Navigatie overslaan
Amstelland Natuurlijk Culinair Alle berichten

‘Rondje Rondehoep’ wint 15.000 euro voor meest duurzame product Amstelland

Geplaatst op 8 maart 2017

Nadia Zerouali (Op zoek naar de granaatappel van NTR NPO2) maakte vandaag samen met Fred Wouters (directeur Vogelbescherming) de winnaar bekend van de prijsvraag ‘Amstelland Natuurlijk Culinair’ voor het beste streekproduct uit Amstelland. ‘Rondje Rondehoep’ is een frisse, melkige kaas gemaakt op Franse wijze. De winnaar ontvangt een geldprijs van 15.000 euro om te besteden aan de ontwikkeling en marketing van het product.
Winnaars Amstelland Culinair 2017 / Fred van Diem Winnaars Amstelland Culinair 2017 / Fred van Diem

Bijzondere inzendingen

De vijf juryleden kozen voor ‘Rondje Rondehoep’ vanwege de kwaliteit en uitwerking van het productidee, het verhaal over de weidevogels en de bijzonder frisse smaak van deze op Franse wijze gemaakte Hollandse kaas. Mathilde van Otterloo bedacht de kaas in samenwerking met Joost van der Kroon, melkveehouder in Amstelland. De jury vond het een lastige keuze, want onder de inzendingen waren bijzondere producten als onkruidenboter, ijs van biologische karnemelk, een honingstick, Labneh, Natuurlijk Bij-o-Logisch en paardenbloemensiroop en -wijn.

De winnaars, Mathilde van Otterloo en Joost van der Kroon, waren blij verrast met de prijs. Joost: “Als jonge boer probeer ik steeds connectie te zoeken met de stad, en dit product biedt daarvoor een uitstekende kans.” Mathilde gaat allereerst op zoek naar een locatie in Amstelland om de kaasmakerij te starten.

Behoud landschap en weidevogel doel prijsvraag

De prijsvraag, een initiatief van Vogelbescherming Nederland, gaf ondernemers de kans om samen met boeren uit Amstelland een kwaliteitsproduct te creëren dat bijdraagt aan de biodiversiteit en het behoud van weidevogels. Melk of vlees van koeien die dagelijks grazen in bloem- en kruidenrijke weides zoals in Amstelland, leent zich uitstekend voor de verwerking naar een culinair streekproduct. Vogelbescherming ziet het stimuleren van duurzaam ondernemerschap via korte ketens als een belangrijke incentive voor boeren om ‘natuurvriendelijker’ te werk gaan.

Uniek landschap en weidevogel onder druk

Amstelland is een uniek gebied met decennia oude bloem- en kruidenrijke weides waar jaarlijks vele weidevogels broeden. De weilanden van Amstelland staan echter onder druk door intensivering van de landbouw. Hierdoor dreigt de biodiversiteit in het gebied en daarmee de verschillende weidevogels, zoals de grutto, te verdwijnen. Vogelbescherming zet zich in voor de weidevogels en wil verslechtering van het landschap daarom tegengaan.

Jury

De vijf juryleden die zich bogen over de inzendingen waren naast Nadia Zerouali (die links op de foto staat), Micha Lubbers, programmamanager Groen Kapitaal (Provincie Noord-Holland), Willem Treep, De Kleine Producent, prof. dr. Jeltje van der Meer-Kooistra, Faculteit economie RUG en Fred Wouters, directeur Vogelbescherming Nederland (tweede van rechts op de foto).

Amstelland Culinair is een initiatief van de Provincie Noord-Holland en Vogelbescherming Nederland.

 

Natuurvriendelijke zuivel

Melk en kaas geproduceerd met nadrukkelijke aandacht voor natuur en weidevogels. Sinds de campagne Red de Rijke Weide van Vogelbescherming is hier steeds meer aandacht voor. U kunt via aankopen in de supermarkt laten zien wat u belangrijk vindt.

Informatie en verkooppunten

Magazine Slimme Vogels

Veel boeren zorgen voor rijke weides en akkers vol bloemen, vlinders en vogels. In dit magazine, Slimme Vogels, vertelt een aantal boeren hoe zij dat doen, een rendabel bedrijf combineren met de
zorg voor natuur.

Bekijk het magazine