Navigatie overslaan
Bruine kiekendief / Shutterstock Alle berichten

Kijktip: Vogelboulevard Hellegat-Ventjager

Geplaatst op 10 mei 2019

Vogelboulevard Hellegat-Ventjager is een initiatief van Staatsbosbeheer en Vogelbescherming. Fanatieke vogelaars en andere recreanten kunnen hier het jaar rond genieten van de vogelrijkdom van de Hellegats- en Ventjagersplaten.

Ooit waren de Hellegats- en Ventjagersplaten een aaneengesloten natuurgebied, maar door de aanleg van dammen in het kader van de Deltawerken veranderde die situatie. De Hellegatsplaten vielen droog in 1987 na aanleg van de Philipsdam. Mede door inzet van Staatsbosbeheer heeft het gebied zich weer kunnen ontwikkelen tot hoe het er nu uitziet: bos en struweel, riet, grazige delen en open water wisselen elkaar af. Door de bijzondere afwisseling van zoet- en zoutwatervegetatie worden allerlei bijzondere vogels waargenomen, zoals bruine kiekendief, blauwborst, zwartkopmeeuw, lepelaar en visarend.

Om van de vogelrijkdom rondom de Hellegats- en Ventjagersplaten te kunnen genieten is er een vogelboulevard aangelegd. Bestaande uit vier vogelkijkhutten, die allemaal genoemd zijn naar vogelsoorten, en een uitkijktoren bij Ooltgensplaat. Kluut, Zwartkopmeeuw en Lepelaar zijn de kijkhutten met zicht op het Krammer Volkerak. Vanuit de Visarend is er zicht op het Haringvliet.

Zwartkopmeeuw / Shutterstock Zwartkopmeeuw / Shutterstock

Zwartkopmeeuw

Het Haringvliet is een van de beste plekken om de fraaie zwartkopmeeuw te zien. De zwartkopmeeuw is een trekvogel die we op het Haringvliet vooral van maart tot augustus zien. Dichtbij de kijkhut broeden in het voorjaar ook honderden kokmeeuwen en in het najaar verzamelen zich hier duizenden zwaluwen.

Visarend

Vanuit kijkhut Visarend heeft u een schitterend uitzicht op de Ventjagersplaten. Sinds 2016 broedt de visarend in de Biesbosch. Op de Ventjagersplaten wordt de visarend het meest gezien als doortrekker in de maanden augustus en september.  

Grote zaagbek / Shutterstock Grote zaagbek / Shutterstock

Lepelaar

Op de Hellegats- en Ventjagersplaten broedt een kleine kolonie lepelaars. In de winter trekken lepelaars naar Afrika, maar tijdens een milde winter blijven er soms een paar hangen in het Haringvliet. Naast lepelaars worden hier ook vaak grote zilverreigers waargenomen, maar ook andere watervogels, roofvogels, steltlopers en rietvogels. Van de sierlijke grote zaagbek in de winter tot de bijzondere bosrietzanger in het voorjaar.  

Uitkijktoren

Het mooiste uitzicht over de Hellegatsplaten en het Volkerak biedt de uitkijktoren bij Ooltgensplaat. Overal om je heen zie je vogels die soms op ooghoogte voorbij vliegen. Dit is één van de plekken om de zeearend te zien.

Fietsen en wandelen langs en in de Hellegatsplaten

Verschillende fietsroutes in de omgeving van de Hellegatsplaten brengen je langs alle mooie vogelplekken van de vogelboulevard. Zowel vanaf de parallelweg van de N59 als de Buitendijk van Goeree-Overflakkee is het genieten van een wijds uitzicht over het gebied.
De rondwandeling door natuurreservaat het Groote Gat is zeker een aanrader. Deze wandeling van drie kilometer brengt je voor een deel midden in het gebied. In alle rust kun je hier genieten van de bijzondere natuur en de vogelrijkdom.

Op de vogelherkenningskaart zie je de meest voorkomende vogelsoorten in dit gebied, ook staan de locaties van de vogelkijkhutten en uitkijktoren erop.

Nationale Kijkerweek

Begin het buitenseizoen goed! Tijdens de Nationale Kijkerweek krijg je op alle optiek van ons eigen merk 10% korting. Leden van Vogelbescherming krijgen korting bovenop de ledenkorting. Hét moment om een verrekijker aan te schaffen.

Bekijk de aanbiedingen

Vogelboeken en -gidsen

Ben je op zoek naar een goed boek over vogels of de natuur? Vogelbescherming heeft een uitgebreid en gevarieerd aanbod in onze winkel en onze webshop. 

Bestel en help de vogels