Navigatie overslaan
Vogels kijken / Janko van Beek Alle berichten
Vogels kijken / Janko van Beek Marieke Dijksman

Door Marieke Dijksman
Medewerker Vogelbescherming

Kinderen op vogelzoektocht

Geplaatst op 14 december 2023

Wie zijn voordeur opentrekt, ontdekt direct de wondere wereld van de vogels. Al op de stoep kom je ze tegen. Dus doe je kinderen een verrekijker om hun nek, trek stevige stappers aan en ga eropuit.

Vogels zijn overal, je ziet ze letterlijk vliegen. Kijk maar eens in de tuin. Grote kans dat er net een merel eigenwijs van de bessenstruik snoept. Of luister eens buiten op straat. Dat vrolijke gekwetter is van een groep gezellige huismussen. Misschien hoor je het getinkel van putters wel? Op weg naar school, naar de sportclub en zelfs tijdens een ritje achter in de auto zie je vogels. Op kinderen maken dit soort beelden en geluiden veel indruk. Met de volgende 5 tips zijn vogels niet te missen.

Kind met verrekijker in het bos / Shutterstock Kind met verrekijker in het bos / Shutterstock

1. Kies je locatie

Vogels zijn overal en vogels kijken kan overal. Elke soort natuur heeft zijn eigen vogelsoorten, dus verdiep je van tevoren in waar je naartoe gaat. Goede plekken om vogels te zien zijn plassen, moerassen en meren. Huur bijvoorbeeld eens een bootje en ga op zoek naar de kleine karekiet, de aalscholver of de fuut. Ook in weilanden zijn genoeg vogels te ontdekken. Juist door het open landschap zijn ze snel te herkennen. Je vindt er allerlei soorten ganzen en eenden, maar ook ooievaars en grutto’s. En wat dacht je van het bos? De grote bonte specht, de vink en de boomkruiper hoor je hier eerder dan dat je ze ziet. Vooral in de ochtend klinkt er een heel koor aan vogelstemmen. Je kunt vogels in het bos dan moeilijker zien, maar het is ook spannend om bijvoorbeeld op zoek te gaan naar sporen van vogels, zoals uilenballen en spechtgaten.

Tip: teken de vogel die je gezien hebt! Zo kun je de vogel thuis eens rustig opzoeken in de online vogelgids of op MijnVogelVinder.nl.

2. Verrekijker om de nek

Een goede verrekijker is eigenlijk een must. Let bij de aanschaf in ieder geval op de vergrotingsfactor en de lichtsterkte. Ideaal is een kijker met een vergrotingsfactor 8 en een lensgrootte van 42 millimeter. Deze verrekijkers worden aangeduid als ‘8x42’. Lees hier meer tips voor de aanschaf van een verrekijker.

Tip: sla in het voorjaar eens ritmisch met een tak op een boom. Als er een gronte bonte specht in de buurt zit, zal hij roffelen als antwoord.

Vogels kijken / Janko van Beek Vogels kijken / Janko van Beek

3. Observeren kun je leren

Als je weet wat je ziet, is vogels kijken een stuk leuker. Een goed vogelboek helpt je daarbij, en er zijn ook gratis apps zoals MijnVogelvinder.nl en zoekkaarten waarmee vogels herkennen eenvoudig is. Om een vogel snel te kunnen herkennen, is observeren (goed kijken) belangrijk. Waar kun je bijvoorbeeld op letten?

  • Hoe groot is de snavel?
  • Welke kleur en welke vorm heeft de snavel?
  • Hoe lang is de staart?
  • Welke kleur(en) hebben de veren van de vogel?

4. Je outfit

Draag niet te opvallende, felle kleuren. De vogels zien je van mijlenver aankomen! Gedekte kleuren zijn het beste, omdat je daarmee als het ware opgaat in de natuur. Vergeet ook niet je stevige schoenen aan te trekken en iets te drinken mee te nemen.

Tip: toch dat felroze T-shirt aangetrokken? Veel natuurgebieden hebben een vogelkijkhut, waar je beschut en ongezien kunt turen naar vogels. Check vogelkijkhut.nl.

Jeugdkamp / Janko van Beek Jeugdkamp / Janko van Beek

5. Ontdekken

Voor kinderen is het leuk om een pen en een notitieboekje mee te nemen. Zo kunnen ze noteren welke vogels ze gezien hebben, en waar, hoeveel en wanneer. Jaren later roepen zulke boekjes nog herinneringen op aan de bijzondere momenten in de natuur. Je kan hiervoor ook MijnVogelvinder gebruiken!

Tip: tijdens het kijken naar vogels is er nog meer te ontdekken. Laat de kinderen takken, dennenappels, stenen en ander moois verzamelen. Geef alles thuis een mooi plekje of maak samen een bewaardoos.

Alle kinderen naar buiten

Het boek Alle kinderen naar buiten van Jasper de Ruiter en Marieke Dijksman is hét grote inspiratieboek om kinderen in contact te brengen met de natuur. Het boekt telt 280 pagina’s en staat boordevol buitenactiviteiten, spannende proefjes, interessante weetjes, handige zoekkaarten en tips om zelf aan de slag te gaan. Te koop via vogelbeschermingshop.nl voor € 29,95.

MijnVogelvinder.nl

Met MijnVogelvinder.nl in de hand herken je vogels door het hele land! Ontdek welke soorten je tijdens het wandelen of fietsen kunt tegenkomen en waar je op moet letten om ze daadwerkelijk te zien.

Meer over MijnVogelvinder

Nationale Tuinvogeltelling

De Tuinvogeltelling: jaarlijks tellen tienduizenden mensen de vogels in hun tuin, zodat Vogelbescherming en Sovon informatie krijgen om ze beter te beschermen. Daarnaast is het ontzettend leuk én het is makkelijk, dus iedereen kan meedoen.

Ga naar de Tuinvogeltelling