Navigatie overslaan
Spreeuwen / Shutterstock Alle berichten

Spreeuw op één bij vogelteldag

Geplaatst op 5 oktober 2019

Tijdens de internationale vogelteldag de Euro Birdwatch is de spreeuw het vaakst geteld. In totaal vlogen er 224.830 spreeuwen over ons land. De kolgans eindigde op de tweede plaats, gevolgd door de vink. In heel Europa gingen vandaag vogelaars naar buiten om de najaarstrek in kaart te brengen. In ons land werd op ruim 164 plekken geteld, Vogelbescherming Nederland verzamelt samen met trektellen.nl de gegevens. Dit jaar werden er 817.402 vogels gezien, verdeeld over 209 soorten. Het is de 24e keer dat Vogelbescherming de Euro Birdwatch in Nederland organiseert.

In oktober komt de vogeltrek altijd goed op gang. Vogels uit het noorden en oosten van Europa reizen af naar ons land. Een deel van deze vogels blijven hier om de winter door te brengen. De rest trekt verder naar warmere oorden, samen met vogels die ons land gebroed hebben. Door het heldere weer was de najaarstrek vandaag goed te zien. 

De uitslag

Dit jaar eindigde de spreeuw op de eerste plaats, met 224.830 vogels in totaal. De bulk hiervan is afkomstig uit Scandinavië en Oost-Europa. Een deel van deze spreeuwen vliegt nog verder naar Groot-Brittannië en Frankrijk om daar de winter door te brengen. De echte piek van de spreeuwentrek moet nog komen, vaak rond eind oktober. Dat is ook de tijd van het jaar dat de spreeuwenwolken in de schemering te bewonderen zijn.

Ook de trek van de kolganzen komt op gang, wat terug te zien is in de uitslag. Veel van deze ganzen zijn afkomstig uit de toendra’s in Siberië, waar ze hun jongen hebben groot gebracht. Tot maart blijven de kolganzen nog in ons land.

Gaaieninvasie

Opvallend is ook het aantal gaaien dat vandaag in ons land gezien zijn. De gaai eindigt opvallend op de 10e plek. Dit jaar is sprake van een invasiejaar van gaaien, het gevolg van een goed broedseizoen in het Noorden en Oosten van Europa in combinatie met weinig voedsel daar.

 

Top 10 2019

 

Totaal:  817.402
Aantal soorten: 209
Aantal telposten: 164

1. spreeuw 224.830
2. kolgans 115.231
3. vink 68.293
4. sijs 67.834
5. zanglijster 39.792
6. kokmeeuw 26.468
7. graspieper 24.118
8. grauwe gans 22.076
9. aalscholver 21.395
10. brandgans 21.303

Nog niet alle telposten hebben hun gegevens ingevuld. De uiteindelijke aantallen zullen nog oplopen.

Bijzondere waarnemingen

Ook dit jaar werden er weer veel bijzondere soorten gezien: een steppekiekendief, twee buidelmezen, veertien visarenden, zes velduilen, een roodpootvalk, drie morinelplevieren, een Siberische boompieper, drie roodkeelpiepers, acht bladkoningen, drie Europese kanaries, drie ortolanen, en negen grote piepers. Heel bijzonder is de zeer zeldzame blauwstaart, die bij telpost De Vulkaan in de duinen bij Den Haag werd gezien.

De gegevens zijn verzameld in samenwerking met www.trektellen.nl. Dit jaar doen er in heel Europa en Centraal-Azië ruim 40 landen landen mee. Alle gegevens van Europa worden verzameld door de partner van Vogelbescherming in Slowakije. 

Blijf op de hoogte

Lees nieuws en de mooiste artikelen op onze site. En ontvang maandelijks een selectie van de beste artikelen in je mail.

Aanmelden Vogelnieuws

Online cursus Vogels van Nederland

In deze gratis vogelcursus voor beginners leer je in 10 vogellessen veel bekende vogels en hun geluiden herkennen. Met handige tips, filmpjes en ezelsbruggetjes. Je ontvangt direct de eerste vogelles per mail.

Inschrijven gratis cursus