees, zonnebloem, tuin / Imco Janssen - Fotogalerij
Vlinder, paardenbloem - Pixabay Geef ze eens een thema, zoals een kleur of positie. Vlinder, paardenbloem - Pixabay
Hommel krokus - Shutterstock Hommel krokus - Shutterstock
Fazant / Piet Glasbergen - Fotogalerij Fazant / Piet Glasbergen - Fotogalerij

Zomervakantie thema

Geef de kinderen voor de zomer(vakantie) eens een thema om mee te werken: dieren, alles van boven, rood, water, het maakt eigenlijk niet uit als ze het zelf maar zien zitten. Een mooie beloning voor al dat harde werk kan een klein fotoalbum zijn, of een collage van de meest geslaagde foto’s.

Tentoonstellingen en musea

Ga voor inspiratie ook eens naar een fototentoonstelling in een museum. Dan kunt u spelenderwijs wat vertellen over een mooie compositie of een mooi soort licht.

Help met je mooiste vogelfoto

Help ons met mooi beeldmateriaal het enthousiasme voor vogels te vergroten. Wij maken een selectie en we zetten de mooiste foto's online. Uit deze foto's kiezen we elke maand de allermooiste.

Bekijk de galerij en doe mee

Vogels Junior speciaal voor jou

Vogels Junior gaat over beesten, buiten en beschermen en is speciaal bedoeld voor jou! Je vindt er de mooiste foto’s, posters, gekke weetjes en nuttige informatie over dieren en het beschermen van natuur. 

Lees meer