Navigatie overslaan
Alle berichten

Ontdek de vogeltrek met de internationale vogelteldag

Geplaatst op 28 september 2015

Op zaterdag 3 oktober aanstaande vindt de jaarlijkse internationale vogelteldag plaats, de EuroBirdwatch. Dit jaar wordt er op meer dan 175 telposten in ons land geteld. Duizenden vogelaars trekken al voor zonsopgang naar buiten, om zoveel mogelijk vogels te kunnen zien. Bijzonder dit jaar is dat Vogelbescherming Nederland niet alleen de Nederlandse telling bij houdt, maar ook de Europese gegevens op een rij zet.

Het is ieder jaar weer een spectaculair fenomeen: miljoenen vogels trekken richting het zuiden. Vanuit het hoge noorden komen broedvogels aan om bij ons te overwinteren. Zo zijn er al heel wat kramsvogels, kruisbekken, zwarte mezen en sijzen in ons land gearriveerd. Ook de roofvogeltrek komt op gang. Vogels die hier de zomer hebben doorgebracht zakken nu af naar zonnigere gebieden. De afgelopen dagen trokken bijvoorbeeld boerenzwaluwen en lepelaars massaal weg. Begin oktober is voor vogelaars daarom hét moment om veel vogels te zien.

Op zaterdag 3 oktober trekken niet alleen in Nederland duizenden vogelaars het veld in. In heel Europa wordt op zaterdag en zondag trekvogels geteld, inmiddels hebben zich ruim 38 landen aangemeld voor de telling van BirdLife International. Alle telposten zijn rond zonsopgang bemand, de meeste mensen tellen door tot het einde van de ochtend.

Vogelbescherming Nederland, partner van BirdLife, verzamelt op het kantoor in Zeist de gegevens van de Nederlandse telposten. Dat gebeurt in samenwerking met www.trektellen.nl. Bijzonder dit jaar is dat Vogelbescherming ook alle Europese gegevens van de EuroBirdwatch op een rij zal zetten. Deze resultaten zijn zondagavond 4 oktober bekend.

Vorig jaar brak de EuroBirdwatch in Nederland alle records. Ruim één miljoen vogels (1.425.376 vogels) werden geteld, verdeeld over 208 soorten. In heel Europa werden toen 7.488.403 vogels geteld.
Vorig jaar waren de weersomstandigheden ideaal. De weersvoorspellingen voor komende zaterdag zien er momenteel gunstig uit. De oostenwind, dus rugwind, is gunstig voor trekvogels.