Navigatie overslaan
Raaf / Shutterstock Alle berichten

Kroa kroa kroa - Raven!

Geplaatst op 28 juni 2018

Kroa kroa kroa Donker tegen de heldere hemel zweven ontspannen twee raven. Een roodborsttapuit vergrijpt zich aan een vlinder en een zandloopkever snelt voorbij. Zomer op de Hoge Veluwe.

Ze zijn luidruchtig, groot en donker, maar desondanks valt het niet mee  om raven te vinden. Niet alleen telt ons land slechts dik 100 broedparen, maar bovendien leven de dieren sterk verspreid.

Raaf / Elwin van der Kolk Raaf / Elwin van der Kolk

Ze zijn er weer

Lastig, maar ze zijn er tenminste weer. Vervolging deed ze begin twintigste eeuw uitsterven, herintroductie in de zeventiger jaren bracht de wonderschone zwarte weer terug.

Ze zijn er weer, in Nationaal Park De Hoge Veluwe bijvoorbeeld met vier levenslang trouwe stellen. In het najaar, als de jongen uit de wijde omgeving gezamenlijk op struintocht gaan, kunnen het er vele tientallen zijn.

Slimme vogels

Raven zijn razendslim. Ze kunnen zelfs plannen, blijkt uit onderzoek. Een raaf kan klein hapje te bewaren als er bij inlevering ervan een grotere beloning tegenover staat.

Ze zijn vindingrijk, weten overal profijt uit te trekken. Eten vrijwel alles, van dode muis tot jong konijn en van insect tot bes. ’s Avonds, zodra het Park sluit, halen ze feilloos restanten patat, broodjes ham en koek weg.

Hoge Veluwe / Hans Peeters Hoge Veluwe / Hans Peeters

Hoge Veluwe biedt meer

De raven zijn verrukkelijk, maar de Hoge Veluwe biedt meer gevleugeld genoegen. De combinatie van hoge bomen en veld staat garant voor een baaierd aan roofvogels waaronder havik, sperwer, toren- en boomvalk en zelfs de wespendief. Veld- en boomleeuwerik zijn beide met ouderwetse aantallen aanwezig, respectievelijk ruim 80 en rond de 60 broedparen. Ontdaan van baltsdrang is de veldleeuwerik zwijgzaam, het TLIEWie TLIEWie TLIEWie van de boomleeuwerik klinkt nog wel. In het weelderig loof scharrelen appelvinken, groene, zwarte, grote en kleine bonte specht plus de ‘gebruikelijke’ mezen, boomkruipers en -klevers.

Hoogvliegers genoeg dus, daar op de Hoge Veluwe, maar ook laagbijdegronds is het gebied niet te versmaden. Van graafwesp en wilde bij tot das en edelhert; een plezante zomerdag op de Hoge Veluwe.

Hoe er te komen

De Hoge Veluwe is landschappelijk sterk gevarieerd. Elk landschap heeft zijn eigen flora en fauna. Lopend over het bewegwijzerde Landschappenpad (4 kilometer) doorkruist u ze allemaal. Start bij Bezoekerscentrum Museonder (nabij museum in het centrum van het park), het makkelijkst te bereiken door bij de ingang Otterloo een gratis witte fiets te pakken (3 km).

  • Openbaar vervoer naar ingang Otterloo: bus 108 plus 106 vanaf NS Ede-Wageningen.
  • Per auto

Online cursus Vogels van Nederland

In deze gratis vogelcursus voor beginners leer je in 10 vogellessen veel bekende vogels en hun geluiden herkennen. Met handige tips, filmpjes en ezelsbruggetjes. Je ontvangt direct de eerste vogelles per mail.

Inschrijven gratis cursus

Nationale Kijkerweek

Begin het buitenseizoen goed! Tijdens de Nationale Kijkerweek krijg je op alle optiek van ons eigen merk 10% korting. Leden van Vogelbescherming krijgen korting bovenop de ledenkorting. Hét moment om een verrekijker aan te schaffen.

Bekijk de aanbiedingen