Navigatie overslaan
Gele kwikstaart / Jelle de Jong Alle berichten

Nationale Vogelweek 2022

Geplaatst op 14 april 2022

Van 6 t/m 15 mei is het weer Nationale Vogelweek! Dat betekent vele bijzondere en (veelal)  gratis vogelexcursies door heel Nederland. De Nationale Vogelweek is bedoeld voor mensen die net beginnen met vogels kijken. Tijdens de excursies staan de gidsen vooral stil bij het herkennen van de verschillende soorten. Het geheim van vogels kijken is vooral door het veel te doen, samen met ervaren vogelaars. Op www.vogelweek.nl zijn alle ontdekkingstochten te vinden.
Logo Nationale Vogelweek Logo Nationale Vogelweek

In de Nationale Vogelweek kan iedereen ervaren hoe rijk ons land is aan vogels en hoe leuk en spannend het is om naar vogels te kijken. Vogelliefhebbers met nog weinig ervaring krijgen tijdens de vogelexcursies extra hulp en uitleg hoe je zoveel mogelijk vogels kunt ontdekken en herkennen. Op een Vogelweek-excursie zien deelnemers vaak vogelsoorten die ze nooit eerder zagen: van minivogels als het goudhaantje tot vliegende reuzen als de zeearend.

Extra hulp bij het herkennen van vogels

Nationale Vogelweek-projectleider Gert Ottens: “Tijdens de excursies staan de gidsen vooral stil bij het herkennen van soorten: hoe kun je bijvoorbeeld een zwartkop onderscheiden van een tuinfluiter? En wat zijn de verschillen tussen de grote, de middelste en de kleine bonte specht? Het geheim van vogels leren kijken is het vooral veel doen, samen met ervaren vogelaars. Zo leer je ezelsbruggetjes om zelf de vogels te herkennen.” Dat dit soort excursies populair zijn blijkt uit de aanmeldingen. Elke nieuwe excursie op de site www.vogelweek.nl zit in een mum van tijd vol. Wees er snel bij, want vol = vol.

Digitale vogelroutes

Zit een excursie vol? Niet getreurd. Vogelbescherming heeft – samen met tientallen vrijwilligers - door het hele land tal van excursies uitgestippeld die te volgen zijn via de gratis webapp via www.mijnvogelweek.nl. Aan de hand van deze digitale excursieleider ontdekt u de mooiste wandelroutes waar vogels te zien zijn. De digitale excursieleider vertelt u waar u moet zijn, welke route u moet volgen en waar u moet stoppen om te kijken naar welke vogel. Ook zijn er weetjes te lezen en te horen over het gebied in kwestie en de vogels die er voorkomen.
Om drukte in de natuurgebieden te voorkomen vragen we u om uw bezoek van tevoren in te plannen in de app. De routes worden vervolgens vlak voor de Vogelweek volledig vrij gegeven.

Genieten = beschermen

Vogelbescherming Nederland organiseert de Nationale Vogelweek om het draagvlak voor vogels en natuurbescherming te vergroten. Deelnemers leren vogels herkennen en krijgen de meest schitterende vogels van dichtbij te zien. De vele activiteiten en excursies zijn te vinden op www.vogelweek.nl. Tot begin mei worden er dagelijks nieuwe excursies bij geplaatst. Via zoeken op woonplaats of postcode zijn activiteiten in de omgeving snel te vinden.

Nationale Kijkerweek

Begin het buitenseizoen goed! Tijdens de Nationale Kijkerweek krijg je op alle optiek van ons eigen merk 10% korting. Leden van Vogelbescherming krijgen korting bovenop de ledenkorting. Hét moment om een verrekijker aan te schaffen.

Bekijk de aanbiedingen

Vogels kijken: spanning én ontspanning

Buiten zijn en genieten van je omgeving, de schoonheid van vogels en het bijzondere van hun gedrag gecombineerd met onverwachte natuurmomenten en de vraag of het lukt om een favoriete soort te ontdekken.

Lees meer