Navigatie overslaan
Huismus / Shutterstock Alle berichten

Speeddaten voor een vogelvriendelijke tuin

Geplaatst op 8 maart 2017

In Dorst heeft een groep inwoners de ambitie hun straat de ‘meest diervriendelijke straat’ van Nederland maken. Twee Tuinvogelconsulenten van Vogelbescherming helpen hen daarbij. Tijdens een serie speeddates gaven zij advies over hoe je meer vogels in de tuin krijgt.

‘Onze hele straat diervriendelijker maken, kun je daarbij helpen?’ – die vraag kreeg Tuinvogelconsulent Liesbeth van Weert van een inwoner van Dorst (nabij Breda). De bewoners willen meer egels, vleermuizen, vlinders, bijen, insecten én vogels in hun straat. Liesbeth werd gevraagd om advies te geven over hoe ze meer vogels kunnen trekken. Zowel de gemeenteplantsoentjes als de voortuinen stonden op de rol om een make over te krijgen.

Toen dat mooie advies af was, bleken sommige bewoners van de Sint Marcoen- en Sint Franciscusstraat nog wat meer hulp te willen om de tips te vertalen naar hun eigen tuin. En sommigen wilden ook hun achtertuin erbij betrekken. Samen met Tuinvogelconsulent Doris Podzuweit heeft Liesbeth deze klus aangepakt. Omdat het om meerdere tuinen ging, hielden ze speeddates met bewoners. Per huis werd 30 minuten ingepland. In totaal waren er acht tuineigenaren meededen.

Tuinadvies speeddaten Tuinadvies speeddaten

De adviezen

De adviezen varieerden van het ophangen van nestkasten tot geschikte planten om insecten te lokken, het aanleggen van een sedumdak op de carport, de aanleg van een kleine wadi met moerasplanten of wat klimop voor de gevel. De adviezen werden enorm gewaardeerd, zo liet drijvende kracht Jeroen van Geel weten. Het zorgt er ook voor dat de mensen in de buurt vaker met elkaar in gesprek gaan. Deelname aan het straatproject door buurtbewoners is overigens geheel vrijwillig en iedereen bepaalt zelf hoever hij/zij wil gaan.

Met de gemeente overleggen de bewoners of de plantsoenen ook kunnen worden aangepast. Zo willen ze dat er een insectenhotel in het gemeenteplantsoen komt. De nabijgelegen kerk heeft intussen ook interesse getoond om aan het project mee te werken en heeft toestemming gegeven om vleermuiskasten te plaatsen. En zo breidt het sympathieke project zich steeds verder uit.

Tuinvogelconsulenten

Vogelbescherming beschikt over een grote groep vrijwillige Tuinvogelconsulenten die op verzoek advies kunnen geven over vogelvriendelijke tuinen. Zij gaan dan bij een tuineigenaar op bezoek en inventariseren de mogelijkheden en wensen. Met deze informatie wordt een advies op maat op papier gezet.

Wilt u ook hulp om uw tuin vogelvriendelijker in te richten, neem dan ook contact op met een van onze Tuinvogelconsulenten en vraag naar de mogelijkheden!

Blijf op de hoogte

Ontvang maandelijks de beste artikelen van deze site via email. Tuintips, mooie vogels, columns, nieuws over Vogelbescherming en vogels beschermen.

Aanmelden Vogels Digitaal

Gratis magazine Vogels dichterbij

Leer tuinvogels beter kennen, handige voedertips, tuinadvies, verrekijkers uitgelicht en de allerleukste vogelcadeaus! Kortom, een heerlijk blad om te bewaren en te delen. Haal de natuur in huis
met dit prachtige magazine!

Bestel gratis