Navigatie overslaan
Alle berichten

Malta duurzame vakantiebestemming? Laat ons niet lachen!

Geplaatst op 27 november 2014

Het is dat het zo’n slechte grap is, maar anders hadden we er hartelijk om moeten lachen.  Deze week was in het nieuws dat Malta eindigt op de tweede plaats van meest duurzame vakantiebestemmingen. Malta, dat land dat alle Europese wetten met betrekking tot het beschermen van trekvogels aan zijn laars lapt. Dat land dat elk voorjaar en elk najaar tienduizenden beschermde vogels massaal uit de lucht knalt. Daar is weinig duurzaams aan.

Malta zou een waar vogelparadijs kunnen zijn. Honderdduizenden vogels die van Afrika naar Europa trekken, moeten na vele kilometers vliegen boven zee, weer op adem komen. Dat kan door haar strategische ligging in de Middellandse Zee alleen op Malta. In plaats van rust en voedsel worden de vogels opgewacht door duizenden jagers die schieten op alles wat vliegt. 

De zomertortel (in Nederland zo goed als verdwenen) en kwartel mogen legaal geschoten worden, maar ook kiekendieven, wespendieven, zilverreigers, boerenzwaluwen en lepelaars worden massaal gedood.  Tienduizenden dode vogels per jaar…

Onze partner BirdLife Malta trekt er tijdens het jachtseizoen op uit om alles wat de jagers uithalen vast te leggen op foto en video. Verschillende Nederlanders helpen jaarlijks bij deze zogenaamde raptor-kampen.  Binnen de Europese Unie staat dit onderwerp jaarlijks op de agenda. Het is dus niet zo dat dit verhaal onbekend is. Er blijft dan maar één conclusie over: de makers van de lijst hebben bij de samenstelling zitten slapen. Een land dat natuurwetgeving aan zijn laars lapt en jaarlijks zoveel vogels dood? Daar is toch weinig duurzaams aan.