Navigatie overslaan
Sint Maarten lampion uil / Jeanet van Zoelen Alle berichten
Sint Maarten lampion uil / Jeanet van Zoelen Jeanet van Zoelen

Door Jeanet van Zoelen
Medewerker Vogelbescherming

Sint Maarten: uilen-lampion maken

Geplaatst op 31 oktober 2023

Maak samen met de (klein)kinderen een uilen-lampion voor Sint Maarten! Leuk om te doen, mooi ook daarna als versiering in de tuin of op het balkon. Appeltje-eitje met deze sjablonen.

Een gouden knutseltip voor Sint Maarten: een uilen-lampion en masker. Maak hem samen met de (klein)kinderen en heb er járenlang plezier van! Na de optocht en het langs de deuren gaan, zet je de lampion voor het raam (van de schuur) of hangt hem onder het balkon voor een vrolijk versierde herfsttuin.

Hier vind je het gratis sjabloon voor de uilen-lampion. Je hoeft het alleen maar te printen. Als je zwart papier over hebt, kun je het tweede sjabloon onder bovenstaande link gebruiken om ook nog een superstoer uilen-masker te maken!

Sint Maarten lampion uil / Jeanet van Zoelen Sint Maarten lampion uil / Jeanet van Zoelen

Benodigdheden

Veel van de benodigde materialen, zoals een lege plastic fles, heb je vast in huis. Een stok is snel gevonden, een stuk katoen/wol als touw om hem aan te hangen is ook prima.

  • Een print van de twee bijgevoegde sjablonen
  • Een lege plastic (frisdrank)fles
  • Vliegerpapier (te koop bij de boekhandel)
  • Zwart dik papier
  • Een stok
  • Een stuk touw
  • Een schaar en eventueel een prikpen
  • Knutsellijm
  • Eventueel: een fietslampje. Makkelijk in de lampion te leggen zonder brandgevaar
Sint Maarten lampion uil / Jeanet van Zoelen Sint Maarten lampion uil / Jeanet van Zoelen

Uitvoering

Leg vooraf de lege plastic fles in een bak water of houd hem even onder de stromende kraan om het etiket eraf te weken. Droog de fles, lijm het vliegerpapier rondom de fles en laat de lijm goed drogen. 

Knip het sjabloon voor het uilenlampionnetje uit en trek het twee keer over op zwart papier. Knip de omtrek uit en knip of prik vervolgens de ogen, snavel, borstveertjes en staart eruit. Plak de twee zwarte uiltjes op het vliegerpapier. Eén op de voorkant en één op de achterkant van de fles.

De boomstammen raken elkaar rondom. Gebruik bij wat dikker papier eventueel een extra plakbandje zodat het goed blijft zitten totdat de lijm droog is. 

Maak twee kleine gaatjes aan de bovenkant van de fles en knoop het touw eraan. Knoop de bovenkant van het touw aan de stok en leg het fietslampje erin en klaar!

Merel / Elwin van der Kolk Merel / Elwin van der Kolk

Sint Maarten

Sint Maarten wordt op 11 november gevierd in grote delen van Nederland. Het is de naamdag van Martinus van Tours, die leefde in de vierde eeuw. Sint-Maarten was vroeger de datum waarop de oogst binnen moest zijn en het vee op stal ging. Inmiddels is het een kinderfeest voor allen: arm of rijk, met welke religieuze achtergrond dan ook. Het meest bekende gebruik is nu dat kinderen met lampions langs deuren trekken om te zingen en dan snoep krijgen of - in teleurstellende gevallen - fruit.