Navigatie overslaan
Groene specht / Shutterstock Alle berichten

Op zoek naar de koekoek in de Nationale Vogelweek

Geplaatst op 2 mei 2017

De Nationale Vogelweek staat weer voor de deur. Iedereen is van 6 t/m 14 mei welkom bij talloze gratis excursies in heel Nederland. Deelnemers sporen onder begeleiding van ervaren vogelkenners duizenden spetterende vogels op en zien ze van dichtbij. Met dit jaar speciale aandacht voor de koekoek. Op www.vogelweek.nl zijn alle activiteiten te vinden.

In de Nationale Vogelweek kan iedereen ervaren hoe rijk ons land is aan vogels en hoe leuk en spannend het is om naar vogels te kijken. Je hoeft geen vogelkenner te zijn om mee te doen, integendeel. Beginnende vogelliefhebbers krijgen extra hulp en uitleg. Op een Vogelweek-excursie zien deelnemers vaak tientallen vogelsoorten. Dan staan ze zomaar oog in oog met een steenuil, specht, ijsvogel, havik of zeearend. Dit jaar is er vanwege het ‘Jaar van de Koekoek’ extra aandacht voor de koekoek. Deze prachtige vogel is wel gemakkelijk te horen, maar moeilijk te vinden. De ervaren excursieleiders van de Nationale Vogelweek proberen de koekoek daarom op te sporen en van dichtbij te laten zien door een telescoop.

Ontdek de jubelende weides

De Nationale Vogelweek is ook een buitenkans voor wie de unieke en ernstig bedreigde Nederlandse weidevogels in volle glorie wil aanschouwen. Dat kan helaas op steeds minder plekken in Nederland, maar gelukkig worden er in de Nationale Vogelweek nog steeds veel mooie weidevogelwandelingen aangeboden. In mei zijn vogels als de scholekster en tureluur zeer zichtbaar en scheren ze luid zingend over de weides. Ook onze nationale vogel de grutto is dan op z’n mooist en goed te zien. Een bloeiende wei vol zingende veldleeuweriken, zwierende zwaluwen, vlinders en bijen is voor steeds meer mensen een onbekend fenomeen. Daarom willen we in de Nationale Vogelweek laten zien hoe prachtig een rijk weidelandschap kan zijn en waarom Vogelbescherming Nederland er alles aan doet om dit te behouden en de weidevogels te beschermen.

Een greep uit de activiteiten

Vogelbescherming Nederland organiseert de Nationale Vogelweek om het draagvlak voor vogels en natuurbescherming te vergroten. Een paar activiteiten verdienen speciale vermelding:

Aanmelden voor de honderden activiteiten en excursies kan op www.vogelweek.nl. Via zoeken op woonplaats of postcode zijn activiteiten in de omgeving snel te vinden.