Navigatie overslaan
Boerenzwaluw / Wil Leurs - Agami Alle berichten

Komen alle vogels terug dit jaar?

Geplaatst op 8 mei 2019

Wil en zijn vrouw wachten maand na maand in spanning af welke vogels terugkeren naar de tuin en waar ze gaan broeden. En of het allemaal goed gaat natuurlijk, want dat is ook ieder jaar spannend. De stand van zaken in mei: wat is er allemaal gaande?

De kraanvogels kwamen eerst. Achter op de hei maakten ze elkaar al begin februari het hof. We lagen nog op bed toen mijn vrouw zei: “volgens mij hoorde ik net een kraanvogel roepen, hoor jij het ook?”. En ja, ik hoorde hem ook! De kraanvogels broeden sinds vorig jaar in een klein stukje hoogveen dat vanaf ons terras net te zien is.

Ransuil / Wil Leurs - Agami Zouden de ransuilen gaan broeden in het oude kraaiennest? Ransuil / Wil Leurs - Agami

Ransuilen in het kraaiennest?

De ransuilen volgden eind februari. We hoorden het zachte roepen van het mannetje uit de bomen rond ons huis. Zouden ze gaan broeden in het oude kraaiennest? Dat vroegen wij ons toen af. Het is een flink nest dat de kraaien vorig jaar met veel zorg maakten. In 2017 gebruikten de ransuilen ook al een oud kraaiennest, maar helaas is dat broedgeval bruut verstoord door bosmaaier-geweld…

Ransuil / Wil Leurs - Agami Dit is een oude foto van een takkeling, dit jaar wachten we nog in spanning! Ransuil / Wil Leurs - Agami

Hopend op takkelingen

Inmiddels weten we dat de ransuilen voor een oud houtduivennest in onze zwarte els kozen en dat het kraaiennest gewoon wordt gebruikt door kraaien. Het houtduivennest is minder robuust, maar heeft als voordeel dat het vrijwel onzichtbaar is door de klimop. Meneer de uil zit nu overdag vlakbij het nest, waar mevrouw de uil op de eitjes zit. Soms hoor je hem heel zacht roepen. Hopelijk zitten de kleine uilskuikens binnenkort als takkelingen in de boom te wachten op een lekkere muis.

Boerenzwaluw / Wil Leurs - Agami We willen onze boerenzwaluwen boven de deur voor geen goud verstoren. Boerenzwaluw / Wil Leurs - Agami

De voordeur maanden buiten gebruik

Begin april kwamen de boerenzwaluwen. Toen ik begin 's middags van mijn werk kwam en achteruit de oprit inreed, zag ik in mijn achteruitkijkspiegel de eerste in een flits bij de voordeur wegvliegen. Snel liep ik om het huis, om mijn vrouw uit de groentetuin te sleuren. Vanuit het keukenraam keken we samen hoe de vogels zich op hun nestplankje bij de voordeur settelden. Voor ons betekent dit dat we zeer content de voordeur het hele seizoen niet meer gebruiken. We willen ze voor geen goud verstoren.

Huiszwaluw / Wil Leurs - Agami Zwaluwen moeten wel bij de modderige klei kunnen om hun nesten te bouwen. Huiszwaluw / Wil Leurs - Agami

Sloot schoongemaakt voor de zwaluwen

Het voorjaar begon extreem droog, daarom heb ik de greppel waar ze normaal hun modderklontjes modder halen schoongemaakt. Ik heb al het afgevallen blad op de bodem van de sloot verwijderd, zodat de zwaluwen makkelijker bij de vochtige grond kunnen komen. Als dat niet voldoende was, hadden we nog een plan B: bakken met vochtig kleileem in de dakgoten. Ook handig voor de huiszwaluwen.

Huiszwaluw / Wil Leurs - Agami De huiszwaluwen schieten al lekker op met het restaureren van hun oude nesten. Huiszwaluw / Wil Leurs - Agami

Puur geluk

Inmiddels is het mei en gelukkig is er flink wat regen gevallen. Daardoor kunnen de zwaluwen nu gemakkelijker hun nestkommetjes bouwen. Het boerenzwaluwnest is klaar en de huiszwaluwen schieten ook lekker op met het restaureren van hun oude nesten. Als alles goed gaat, vliegen de jonge vogels al snel rond ons huis en dat maakt ons heel gelukkig.

Mijn tuin een vogelparadijs

Word jij ook zo blij van vogels in je tuin of op je balkon? Hang je wel eens een vetbolletje voor ze op? Je kunt nog meer doen. Doe de gratis Postcode Vogelcheck en ontdek welke vogels in jouw buurt leven en hoe je deze vogels kunt helpen.

Postcode Vogelcheck

Online cursus Tuinvogels van Nederland

In deze gratis vogelcursus voor beginners leer je van Nico en Camilla in tien vogellessen veel tuinvogels en hun geluiden herkennen. Met handige tips, filmpjes en ezelsbruggetjes. Je ontvangt meteen de eerste vogelles per mail.

Inschrijven gratis tuinvogelcursus