Navigatie overslaan
Roodborst / Buiten-Beeld - Michel Geven Alle berichten
Roodborst / Buiten-Beeld - Michel Geven Kees de pater/ Vogelbescherming

Door Kees de Pater
Medewerker Vogelbescherming

Stop het gebulder van de bladblazers

Geplaatst op 19 oktober 2016

Het buldert. Goudgele en roodbruine wolken bladeren vliegen woest door de lucht. Voortgestuwd door een heftige storm. Heerlijke herfst. Maar… nog geen twee meter verderop alleen maar helse herrie. Het is weer bladblazer-tijd.

Stoere mannen, de zomerse zwembroek ingeruild voor een overall, bevechten elk jaar weer het kwaad van het najaar. Met het automatische wapen blazen ze de bladeren bijeen om te eindigen in de container.

Maar daar gaat de rijkdom van de herfst! Bladeren rottend op de grond zorgen voor tal van leven. Wormen, insectjes, spinnen op, onder en tussen de bladeren genieten er van. Een rijk bodemleven schreeuwt om afgevallen blad.

Natuurlijk er is heus wel een enkel plekje waar al dat blad hindert, zoals op het gazon of een glibberig stoepje. Maar waar het even kan, laat de blaadjes liggen. Zet de bladblazer gerust op Marktplaats voor die andere ongeneselijk verslaafde bladblazers: de ware blowers. En geniet in plaats daarvan wat uw bladerdek in de tuin allemaal te weeg brengt. U serveert de merels, koperwieken, roodborsten en heggenmussen een heerlijk herfstmaal.

Meer tuintips?

Lees hier meer tuintips van Vogelbescherming voor een vogelvriendelijke tuin.

Gratis magazine met tuintips

Leer tuinvogels beter kennen, handige voedertips, tuinadvies, verrekijkers uitgelicht en de allerleukste vogelcadeaus! Kortom, een heerlijk blad om te bewaren en te delen. Bestel hier kosteloos het magazine Vogels dichterbij van Vogelbescherming Nederland. Haal de natuur in huis met dit prachtige magazine!

Bestel Vogels Dichterbij

Persoonlijk advies voor een vogelvriendelijke tuin

Wilt u zelf iets doen voor vogels in uw tuin of op uw balkon? Onze Tuinvogelconsulenten helpen u graag met een persoonlijk advies op maat. In heel Nederland zijn deze deskundige vrijwilligers van
Vogelbescherming actief.

Tuinvogelconsulent bij u in de buurt